FNT: Calatoriile lui Gulliver in viziunea lui Purcarete

0
962

 

Colectia de exercitii scenice realizate sub indrumarea lui Silviu Purcărete constituie o abordare inedita a romanului lui Jonathan Swift, Calatoriile lui Gulliver, propunand o serie de reflectii în imagini asupra lumilor prin care calatoreste eroul. Spectacolul are sens si coerenta, dar este mult mai mult decat o dramatizare a textului lui Swift, este cadrul propice in care fantezia se impleteste cu satira politica, reuneste aspecte sociale si culturale ale lumii din jurul nostru si exploreaza teme precum visul, calatoria, exilul, emigrarea, singuratatea sau apartenenta. 

Purcărete se joaca cu imagini, simboluri si metafore vizuale inedite, uneori socante, si da viata povestii lui Gulliver, care reuseste sa fie pe placul tuturor, desi este inteleasa diferit in functie de varsta: copilul este fascinat de poveste, adolescentul o percepe ca pe o revelatie a momentelor inevitabile ale vietii, iar adultul este gata sa aprobe acida satira la adresa lumii. Regizorul se axeaza mai mult pe perspectiva adultului asupra povestii si reuseste sa portretizeze conditia umana, aratand toate partile ei negative, de la lacomie la meschinarie, stupiditate, insignifianta sau morbiditate. Purcărete se foloseste mai mult de mijloacele cinematografice decat de cele teatrale, pentru ca desfasurarea scenica implica foarte multe actiuni simultane, imagini suprapuse si taieturi de montaj care bulverseaza spectatorul, nu stii pe ce sa-ti concentrezi atentia pentru ca totul e intrigant si important.

Calatoriile lui Gulliver este un spectacol complet care se remarca printr-o interpretare excelenta a actorilor, prin costume si machiaj perfecte, printr-o muzica originala compusa de irlandezul Shaun Davey si prin utilizarea foarte creativa a teatrului de papusi si a celui de umbre. Spectacolul se deschide si se bazeaza in mare masura pe scenele cu puternic impact vizual, pe decorul si lumile inspirate, semnate de Dragoş Buhagiar. Jocurile de proiectii sunt accentuate de fiintele imaginare de pe scena, de femeile cu cozi de cal sau de calul in carne si oase de pe scena plina de fan. Toate aceste elemente scenografice creeaza senzatia unei calatorii cat se poate de swiftiene.

Spectacolul este prima productie romaneasca comisionata de Edinburgh si pusa in scena la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, iar acest lucru se vede in combinarea originala a textului in romana si in engleza folosit in vocea din off  pe tot parcusul piesei.  Calatoriile lui Gulliver continua seria de abordari a unor texte fundamentale mai putin dramatizabile pe care a initiat-o regizorul si din care fac parte spectacole precum Cumnata lui Pantagruel – dupa Rabelais, Metamorfoze – dupa Ovidiu, sau Pilafuri si parfum de magar – pornind de la 1001 de nopti. La editia din acest an a Festivalului International de la Edinburgh, cel mai important eveniment al artelor spectacolului din lume, Purcărete a fost distins cu premiul Herald Angel pentru acest spectacol, asta dupa ce in 2009, dupa reprezentatia spectacolului Faust, a fost numit cel mai ofertant si interesant regizor din Romania. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentGulliver’s Travels – Calatoriile lui Gulliver – Purcarete
Următorul articolSmashing Pumpkins – Luna
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here