Les Films de Cannes a Bucarest 2016– Un horror psihologic si propunerile pentru Oscar

2
1367
Unde: CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman, Sala Auditorium a Muzeului National de Arta

Cand: 14 Oct - 23 Oct 2016

Între 14 şi 23 octombrie 2016, organizatorii festivalului Les Films de Cannes a Bucarest vor pregăti peste 30 de premiere. Printre acestea se numără şi propunerile unor ţări precum Franţa, Spania sau Filipine pentru Oscarul decernat celui mai bun film străin. Tot din categoria premierelor aşteptate face parte şi una dintre peliculele ce a făcut vâlvă pe Riviera. Este vorba despre The Neon Demon, primit cu entuziasmul manifestat faţă de un nou film cult, regizat de cel vinovat pentru Drive şi Only God Forgives, doar că-n locul lui Ryan Gosling va apărea Keanu Reeves pentru a mixa halucinant estetica unui horror şi tema hărţuirii din lumea tinerelor care vor să defileze în lumea modei.

THE NEON DEMON Red Band Trailer (2016)

LYTE video

Dacă v-a fost dor de Almodóvar, veţi putea vedea şi noul său film, Julieta, devenit propunerea Spaniei pentru Oscar. Julieta este un film atipic, inspirat mai degrabă de atmosfera creată în proza din spaţiul anglo-saxon, căruia îi aparţine şi Alice Munro, autoarea celor trei povestiri ce stau la baza scenariului: Chance, Soon şi Silence. Filmul transpune în spaţiul iberic drama unei femei care vrea să înţeleagă de ce fiica ei a întrerupt orice legătură cu ea în urmă cu doisprezece ani, când abia ieşise din adolescenţă. Întâlnirea întâmplătoare cu o foarte bună prietenă din copilărie a fiicei ei, care îi dă de înţeles că s-ar putea să o găsească pe malul lacului Como, schimbă planurile Julietei şi o determină să îşi scrie amintirile pentru a înţelege mai bine comportamentul fiicei care s-a îndepărtat de ea. Julieta este un film atipic pentru lumea lui Almodóvar, dar tema este aceeaşi: relaţiile complicate din universul feminin, în care bărbatul nu are decât rolul unui spectator sau a unui personaj periferic.

JULIETA Official TRAILER (Pedro Almodovar - 2016)

LYTE video

În cazul în care te pasionează cinematografia sud-americană, poţi alege filmul brazilian Aquarius, regizat de Kleber Mendonca Filho. Acest film transpune universul feminin în lumea rechinilor imobiliari din Recife, una dintre zonele pitoreşti ale Braziliei. Aici, într-un cartier vechi, locuieşte o femeie de 65 de ani care se opune demolării blocului în care locuieşte, rezistând în faţa intimidărilor. Deşi a fost foarte bine primit de critici, Aquarius nu a devenit propunerea Braziliei pentru Oscar, iar tot mai multe voci pun această decizie pe seama protestului iniţiat de actori împotriva preşedintelui brazilian Michel Temer, chiar pe covorul rosu de la Cannes. Filmul este considerat şi un semnal de alarmă tras împotriva imixtiunii sufocante a politicii în toate aspectele vieţii individuale, ducând la corupţie, ameninţări şi abuzuri. De aceea se presupune că a devenit incomod în Brazilia.


LYTE video

Propunerea Franţei pentru Oscar este filmul Elle, o comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei violate în propria locuinţă şi care decide să-şi urmarească agresorul pentru a-l pedepsi. Ambii vor fi atraşi într-un joc insolit şi incitant. Favorit al competiţiei pentru Palme d’Or, filmul regizat de Paul Verhoeven a fost descris de publicaţia The Evening Standard prin cuvinte precum: scandalos, amuzant, şocant, revigorant şi original.

ELLE by Paul Verhoeven | Official Trailer - Cannes Film Festival 2016 [HD]

LYTE video

Dintre propunerile exotice pentru Oscar face parte Ma’Rosa, filmul despre o femeie din Filipine care îşi întreţine cei patru copii vânzând şi droguri, pe lângă activitatea prestată la micul magazin deţinut alături de soţul ei. Când este prinsă, va face tot posibilul pentru a face rost de suma necesară pentru mituirea poliţiştilor. Filmul regizorului Brillante Mendoza mai are un atu pe lângă povestea care te ţine cu sufletul la gură: premiul pentru cea mai bună actriţă, decernat de juriul de la Cannes lui Jaclyn Jose, ce interpretează rolul principal.


LYTE video

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here