FNT: Carmina Burana – in adaptarea lui Gigi Caciuleanu

0
789

Colectia de poeme medievale Carmina Burana transpuse in muzica de compozitorul german Carl Orff a avut parte anul acesta de o adaptare dramatica inedita, semnata Gigi Căciuleanu. Spectacolul jucat la Festivalul National de Teatru 2012 este o productie a Teatrului National Tirgu-Mures si propune o imbinare intre actorie, muzica si dans, un hibrid din punct de vedere artistic.

Cunoscut pentru interesul sau in zona teatrului coregrafic, Gigi Căciuleanu pastreaza nucleul dur al Carminei Burana: natura schimbatoare a soartei. Aceasta tema se actualizeaza in piesa sub forma unor elemente simbolice de decor: un ceas imens si o roata de bicicleta domina la inceput scena, semn al vremelniciei existenei umane, supusa iremediabil trecerii timpului. Intr-un colt se afla insa Fortuna (Monica Ristea), singura in masura de a manipula destinele muritorilor. Alimentandu-le viciile, aceasta isi tranforma supusii in marionete. Un singur gest este de ajuns pentru ca Ego (Attila Bordás) sa execute miscarile care i se cer si sa intre sub stapanirea ei. Cele doua planuri structureaza intreaga piesa, iar falia care desparte destinele particulare de entitatea supraindividuala a Fortunei este evidenta.

La acestea se adauga personajul colectiv- multimea, cazuta si ea prada ispitelor dionisiace. Actorii sunt cuprinsi de o betie a simturilor, dansand pe butoaie de vin, in timp ce Fortuna ii priveste detasata de pe margine, amuzandu-se copios. Spectacolul capata astfel note burlesti care dubleaza registrul grav al interpretarii Monicai Ristea. Prin versurile rostite in latina, aceasta ofera textului o dimensiune aproape incantatorie, mistica.

  

Desi nu vorbim decat in parte de dansatori profesionisti, trupa din Tirgu Mures a reusit sa transforme spectacolul intr-o adevarata desfasurare de forte. Tensiunea degajata isi atinge crescendo-ul in final, care nu poate fi decat unul singur: omul ramane prizonierul Fortunei, condamnat fiind sa se invarteasca sisific intr-o cusca circulara.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentRick James – Super Freak
Următorul articolO fortuna (André Rieu)
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here