TOP 17 filme psihologice pe Netflix

0
43548
filme psihologice netflix

Cauți filme care să merite timpul tău? Atunci aceste 17 filme psihologice Netflix sunt  candidate bune, pentru că thriller-ele psihologice și filmele care se joacă cu mintea noastră în general sunt printre cele mai reușite în a ne menține trează atenția, a ne susține interesul și a crea suspans.

Iată așadar alegerile noastre în materie de filme psihologice din grila Netflix, fie că sunt thrillere psihologice, filme care urmăresc personaje cu diverse provocări la nivel psihologic sau care trec prin situații limită care le pun la încercare rezistența psihologică. Toate se joacă abil cu așteptările și psihicul nostru.

1. Seberg – Netflix

Seberg filme noi netflixUn film psihologic Netflix care are în centru o femeie, iubirile și căutările ei, într-o lume a bărbaților. Într-o lume structurată după chipul și asemănarea lor, în care nu prea e loc pentru sensibilitățile ei tipic feminine. În care e judecată la fiecare pas pentru alegerile pe care le face.

Seberg a fost catalogat ca thriller, dar este și un film biografic despre minunata și excentrica actriță americană Jean Seberg, care a trăit mare parte din viață în Franța și cunoscută mai ales pentru rolul din filmul cult Breathless / A bout de souffle/ Cu sufletul la gură.

Filmul funcționează mai ales datorită interpretării excelente a lui Kristen Stewart, care reușește să redea complexitatea personajului, atât forța și curajul, dar și finețea și delicatețea lui Jean Seberg.

Apropo de ideea de thriller, Seberg are într-adevăr o componentă de suspans binevenită. Actrița americană pleacă în Statele Unite, unde ajunge să se implice în lupta pentru drepturile negrilor, prin participarea la activitățile Black Panther Party. Dar se “implică” și altfel, prin relația amoroasă cu membrul Black Panther, Hakim Jamal. FBI intră pe filieră și ajunge să o urmărească și șicaneze pentru afilierea ei cu mișcarea pentru drepturilor negrilor. De unde se dezvoltă tensiunea filmului.

2. Dansatoarele de cristal (2022) – Netflix

las-ninas-de-cristal-filme noi _2022Cel mai nou film Netflix este tot un thriller, unul psihologic spaniol de o frumusețe care te lasă fără cuvinte pe alocuri. Și aici ne referim la scenele de dans și balet. Două balerine care participă la o nouă punere în scenă a unui balet celebru ajung să se apropie din ce în ce mai mult una de cealaltă.

Una dintre ele, care va interpreta rolul principal în spectacol, simte o presiune uriașă pe umerii săi și nu știe dacă va reuși să îi facă față. Prietena ei are o sensibilitate ieșită din comun și ajunge să comunice cu prima mai bine decât familia ei, din ce în ce mai îndepărtată. Pe măsură ce data premierei se apropie tensiunea filmului crește, culminând în seara respectivă. Nu e un thriller de nota 10, dar merge văzut seara după birou, pentru relaxare.

3. Newness (2017)

newness filme romantice netflix_2


E un film care începe pe o notă pozitivă și se transformă, pe măsură ce relația dintre cei doi evoluează, într-un film despre alegeri dificile atunci când ești prea tânăr și nu știi foarte bine ce vrei, despre rutina din relații, despre nevoia devoratoare de nou, despre dependență fizică și emoțională. Vei vedea transformarea lentă psihologică a personajelor pe măsură ce problemele se adună ca norii de ploaie pe un cer de vară.

Un film romantic hot despre o iubire intensă, care se transformă pe măsură ce personajele lui Nicholas Hoult și Laiei Costa simt nevoia unor experiențe noi. Povestea celor doi evoluează de la îndrăgostire, iubire, rutină, până la o relație deschisă la noi parteneri. Cum va funcționa acest aranjament?

4. Fiica ascunsă / The Lost Daughter (2021) 

The-Lost-Daughter-filme 2021Lansat fără tam-tam pe ultima sută de metri din 2021, filmul de debut regizoral al actriței Maggie Gyllenhaal are în centru frustrările și regretele noilor generații. Personajul principal este un profesor respectat aflat în vacanță, care nu regretă tinerețea netrăită la maxim, ci chiar invers. Într-o societate în care carpe diem e principiul după care trăim, datoria față de copii e cea care are de suferit.

