TOP 15 filme psihologice pe Netflix

0
12582
filme psihologice netflix

Cauți filme care să merite timpul tău? Atunci aceste 15 filme psihologice Netflix sunt  candidate bune, pentru că thriller-ele psihologice și filmele care se joacă cu mintea noastră în general sunt printre cele mai reușite în a ne menține trează atenția, a ne susține interesul și a crea suspans.

Iată așadar alegerile noastre în materie de filme psihologice din grila Netflix, fie că sunt thrillere psihologice, filme care urmăresc personaje cu diverse provocări la nivel psihologic sau care trec prin situații limită care le pun la încercare rezistența psihologică. Toate se joacă abil cu așteptările și psihicul nostru.

1. Gerald’s game / Jocul lui Gerald (2017)

gerald s game filme psihologice netflix

Cum ai reacționa dacă te-ai trezi legat(ă) de pat, într-un casă izolată, fără posibilitatea de a te elibera? Ce mecanisme psihologice de supraviețuire s-ar pune în mișcare? Te-ai lupta sau te-ai resemna? Sau cât ai fi dispus(ă) să te lupți?

Creat după cartea cu același nume a lui Stephen King, regele horror-ului și suspansului, Jocul lui Gerald e un thriller psihologic și horror, pe care însuși Stephen King l-a numit hipnotic. Nu putem decât să fim de acord cu el, la care am mai adăuga adjectivul “terifiant”…

2. Split (2017)

split filme psihologice netflixPe când actrița principală din The Queen’s Gambit, Anya Taylor Joy, era mai mică, juca într-un thriller psihologic horror cu James McAvoy în rolul principal. Un thriller care te va atrage ca un păianjen în plasa lui și nu te va mai lăsa să scapi până la final. 🙂 McAvoy interpretează rolul unui personaj cu tulburări psihologice disociative sau, mai pe românește, 24 de personalități diferite conviețuiesc în aceeași minte. Întrebarea presantă este: ce se va întâmpla cu adolescentele pe care le-a răpit? … Vei găsi acest film psihologic pe Netflix, bineînțeles.

3. Autorul (2017)

el autor_the-motive filme psihologice netflixFilmul urmărește pas cu pas transformarea psihologică a personajului principal dintr-o persoană relativ normală într-o persoană vicleană și diabolică.

Un thriller psihologic spaniol foarte reușit, în care un scriitor ratat îi manipulează foarte abil pe cei din jurul lui în încercarea de a obține material pentru a scrie cartea visată. Jucat foarte autentic de Javier Gutierrez, scriitorul pierde totul în viață. Este ceea ce s-ar numi în engleză “a loser”, dar se reorientează rapid țesând o încrengătură fină între vecinii clădirii în care locuiește, pentru a-i împinge spre crimă.

4. Fractured (2019)

fractured filme psihologiceE un thriller psihologic produs de Netflix despre o familie cu probleme. Pe drumul spre casă după vizita la bunici de Ziua Recunoștinței, au un accident, iar Ray, soțul, își pierde soția și fiica de 6 ani. Ca în orice thriller psihologic care se joacă cu ce e real și ce nu, cu ce percepții sunt reale și ce percepții sunt false, nu știm ce se întâmplă exact. Este Ray nebun de legat și nu și-a revenit încă după moartea primei soții de acum 8 ani? Sau într-adevăr i-a fost răpită familia?

Fractured nu e cel mai bun film psihologic pe care l-ai putea vedea, dar își face treaba. Te ține în tensiune și se joacă cu așteptările tale, plecând de la problemele psihologice ale personajului principal.


5. Uncut Gems / Diamante neșlefuite (2019)

uncut-gems adam sandler O producție Netflix din 2019 care începe să capete un statut cult, Uncut Gems e un thriller reușit cu Adam Sandler în rol principal. Adam Sandler face probabil rolul carierei lui în Diamante neșlefuite. Un evreu implicat în comerțul cu diamante din New York, Howard este dependent de jocuri de noroc. Așa că își asumă niște riscuri imposibile pentru mulți dintre noi. Dar anxietatea riscului de a pierde totul nu îl paralizează, ci îl catalizează într-o cursă contra cronometru. În fiecare zi plusează mai mult și mai mult. Prin acest joc de asumare a unor riscuri uriașe și a eforturilor de a face ca pariurile să i se îndeplinească, filmul dă la rândul lui dependență. Și nu poți să pleci de lângă ecran până la final.

