Condamnat sa ucida – Trihotomie

0
835

Cu vocea tremurată, foindu-se pe scaunul cu spătar ca un copil alintat într-o bancă prea îngustă, tatăl le rugă să înceapă. N-avea rost să mai aștepte, trebuia să știe adevărul, oricare va fi fost acela!

-Nu te teme, tinere, că n-ai de ce, îl liniști prima ursitoare. O să crească mare și frumos. Comedie o să fie!

-Comedie?!, se miră tatăl.

-Da, comedie. Cu un turc sau arab sau ce-o fi, numai bun de chinuit, dar și cu un italian care vorbește numai de maică-sa și de mâncare. Vine americanul și mi ți-i bate de nu se văd! A, și un ringtone haios. Când ți-e lumea mai dragă, sună telefonul!

-Atâta?, întrebă omul, alarmat.

-Nu, domnule, ce dracu? O să fie și o bicicletă mov.

-A, așa mai merge! Dar matale ce zici, ce o să fie când o să crească mare?, o întrebă el plin de speranță pe cea de-a doua ursitoare.

-Păi ascultă la mine, că o să fie un film pentru întreaga familie cum rar ți-e dat să vezi! Pe lângă arabii și italienii ăștia, o să aibă și niște africani, oameni buni cu suflet bun, care nu vor decât să-și crească copiii în pace. Iar eroul ăsta al tău, nu te uita că urgie mare o să stârnească, dar are și el familia lui! Are o soție, pe Christine, femeie de casă, la locul ei, care încă are drăgan de el, că nu degeaba încearcă să-l aducă pe drumul cel bun! Și are și pe Zoey, fiica lui, care îl iubește și ea, că de aia e tatăl ei, iar sângele apă nu se face. Și turcul are familie mare, cu două fete gemene frumoase, italianul are pe maică-sa, și fii atent că fata aia mică a africanilor naște, și Ethan o ține în brațe de-i vine să plângă…

-Ia mai tăceți, bre, odată!, intervine cea de-a treia ursitoare, care își cam pierduse răbdarea. Nu știu eu ce tot zic babele astea două, că film de acțiune o să fie! Cu urmăriri de mașini, cu împușcături, cu un negativ mare și un negativ mic, ca la carte, ce mai! Ei, drăcia dracului!

-Așa o fi, dar o să fie și un Taken fără răpire în care: Ethan se lasă convins imediat de propunerea lui Vivi, Zoey e tot timpul cu capsa pusă (chiar și atunci când n-are niciun motiv să fie așa), apoi se înmoaie brusc, iar Christine se supără că Ethan lucrează din nou pentru CIA exact atunci când trebuie să se supere, adică toate se întâmplă ca la apăsarea unui buton. Exceptând urmăririle regulamentare de mașini prin Paris (două la număr), vor fi de fapt trei scene de acțiune mari și late: prima întâlnire dintre Ethan și Albinos, soldată cu rănirea Albinosului, prima întâlnire dintre Ethan și Lup, soldată cu uciderea Albinosului, respectiv a doua și ultima întâlnire cu Lupul, soldată cu uciderea Lupului. Dintre acestea întâlniri, doar a treia e un pic mai complicată, deoarece se desfășoară într-un spațiu în care sunt prezenți nu doar Pozitivul, Boss-ul și locotenenții lui, ci și familia lui Ethan, precum și o grămadă de civili. Din nou, ca un gamer care trece de nivel într-un shooter jucat pe easy (și mă refer aici la echipa de scenariști, nu la protagonist), Ethan rezolvă situația făcând uz de abilitățile lui de lunetist, pe care și le exercită cu atât mai plenar cu cât adversarii lui se lasă împușcați ca niște saci de cartofi.

Uciderea unui membru al echipei sale în debutul filmului e o crimă pe care lui Ethan nici nu îi trece prin cap să o răzbune, în timp ce ultima mare răsturnare de situație, cea în care Vivi Delay s-ar fi cuvenit să încerce să îi facă de petrecanie, nu mai are loc, și nu e clar dacă din dorința de a evita clișeul sau din simplă incompetență. Comedie, respectiv film de familie cu umor și sentimentalism în exces sau action flick cu prea puțină acțiune, asta contează mai puțin: 3 Days to Kill e o mostră de entertainment fușerit, dar nu mai puțin onorabil.

-Ia mai taci, din gură, băi, că nici nu am înțeles ce zici tu acolo, se burzului McG, care se ridică brusc, cu brațele încrucișate. Cu o expresie gravă, Besson îi urmă exemplul. Criticul și ursitoarele ieșiră din cameră grăbiți: nu mai aveau ce căuta acolo. Îmbrățișați, părinții se uitară cu drag la odorul lor. Ce bine i-ar sta cu un frățior alături!

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here