Leda (Olivia Colman) e în vacanță solo în Grecia, unde observă relațiile din familia personajului lui Dakota Johnson. Între cele două femei se creează o intimitate bazată pe înțelegerea a ce înseamnă să fii mamă. În timp, Olivia Colman are din ce în ce mai multe flash-back-uri cu ea tânără, când, încercând să-și creeze o carieră și să-și trăiască viața, și-a neglijat într-o oarecare măsură fetele. Filmul se transformă încet într-un thriller psihologic, dar cel mai intens conflict are loc în inima Ledei (Olivia Colman)…

5. The Power of the Dog / În ghearele câinilor (2021)

the power of the dog filme netflix noiBenedict Cumberbatch îl joacă pe Phil, care împreună cu fratele său crește vaci în stepa americană. Sunt oameni de succes, cu două temperamente complet diferite. Când fratele se căsătorește, trădând relația de camaraderie dintre cei doi, Phil se răzbună pe noua soție și copilul acesteia intimidându-i în mod constant. E un război psihologic aproape mut. Dar relația de putere stă să se schimbe… Și nu merge deloc spre ceea ce v-ați putea gândi 🙂

The Power of The Dog e un film cu multe chei, fiecare va lua din el ceea ce își dorește: fie misterul, fie lupta pentru putere, fie masculinitatea brută și camaraderia dintre bărbați, natura și peisajele care-ți taie răsuflarea, alții vor lua expresivitatea extraordinară a actorilor, de la Benedict Cumberbatch până la Jesse Plemons și Kirsten Dunst, ală căror priviri și emoții spun mai multe decât o mie de scene de dialog. E un film nou cu aer de vechi, pentru că e Western, dar nu numai din acest motiv. Are ceva clasic și tradițional, dar în același timp e un film pe care-l simți inovativ, pentru modul în care misterele personajelor se arată dar doar pentru a se intensifica și mai mult.

Regizoarea e Jane Campion, ale cărei filme le cunoști cu siguranță (de ex Pianul), chiar dacă numele ei poate nu-ți sună cunoscut; de altfel Jane Campion a luat cu acest film premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film 2021 de la Veneția.

6. The Guilty / Vinovatul (2021)
theguilty_filme netflix noi

Un thriller psihologic-polițist Netflix realizat parcă pentru a-l pune în valoare pe Jake Gyllenhaal. Bineînțeles, Gyllenhaal se ridică la înălțimea misiunii și oferă un rol care te prinde rapid, deși cam tot filmul nu vezi altceva decât scene cu Gyllenhaal vorbind la telefon… Un remake după un thriller danez, după un scenariu de Nic Pizzolatto – poate nu-l știi după nume, dar știi sigur serialul True Detective, al cărui creator și scenarist este.

Gyllenhaal este un detectiv cu probleme, detașat pentru a răspunde apelurilor de urgență. O femeie răpită de propriul soț sună disperată. De aici lucrurile se precipită rapid, în timp ce personajul lui Gyllenhaal se luptă cu proprii demoni.

Ar mai fi de spus ca argument în plus pentru a-i da o șansă acestui film că se bazează pe un apel real la numărul de urgență 911.

7. Aici e acasă (2020)

the-occupant-filme spaniole netflixE povestea degradării psihologice și umane a unui fost executiv. Un thriller spaniol Netflix cu Javier Gutierrez (Sub Zero, Autorul) în rolul principal. Mario Casas, pentru cunoscătorii de filme spaniole Netflix și nu numai, joacă de asemenea în Aici e acasă, într-un rol secundar.

Javier este un fost executiv care își pierde statutul social. Zilele succesului par să se îndepărteze din ce în ce mai mult, așa că renunță la apartament și ajunge să accepte joburi mult sub experiența lui. Dar încet-încet se înfiripă în mintea lui un plan diabolic de a recupera tot ce a pierdut printr-o încrengătură de minciuni bolnave, prin familia care tocmai ce s-a mutat în fostul lui apartament…

8. Gerald’s game / Jocul lui Gerald (2017)


gerald s game filme psihologice netflix

Cum ai reacționa dacă te-ai trezi legat(ă) de pat, într-un casă izolată, fără posibilitatea de a te elibera? Ce mecanisme psihologice de supraviețuire s-ar pune în mișcare? Te-ai lupta sau te-ai resemna? Sau cât ai fi dispus(ă) să te lupți?

Creat după cartea cu același nume a lui Stephen King, regele horror-ului și suspansului, Jocul lui Gerald e un thriller psihologic și horror, pe care însuși Stephen King l-a numit hipnotic. Nu putem decât să fim de acord cu el, la care am mai adăuga adjectivul “terifiant”…

9. Autorul (2017)

el autor_the-motive filme psihologice netflixFilmul urmărește pas cu pas transformarea psihologică a personajului principal dintr-o persoană relativ normală într-o persoană vicleană și diabolică.

