Elvis Costello – one-man show neobisnuit pentru Sala Palatului

  0
  956

  Pe 3 noiembrie cantaretul si compozitorul de origine engleza Elvis Costello, artist pop-rock mainstream, dar creator de forme muzicale noi si caracterizat de o eruditie muzicala exceptionala, a cantat pe scena Salii Palatului in premiera pentru Bucuresti si pentru Romania. Mai multe despre istoria muzicala a lui Elvis Costello gasesti pe Postmodern aici.

  Obisnuita cu inceputul intarziat de la concertele de la noi, am ajuns la cateva minute dupa ora 20:00, dar muzica se auzea deja. Am dat la o parte draperiile grele de la intrarea in sala ca sa am parte de doua surprize: sala nu era plina (as zice ca nu era nici pe jumatate plina) si Elvis Costello canta singur, neacompaniat.

  Sa vezi un artist singur la Sala Palatului (poate doar Tricky) e rar; impresia majora era ca lipseste ceva din astmosfera, in ciuda celor cateva instrumente care umpleau scena (cateva chitare si o pianina electronica). Sunetul nu era complet si nu avea amplitudine, dar senzatia de insuficienta a fost repede depasita. Pentru ca Elvis a reusit sa transforme un concert care trebuia sa fie unul comercial intr-un concert de club, foarte intim. Desi singur, a reusit sa schimbe suflul greoi al Salii Palatului: a glumit cu publicul, s-a autoironizat pentru ca era singur, ne-a implicat in melodii. Cele mai intime momente au fost cele in care pleca de la microfon si canta complet unplugged, pentru ca sunetul castiga o caldura si autenticitate ireale.

  La cei 57 de ani, Elvis nu arata nici mai tanar, nici mai batran decat te-ai astepta. Are un usor aer clasic datorita palariei cu boruri rotunde a la Bob Dylan la care nu a renuntat pe tot parcursul serii. Bineinteles ca a purtat ochelarii cu rame negre care ii intregeste intotdeauna imaginea. Echivalentul "rochiei de seara" a fost pentru Elvis o pereche complet argintie de pantofi cu mult sclipici care spuneau ca Elvis este in modul de gala.

  Programul ne-a plimbat prin structuri muzicale cat se poate de vechi (muzica traditionala americana – muzica countryá la anii '20) pana la melodii de rock care sunau foarte proaspat (am avut senzatia ca aud pe alocuri Red Hot Chili Peppers sau Rammstein), toate compozitii semnate de Elvis Costello. Concluzia nu poate fi decat ca Elvis este intr-adevar unul din cei mai mari inovatori in materie de compozitie in muzica pop-rock a ultimelor decenii.

  A cantat melodii cu succes comercial gen She, de pe coloana sonora a filmului Notting Hill, plus foarte multe alte melodii compuse de el: Veronica (cantec scris impreuna cu Paul McCartney), Everyday I Write The Book, Alison, Peace, Love and Understanding, Watch The Detectives, Riot Act, Indoor Fireworks, a citat din tema You Give Me Fever. Cel mai emotionant cantec a fost rockul pur I Want You. Chapeau bas! Ovationat atat cat se putea de multimea prezenta, s-a intors pentru a nu stiu cata oara si a  incheiat cu rock'n'roll-ul Pump It Up!.

  Sonorizarea a fost la fel de proasta cum ne-a obisnuit Sala Palatului. Daca aplaudai singur in randul patru, sunetul reverbera in toata sala si se intorcea distorsionat. Nu-i de mirare ca fiecare incercare a lui Elvis Costello de a canta mai electric si amplificat s-a transformat intr-o babilonie de sunete.

  Galerie video

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here