My Week With Marilyn – o noua Marilyn Monroe

0
712

My Week With Marilyn este in primul rand un film romantic si manifestarea admiratiei pentru Marilyn Monroe. Dincolo de exercitiul cinematografic provocat de fascinatia pentru ea, este unul pragmatic provenit din raspunsul la intrebarea: cati dintre noi mai simt magnetismul lui Marilyn Monroe?

Nu am fost niciodata in vraja ei si nu am privit My Week With Marilyn cu bunavointa fanului, dar Michelle Williams in rolul Marilyn cucereste de la prima scena cu care se deschide filmul. Modul cum isi unduieste soldurile, cum isi misca intregul corp, vocea soptita, albetea pielii in contrast cu buzele rosu intens, toate te absorb imediat in atmosfera pana la sfarsitul filmului, in toate celelalte scene in care apare Michelle Williams.

Filmul este povestea filmarilor la The Prince and The Showgirl, in care Marilyn il are ca partener de platou si regizor pe maestrul Sir Laurence Olivier, interpretat de Kenneth Branagh. Marilyn vine in Europa special pentru filmari, la bratul proaspatului ei sot, dramaturgul Arthur Miller (Dougray Scott). Imediat ce incep filmarile, intre Olivier si Marilyn se nasc tensiuni, pentru ca actrita americana intarzie si are figuri de starleta neinteleasa. Olivier se lupta intre admiratia pentru talentul ei actoricesc si lipsa ei de respect pentru colegii de platou. Marilyn vine la filmari insotita de Paula Strasberg, sotia creatorului "method acting". Paula o ajuta sa isi intre in rol dar in acelasi timp il enerveaza pe Olivier pentru sfaturile actoricesti (si lingurisile) date lui Marilyn care se substituie indicatiilor lui regizorale. Olivier este atat de exasperat inca o anatemizeaza pe Monroe ca the stupidest, most self-indulgent little tart I’ve ever come across.

In timp ce Marilyn se simte din ce in ce mai nesigura, mai ales si pentru ca Arthur Miller se intoarce in America, filmul face conexiunea cu al doilea fir narativ. Tanarul de 23 de ani Colin Clark, cel care a si scris cartea biografica dupa care s-a facut si filmul, provenind dintr-o familie buna dar neinteresat de optiunile de cariera trasate de parinti, "fuge cu circul". Adica se angajeaza in echipa de productie a filmului in care joaca Marilyn si Laurence Olivier. Colin Clark (interpretat de Eddie Redmayne) are o mica aventura cu o costumerista (jucata de Emma Watson), dar, mai important, traieste o saptamana impreuna cu Marilyn. Cele cateva zile inseamna delectarea intr-o intimitate neasteptata cu starul de la Hollywood si cu femeia Marilyn. 

Interesant la Marilyn cea din film este constiinta de sine clar marcata si increderea in propriile judecati, dincolo de fragilitate. Marilyn face diferenta intre imaginea de blonda care emana sexualitate si imaginea ei autentica. De multe ori cand este expusa in public ca Marilyn Monroe isi intra in rolul de bomba sexy. Dar dincolo de aceasta intuitie, filmul ramane la Marilyn cea iconica. Care tot merita urmarita pentru rolul lui Michelle Williams. Williams deja a primit Globul de Aur pentru interpretarea acestui rol si este nominalizata la Oscar, la fel ca si Kenneth Branagh pentru rolul Sir Laurence Olivier.

Dincolo de Marilyn, filmul este un film de dragoste obisnuit, cu toate cliseele aferente, menite sa stoarca o lacrima de la fete. Sansele sunt mari sa o obtina. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentDavid Lang – Child (Sweet Air)
Următorul articolEllen DeGeneres Show: invitat Colin Farrell 2008
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here