Margin Call


Premiera: 04 November 2011
1
990

In acest weekend are premiera Margin Call, o noua drama despre Wall-Street-ul ultimilor ani si angajatii bancilor de investitii, care urmeaza filmelor de acelasi gen Inside Job, Too Big To Fail si Wall-Street II. Pentru unii probabil subiectul e o motivatie suficienta pentru a cumpara un bilet. Pentru ceilalti, plictisiti de stirile zilnice din lumea financiara a ultimilor trei ani, merita spus ca Margin Call are recenzii apreciative, unele chiar foarte bune.

Actiunea urmareste 48 de ore la o banca de investitii (modelata in film dupa Lehman Brothers sau Goldman Sachs) aflata in buza crizei financiare din 2008. Unul dintre angajati descopera in urma unor calcule matematice ca banca ar putea intra in faliment destul de rapid din cauza volatilitatii activelor din portofoliu. Urmeaza o noapte si o zi extrem de tensionate in care personajele incearca sa salveze situatia cu costuri minime.

Filmul ar putea fi neinteligibil din cauza sofisticarii terminologiei din domeniul instrumentelor financiare, dar nu e niciun motiv de ingrijorare pentru privitor, inclusiv personajele filmului recunosc ca nu inteleg mare lucru din jargon. Margin Call are cateva dialoguri mai tehnice, dar nu este un aspect major al filmului. Ar fi poate bine de spus ca MBS, termenul folosit destul de des in film si cauza problemelor financiare care constituie intriga filmului, nu inseamna „mamaliguta cu branza si smantana” ci mortgage backed securities, adica obligatiuni ipotecare colaterizate, instrumente financiare construite pe baza ipotecilor si tranzactionate intre banci.

Margin Callnu e un documentar, ci mai degraba un studiu psihologic. E mai degraba o drama bine povestita care tinde spre thriller (in ultimii ani s-a instituit si genul thrillerului financiar) si nu o vanatoare de vrajitoare. Regizorul JC Chandler, aflat la primul lung-metraj, are inteligenta sa nu caute vinovati ci doar sa spuna o poveste prin dialoguri foarte bune.

Ar mai fi de spus ca Margin Call este lipsit de spectaculozitate vizuala (scenele se petrec aproape exclusiv in birouri fade, nu are culori atragatoare si costumele actorilor nu te distrag de la urmarirea dialogurilor, nu e filmat 3D si nu are efecte speciale), ceea ce nu ii scade din valoare, ci adauga cateva puncte realismului filmului.

Aproape ironic, Margin Call este un film despre bani facut cu un buget foarte mic (3,4 mil USD) si filmat in doar 17 zile. Cu toate astea distributia atrasa nu e prafuita, ceea ce deja spune destul de mult despre film. Cap de afis e Kevin Spacey, pe care il stii din American Beauty si The Usual Suspects, sau din comedia de anul acesta, Horrible Bosses. Jeremy Irons joaca si el (l-ai vazut in foarte multe filme -comerciale sau de autor-, de la filmul lui Cronenberg Dead Ringers, la Callas Forever, Lolita, Chinese Box, Damage, Kafka, Die Hard).

Impreuna cu cei doi joaca Paul Bettany (il stii din Dogville, A Beautiful Mind, Iron Man, A Knight's Tale), Demi Moore (putin vizibila in ultimul timp in filme),  Stanley Tucci (Captain America, Easy A, Julie & Julia, The Devil Wears Prada, seria TV Miami Vice),  Simon Baker (seria TV The Mentalist, The Devil Wears Prada, L.A Confidential) si Zachary Quinto (cu o cariera in special in televiziune).

Galerie video

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here