La schi in Austria – statiunile Zell am See si Kaprun

0
1420

Dacă te-ai hotărât pentru o vacanță la schi, iar România nu e pe lista ta de opțiuni, iată la ce te poți aștepta de la o săptămână de schi în Austria. Într-o stațiune care nu practică prețuri de Valea Prahovei sau de Ischgl – luxoasa stațiune din Tirol.

Având în vedere că vei merge cu schiurile/placa de snowboard, cel mai ieftin (dar și cel mai obositor) este transportul cu mașina personală. Drumul din București durează 15 ore dacă nu faci pauză.

Ajungi la Zell am See la capătul unui drum de 60 km după ce părăsești autostrada. Stațiunea din landul Salzburg este situată la poalele Alpilor Kitzbühel, la o altitudine de 760 m. La 2 km de Zell am See este situată cealaltă stațiune din zonă – orășelul Kaprun, la poalele gheţarului Kitzsteinhorn. Fie că stai la Zell, la Kaprun sau în unele din micile așezări din apropierea lor, accesul la hub-urile de transport spre pârtii este la îndemână.

 

 

Dar până la schi trebuie să te cazezi: ofertele sunt îndestulătoare si accesibile daca mergi cu mai mulți prieteni (minim cinci) și închiriezi un apartament. În acest caz ajungi la un cost de aproximativ 200 de euro/persoana pentru 7 zile (6 nopti) fără mic dejun. Asta înseamnă un apartament bine dotat de 3-4 camere și living, în una din localitățile apropriate de Zell am See: Bruckberg, Erlberg, Schmitten sau Piesendorf. Toate sunt deservite de Ski-Bus și sunt situate la nu mai mult de 8 – 10 km de ambele noduri de transport spre pârtii: cel de la Zell sau Kaprun.

După ce ai ales patul în care vei dormi pentru următoarele zile, mai ai nevoie de un singur lucru: ski-pass -ul care îți va oferi acces nelimitat la toate instalațiile de transport pe cablu din ambele stațiuni, cât și la transportul în comun, taxiul nefiind o alternativă. Pentru 6 zile consecutive ski-pass-ul te va costa aproximativ 220 Euro, iar pentru 5 zile neconsecutive din 7, aproximativ 200 Euro. A doua variantă este demnă de luat în seamă dacă vrei să faci o pauză și să te odihnești după efortul fizic,  eventual să vizitezi Innsbruck sau Salzburg.

Nodul de transport spre pârtii din apropierea Zell am See este Schimttental, de unde poţi urca direct la aproape 2000m. Odată ajuns la această altitudine te poți da pe pârtiile la care ai visat tot drumul, cu zăpadă grasă care scârțâie sub clăpari – în total 138 km de pârtie cu diferite grade de dificultate, predominând cele cu dificultate mică si medie (albastre şi roşii), dar nefiind uitaţi nici schiorii pricepuți, pârtiile negre fiind și ele prezente.

 

 

La Kaprun accesul la pârtiile de pe gheţar se face în etape. Mai întâi alegi una din instalațiile de ski: Gletscherjet 1 sau Panorama până la altitudinea de 1978 m, de unde poţi lua telescaune pentru accesul la diferitele pârtii sau poți continua ascensiunea cu Gletscherjet 2 până la 2452 m.

De la această altitudine, pârtiile de la 2900 m pot fi accesate fie folosind păienjenișul de telescaune si teleschiuri unde nu se formează coadă (aștepți aproximativ 2 minute) sau folosind Gipfelbahn (telecabina) unde timpul de așteptare, mai ales dimineața, este de 20-25 minute.

Bineînțeles că te poți odihni între coborâri la o cană de vin fiert sau orice altă băutură în multele Apres–Skiuri din oraş sau de la baza pârtiilor, un fel de bodegi înghețate în timp, unde se strâng schiorii pentru a continua petrecerea până târziu în noapte. Sfatul pe care l-am primit din prima seară a fost sa nu lăsam ski-pass-ul în buzunarul special din mâneca costumului de schi pentru ca sunt un „hot-commodity”. 

Daca totuşi nu schiezi într-una din zile, în Zell am See se poate vizita biserica St. Hippolyte construită în stil gotic din secolul al XVIII-lea. Sau poți vizita într-o excursie de o zi Innsbruckul, capitala provinciei Tirol. La 140 km de Zell am See, drumul spre Innsbruck te poartă prin tuneluri întortocheate si viaducte care stau agățate deasupra prăpastiilor.

 

 

Deşi sunt multe atracții, una dintre ele este specială, Palatul Imperial Hofburg, situat lângă piaţa centrală a orașului. Muzeul este impresionant, cu săli maiestuoase de curând restaurate, exprimând fastul imperiului Austro-Ungar în fiecare centimetru. Biletul costă 8 euro, preț care include și audio ghidul.

După un aşa tur, îţi aminteşti că ai trecut pe lângă cafeneaua Sacher, unde trebuie să încerci clasicul Sachertorte, sau un ștrudel înecat în frişcă. 

Zell am See și Kaprun sunt o destinaţie perfectă pentru sporturi de iarnă, deși nu tocmai accesibile ca timp de călătorie, dar pârtiile și mașinăria infernală de transport spre acestea vor satisface pe cei mai exigenţi schiori si vor încânta începătorii.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here