Kitchen confidential, de Anthony Bourdain – Sex, drugs & foie gras

0
1060

Te întrebi: Ce este viața? Este ca și cum te-ai întreba: Ce este morcovul? Morcovul este morcov și mai mult de atât de atât nu știm. La ce te-ai putea aștepta de la Cehov? Minte contemplativă de rus mâncător de borș. Bourdain, americanul prin excelență, i-ar spune să nu se mai holbeze ca un vegetarian excitat la morcovul ăla, să-l curețe, să-l soteze într-un amestec de vin și ierburi, iar apoi să-l pună sub halca de căprioară ce se coace în cuptorul încins. Nu de altceva, dar este ultima comandă pe noaptea asta și din cauza lui o să întârzie la barul din colț unde îl așteaptă chelnerița aia bună și câteva grame de cocaină.

 

Chef celebru, ce urăște chef-ii celebrii, Anthony Bourdain a scris o carte ce se citește ca un film hollywoodian (a și existat o încercare nefericită la o adaptare de către Fox). O poveste despre un self-made man, cu obișnuitele obstacole externe și interne în calea personajului, vicii, mult sex, dar cu un final fericit. Fost junkie, actual chef globetrotter ca prezentator al seriei hit No Reservations.

 

Kitchen Confidential e o dărâmare plină de umor a peretelui ce desparte bucătăria unui restaurant de salonul unde noi ne așteptăm mâncarea în timp ce ne îndrăgostim, despărțim, muncim, glumim. Aparent și acolo în spate tot asta se întâmplă. Sunt oameni ce trec prin drame personale, de la dependențe de toate soiurile la pericolul expulzării din cauza lipsei vizei, dar care uită de ele atunci când flacăra este aprinsă și conducătorul „bandei de pirați”, cum amuzant își tot numește colectivul Bourdain, începe să țipe ordine, comenzi și ocazionalele înjurături. Mâinile pline de bășici supurânde din cauza arsurilor sunt semnul excelenței, nu există repect mai mare decât cel purtat celui care încă mai învârte sosul în tigaie, deși s-a tăiat și sângerează abundent, machismul extrem, specific unei activități ce se desfășoară într-un spațiu închis, stresant și fierbinte la propriu, sucombează în fața unei femei ce își face treaba cum trebuie și nu se plânge de ocazionalele glume tâmpite. Bucătăria are regulile ei proprii, iar majoritatea celor care lucrează acolo sunt outsideri, ce nu s-ar integra într-un mediu de muncă normal.

 

De notat sunt inside-urile restaurantelor, ca de pildă: să nu comanzi niciodată pește lunea, pentru că acesta sosește în bucătării undeva miercuri-joi; să te ferești de scoici, pentru că se strică foarte ușor și potențialul de toxinfecție alimentară e foarte mare; să eviți brunchurile, când în general se îneacă în sos resturile de peste săptămână. De fapt săriți peste orice fel ce implică mult sos, e semn că sub el e ascuns un ingredient ce nu a fost destul de bun pentru a fi servit de sine stătător.

 

Românii s-ar putea să și-l amintească pe Anthony Bourdain ca parte dintr-un lung șir de vizitatori externi (Top Gear mă uit și la tine) ce veniți pe plaiurile noastre dragi ca ciuma, ne-au cam făcut de cacao în showurile lor. Ajuns aici s-a țipat la el de către un paznic ofuscat al ruinelor din centrul vechi, a fost hrănit cu mândria noastră națională sub formă de mici (sau smalls, depinde de unde îi comanzi), ne-am lăudat cu țeapa din Piața Revoluției, castelul Bran, a fost cazat la motelul Acasă la Dracula, unde a participat la o petrecere penibilă și ușor suprarealistă de Halloween, a condus o Dacie 1310 până la un birt de țară unde a băut țuică și a mâncat ciorbă de burtă. Îmi pare rău, dar oricine s-ar fi uitat vreodată la o emisiune de a lui, ar fi aflat că tocmai am descris un coșmar pentru new-yorkezul ce nu e tocmai impresionat de turismul bio-agroturistic cu folcloriste pregătite dinainte. Bine, nici rusul care a organizat toată excursia nu a ajutat deloc.

 

Așa că iertați-l pentru gaura dată în drapelul național cusut pe inima voastră și citiți Kitchen Confidențial. E plin de anecdote ireverențioase, ce vă vor face să râdeți cu siguranță, un rock and roll îndrăcit și o pasiune contagioasă pentru mâncare.

 

 

 

                                                          

 

 Titlu: Kitchen Confidential

           Autor: Anthony Bourdain

 Editura Publica, 2012

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here