Producția, pe care o poți vedea pe Netflix, a fost primită foare bine de critici, fiind lăudate în mod special regia, scenariul și jocul actoricesc al lui Adam Sandler.

6. The Platform (2019)

E filmul perfect de văzut în pandemie, pentru că ne arată limitările noastre umane, atât în bine, cât și în rău. E o parabolă pentru natura umană și cum ne schimbăm într-o criză.

Înțesat cu scene violente, grotești, cu mult sadism, dar și cu dovezi ale altruismului uman, acest thriller psihologic și distopic spaniol este disponibil pe Netflix din martie 2020.

…Un film SF-horror care se vrea în esență un film de critică socială și care spune povestea unor rezidenți dintr-un fel de bloc. Aici, cei care au norocul să stea la etajele superioare mănâncă pe săturate. În timp ce restul rezidenților, în mod special cei de la nivelele cele mai de jos, practic mor de foame. Pentru că singurul sistem prin care primesc hrană este “platforma”. Aceasta e înțesată cu mâncare, dar pe măsură ce coboară de la etaj la etaj mâncarea se transformă în resturi. Până când nu mai rămâne deloc…

7. Furie / Get In / E casa mea! (2019)

furie-filme 2019 netflixUn thriller de groază nebun cum numai filmele franțuzești pot fi. O familie cu un copil se întoarce din vacanță doar pentru a afla că aceia pe care i-au lăsat să aibă grijă de casă nu îi mai lasă să intre în propria locuință…Semnaseră un contract prin care ocupanții se angajau să plătească facturile de utilități… Și atâta timp cât aceștia sunt niște “chiriași” model, nu pot fi dați afară… Și, uite așa, familia liniștită rămâne pe drumuri și se refugiază într-un parc de rulote…Dar ăsta e doar începutul nebuniei…

8. I care a lot (2021)

i care a lot comedii netflix noi
Cum ai reacționa dacă un mafiot te-ar presa să faci ceva? Ai ceda de dragul vieții tale sau ai avea puterea psihologică să îi reziști? 🙂

I care a lot e un thriller comedic cu accente psihologice apărut pe Netflix de curând, cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale. Filmele distractive bune încep să devină o pasăre rară în pandemie, așa că nu ratați I care a lot, pentru că e printre cele mai bune filme Netflix din ultimul an și jumătate.

Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o femeie de afaceri pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun. E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia.

Rosamund Pike face un rol de zile mari, fiind de altfel nominalizată la Globurile de Aur din acest an pentru rolul din I care a lot, pe care îl joacă inteligent. Cu siguranță, dacă ar fi fost o actriță mai slabă distribuită în rol, filmul nu ar fi funcționat. Dacă vreți să vedeți care a fost abordarea ei din spatele acestui rol, vă recomandăm să citiți articolul despre I care a lot din Los Angeles Times.

9. Nightcrawler (2014)

Nightcrawler filme thrillerNightcrawler / Prădător de noapte, debutul regizoral al scenaristului Dan Gilroy, cunoscut pentru The Bourne Legacy, nu este în ciuda așteptărilor un film din seria X-Men Origins, ci un thriller psihologic. Rolul principal e interpretat de Jake Gyllenhaal și face o treabă atât de bună încât majoritatea laudelor filmului din partea criticii se axează pe performanțele lui. Deși filmul stă excelent în picioare și prin poveste și modul în care e construit suspansul.

Jake Gyllenhaal s-a pregătit substanțial pentru rolul sociopatului Lou Bloom. De exemplu, pentru a juca în Nightcrawler actorul a pierdut în jur de 10 kg. Lou Bloom este un jurnalist care descoperă că infracțiunea de noapte de pe străzile Los Angeles-ului este un subiect generos și o rampă de lansare pentru cariera lui. Cele 10 kilograme în minus oferă ceva în plus personajului ușor nevrotic pe care Gyllenhaal ni-l oferă. Nightcrawler amintește ca ton de Zodiac, cu același Gyllenhaal, dar și de Prisoners și Enemy, dovedind că actorul se simte confortabil în genul acesta de filme. Vezi trailerul Nightcrawler

10. I am mother (2019) – super thriller SF 


I Am Mother - filme 2019 netflix
Hilary Swank in I Am Mother

Oare cum ne-am dezvolta ca oameni dacă am fi crescuți de roboți?

