Hugh Jackman in 5 filme

0
1797

Cel mai adesea recunoscut pentru rolul lui Wolverine din seria X-Men, Hugh Jackman are o carieră actoricească mult mai extinsă și mai valoroasă de atât. A fost de exemplu protagonist în Kate & Leopold, The Prestige, The Fountain, Australia, Les Misérables, Scoop și Prisoners. Iar pe lângă filme, Hugh Jackman a avut roluri și în musicaluri (cel mai prestigios rol făcându-l în The Boy from Oz). 

Unul dintre cei mai bine plătiți actori de la Hollywood, Hugh Jackman și-a asumat și roluri comerciale, dar niciunul ușor. Dimpotrivă, personajele lui marchează o ascensiune (sau cel puțin constanță) în registrul expresivității și capacității fizice și emoționale. În cele ce urmează, voi lista în mod nealeatoriu (ci în ordinea preferințelor personale), cinci filme remarcabile pentru actorul Hugh Jackman.

 

1. The Fountain 

 

Filmul regizat de Darren Aronofosky (Requiem for a dream, Black swan) este o meditație asupra vieții și a morții. Trei povești aparent distincte vorbesc despre încercarea unui om de a o salva de la moarte pe femeia pe care o iubește. Întinse pe parcursul a o mie de ani, poveștile se leagă prin tematică și simbolism.

În timpul Inchiziției Spaniole, conchistadorul Tomás este în căutarea copacului vieții pentru a o salva pe regina sa. În prezent , Tom este un om de știință care caută un leac pentru cancerul soției sale, Izzi, și studiază bucăți din așa-zisul copac al vieții. Ultima poveste este plasată în viitor, iar Tommy trăiește singur în spațiu într-o bulă biosferică proprie în care se află și un copac din care se hrănește; el conversează cu Izzi din prezent

The Fountain este un film metafizic și neconvențional. Aronofsky renunță la structurile narative tradiționale în favoarea unora cinematic abstracte. În film, poveștile se întretaie, astfel că și timpul este abolit și se transformă într-o supernovă –  cea care îl înghite pe Tommy la sfârșit.

Soundtrack-ul tulburător se mulează perfect pe film, fiind o creație a lui Clint Mansell, același care a semnat soundtrack-ul pentru Requiem for a Dream

Hugh Jackman și-a considerat triplul rol din The Fountain drept cel mai dificil și provocator de până atunci (2006), din cauza solicitărilor fizice și emoționale.

 

2. The Prestige

    

Hugh Jackman este rivalul lui Christian Bale în filmul The Prestige.  Ambii întruchipează doi magicieni londonezi aflați în competiție pentru faimă și recunoaștere. Personajul lui Bale (Borden) pune în scenă un truc care-l declasează pe Angier (Jackman), însă pe care reușește să-l demaște și însușească cu ajutorul Oliviei (Scarlett Johanson).

Relația dintre cei doi magicieni este deteriorată de obsesie, gelozie, amăgiri și secrete. Duelul fatal dintre cei doi este în permanență alimentat de ambițiile și orgoliile proprii, ceea ce duce la rezultate dezastruoase pentru ambii. 

Dualitatea este o temă principală a filmului, laolaltă cu obsesia și știința ca magie. Regizorul Christopher Nolan nu înclină spre portretizarea niciunuia dintre magicieni ca fiind cel rău sau cel bun, fiecare fiind o combinație periculoasă de tonuri luminoase și întunecate. 

 

3. Les Misérables

 

Hugh Jackman este formidabil în rolul lui Jean Valjean. Se pare că greul filmului este dus de cei doi actori principali – Jackman și Russell Crowe (Javert).

Deși regizorul Tom Hooper (The King's Speech) alege să sacrifice, în numele fidelității față de original, calitatea narativă a filmului, actorii reușesc să umple scena și să asigure conectarea audienței la film

Experiența muzicală a lui Jackman ca vedetă pe Broadway devine evidentă pe măsură ce actorul evoluează în propriile solo-uri, însă nici Crowe sau Hathaway nu se lasă mai prejos. Prestațiile acestora se îndreaptă mai degrabă către actorie, decât către cântat, însă se mulează natural pe natura filmului.

Recenzia Postmodern

 

4. Australia

 

În anul apariției filmului – 2008 – Hugh Jackman fusese denumit cel mai sexy bărbat în viață al anului. 

Filmul australian îi reunește pe Nicole Kidman și Hugh Jackman într-o aventură romantică plasată în decorul Australiei de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Personajul lui Jackman este un conducător de turmă, care poartă turma de 2000 de vite unei văduve engleze (Kidman) de-a lungul a sute de kilometri, prin condiții acerbe. 

Prieteni vechi, Kidman și Jackman au avut de portretizat o relație romantică. Hugh Jackman și-a declarat atașamentul personal față de acest rol dintr-un film care celebrează frumusețea Australiei, oamenii și cultura ei. 

 

5. Prisoners

 

 

În Prisoners (2013), Hugh Jackman joacă rolul unui tată, Keller Dover, a cărui fată de 6 ani, Anna, a dispărut împreună cu prietena ei.

În lipsa oricăror probe sau piste, Dover se hotărăște să preia singur căutările. Jackman formează un duo împreună cu Jake Gyllenhaal în rolul detectivului Loki care conduce investigațiiile. 

Prisoners este un film puternic, tulburător, complex din punct de vedere emoțional și tematic. Hugh Jackman este remarcabil în rolul tatălui devastat de dispariția copilului, însă și Gyllenhaal demonstrează o capacitate și maturitate expresiv-emoționale laudabile.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here