Ne intrebam si noi: De ce este Romania altfel?

0
774

Publicată în toamna anului trecut, cartea istoricului Lucian Boia, De ce este România altfel? a căpătat repede amploare, devenind în scurt timp bestseller și necesitând un al doilea tiraj.

Cartea poate fi citită ca o lecție de istorie în care sunt expuse, cu imparțialitate, evenimente importante din istoria românească. Titlul este intuitiv, astfel că știm încă dinainte de a începe lectura că vom găsi fie niște răspunsuri, fie o poveste savuroasă. Departe însă de a oferi revelații istorice (nici nu își propune), cartea este o lectură interesantă, informativă și o trecere în revistă foarte rapidă a istoriei pornind din preajma anilor 1300.

Suntem diferiți, asta e premisa de la care pornește lucrarea, iar această diferență se regăsește în multe eșecuri și defecte ale poporului român, justificate și analizate de Lucian Boia prin raportarea noastră la o normalitate europeană cu care ne-am obișnuit încă din anii 1800. Este vorba astfel de o ipoteză a prezentului care se construiește prin trecut. Raportarea la Occident a fost, și continuă să fie, o preocupare căreia i-am acordat o atenție constantă și pe alocuri obsesivă, creând un spațiu propice pentru dezvoltarea formelor fără fond. Modul în care ne prefacem că respectăm legile, haosul lumii politico-economice, lipsa unei selecții valorice, un complex de inferioritate permanent, o democrație destul de prost înțeleasă – sunt câteva din temele importante ale eseului. Iar Lucian Boia încearcă să le explice, oferind câteva exemple pozitive, dar încercând și soluții mai mult sau mai puțin plauzibile:

România e o ţară extrem de eclectică, făcută din bucăţi de tot felul. În acest eclectism stă în fond farmecul ei, atât cât este. Bucureşti micul Paris, e mai curând, prin dezordinea lui arhitecturală, un anti-Paris. Poate că acesta este brandul autentic al României: faptul că nu are unul. (pag.98)

Cred că succesul cărții s-a datorat mult și unei promovări bune, ceea ce este mai puțin specific produselor culturale, dar și meritului eseistului de a oferi fluiditate unei cărți istorice. Tratarea unor teme istorice importante, daca nu grave, într-un mod ușor umoristic, specific caragialesc, este iarăși meritul autorului.

Lucian Boia este istoric român, recunoscut pentru cărțile în care tratează tema comunismului reunite într-o serie de autor publicată la editura Humanitas. Cartea “De ce este România altfel?” a fost lansată în cadrul Târgului de carte “Gaudeamus 2012”.
 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here