I am mother e unul dintre filmele de mister din 2019 pe care le găsești pe Netflix și ar fi bine să nu îl ratezi 🙂 Unul dintre cele mai mișto thrillere psihologice pe care le-am văzut în ultimul timp, e genul de producție deșteaptă și bine jucată care se leagă frumos, chiar dacă nu e o capodoperă cinematografică. Un film SF post-apocaliptic în care suspansul se construiește lent dar autentic. Cine e personajul negativ? Este sau nu mediul exterior toxic? Mai există și alți oameni supraviețuitori sau Daughter e primul om al unei noi generații umane post-Apocalipsă? Răspunsurile nu vin foarte greu și nu pot fi prea complexe, având în vedere că e un film în 3 personaje, dar reușește să te țină în suspans și acordat la atmosfera filmului.

După un eveniment post-apocaliptic un bunker se autoactivează pentru salvarea speciei umane. Un robot denumit Mama “crește” embrioni umani și apoi copii în adulți… Fiica ei care nu are efectiv un nume, ci e doar Daughter (Fiica), e învățată cu răbdare de robotul mamă care e diferența între bine și rău… Dar e din ce în ce mai greu de spus dacă nu cumva ea reprezintă Răul.

11. The Bad Batch (2016)

the bad batch filme psihologice netflixDacă ți-a plăcut The Platform sau Midsommar, sunt șanse mari să-ți placă și The Bad Batch. Este un thriller distopic ca și The Platform, cu multe scene grotești dar care te atrag și mai mult în poveste.

În Texas, într-o zonă încercuită în afara oricăror legi, sunt aruncați cei care nu mai sunt doriți de societate. Se creează mai multe comunități, fiecare guvernată de o idee nebunească. Tânăra Arlen este aruncată într-o comunitate de canibali, de unde reușește să scape cu viață și să se refugieze într-o altă zonă a deșertului. Filmul se lungește cam mult, dar dacă vrei să vezi un Mad Max sărit de pe fix, atunci The Bad Batch e pentru tine.
12. American Psycho (2000) 

american psycho filme psihologiceVrei să vezi un criminal în serie perfect pentru Instagram, încă înainte de a fi Jucat de Christian Bale, Patrick Bateman este un personaj cu viata dubla: bancher la o bancă de investiții in Manhattan si criminal in serie in timpul liber. Personajul este portretul tipic al unui carierist newyorkez: nesigur pe el in ciuda imaginii, pedant, atent pana la obsesie cu modul cum arata. Traiește într-o lume dominată de hedonism, lăcomie si egocentrism.

Lunga lista de branduri enumerate de-a lungul filmului denota un materialism de care Bateman are nevoie pentru a construi o imagine perfecta pe care sa le-o arate celorlalti. Pe cand identitatea sa de criminal in serie ii da posibilitatea de a se conecta la ceva real dincolo de superficilitatea brandurilor.

Dressed to kill capata sens la propriu in American Psycho. Și nu poți nega ce-i al lui. 🙂 Bateman, în ciuda duplicitații lui si a inclinatiilor ucigase, se îmbracă impecabil.

13. Se7en (1995) – un thriller de neratat pe Netflix

seven filme anii 90Seven, thriller-ul regizat de David Fincher, nu e pentru cei care se sperie când aud podeaua scârţâind. Filmul e de fapt undeva la graniţa dintre un thriller şi un horror.

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.


14. Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

snowpiercer filme coreeneCum ai reacționa dacă te-ai afla în trenul singurilor supraviețuitori de pe Pământ? Și te-ai urcat clandestin, așa că ești la coada trenului, înfometat și ținut la respect de cei care au plătit pentru a se afla în tren?

Acțiunea din Expresul zăpezii este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho, coreeanul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film cu Parasite în 2020, îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

15. The Girl on The Train (2016)

emily-blunt-the-girl-on-the-train-filme psihologice netflixUn thriller cu Emily Blunt în rolul principal, ea interpretând rolul unei alcoolice care a pierdut tot ce avea în viață din cauza băuturii. Soțul a părăsit-o și acum merge fără scop într-un tren… Comportamentul ei autodistructiv și depresiv o face să dezvolte o obsesie pentru fostul ei soț și actuala lui soție…

Acestea sunt câteva din cele mai bune filme psihologice de pe Netflix și, cu siguranță, preferatele noastre.

Citește și

Cele mai așteptate filme din 2021 – când apar și de ce merită urmărite

Seriale bune de văzut în 2021. Atenție, dau dependență 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here