Un thriller psihologic spaniol foarte reușit, în care un scriitor ratat îi manipulează foarte abil pe cei din jurul lui în încercarea de a obține material pentru a scrie cartea visată. Jucat foarte autentic de Javier Gutierrez, scriitorul pierde totul în viață. Este ceea ce s-ar numi în engleză “a loser”, dar se reorientează rapid țesând o încrengătură fină între vecinii clădirii în care locuiește, pentru a-i împinge spre crimă.
10. Uncut Gems / Diamante neșlefuite (2019)

uncut-gems adam sandler O producție Netflix din 2019 care începe să capete un statut cult, Uncut Gems e un thriller reușit cu Adam Sandler în rol principal. Adam Sandler face probabil rolul carierei lui în Diamante neșlefuite. Un evreu implicat în comerțul cu diamante din New York, Howard este dependent de jocuri de noroc. Așa că își asumă niște riscuri imposibile pentru mulți dintre noi. Dar anxietatea riscului de a pierde totul nu îl paralizează, ci îl catalizează într-o cursă contra cronometru. În fiecare zi plusează mai mult și mai mult. Prin acest joc de asumare a unor riscuri uriașe și a eforturilor de a face ca pariurile să i se îndeplinească, filmul dă la rândul lui dependență. Și nu poți să pleci de lângă ecran până la final.

Producția, pe care o poți vedea pe Netflix, a fost primită foare bine de critici, fiind lăudate în mod special regia, scenariul și jocul actoricesc al lui Adam Sandler.

11. The Platform (2019)

E filmul perfect de văzut în pandemie, pentru că ne arată limitările noastre umane, atât în bine, cât și în rău. E o parabolă pentru natura umană și cum ne schimbăm într-o criză.

Înțesat cu scene violente, grotești, cu mult sadism, dar și cu dovezi ale altruismului uman, acest thriller psihologic și distopic spaniol este disponibil pe Netflix din martie 2020.

…Un film SF-horror care se vrea în esență un film de critică socială și care spune povestea unor rezidenți dintr-un fel de bloc. Aici, cei care au norocul să stea la etajele superioare mănâncă pe săturate. În timp ce restul rezidenților, în mod special cei de la nivelele cele mai de jos, practic mor de foame. Pentru că singurul sistem prin care primesc hrană este “platforma”. Aceasta e înțesată cu mâncare, dar pe măsură ce coboară de la etaj la etaj mâncarea se transformă în resturi. Până când nu mai rămâne deloc…

12. Furie / Get In / E casa mea! (2019)

furie-filme 2019 netflixUn thriller de groază nebun cum numai filmele franțuzești pot fi. O familie cu un copil se întoarce din vacanță doar pentru a afla că aceia pe care i-au lăsat să aibă grijă de casă nu îi mai lasă să intre în propria locuință…Semnaseră un contract prin care ocupanții se angajau să plătească facturile de utilități… Și atâta timp cât aceștia sunt niște “chiriași” model, nu pot fi dați afară… Și, uite așa, familia liniștită rămâne pe drumuri și se refugiază într-un parc de rulote…Dar ăsta e doar începutul nebuniei…

13. I care a lot (2021)

i care a lot comedii netflix noi
Cum ai reacționa dacă un mafiot te-ar presa să faci ceva? Ai ceda de dragul vieții tale sau ai avea puterea psihologică să îi reziști? 🙂

I care a lot e un thriller comedic cu accente psihologice apărut pe Netflix de curând, cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale. Filmele distractive bune încep să devină o pasăre rară în pandemie, așa că nu ratați I care a lot, pentru că e printre cele mai bune filme Netflix din ultimul an și jumătate.

Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o femeie de afaceri pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun. E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia.

Rosamund Pike face un rol de zile mari, fiind de altfel nominalizată la Globurile de Aur din acest an pentru rolul din I care a lot, pe care îl joacă inteligent. Cu siguranță, dacă ar fi fost o actriță mai slabă distribuită în rol, filmul nu ar fi funcționat. Dacă vreți să vedeți care a fost abordarea ei din spatele acestui rol, vă recomandăm să citiți articolul despre I care a lot din Los Angeles Times.

14. I am mother (2019) – super thriller SF


I Am Mother - filme 2019 netflix
Hilary Swank in I Am Mother

Oare cum ne-am dezvolta ca oameni dacă am fi crescuți de roboți?

I am mother e unul dintre filmele de mister din 2019 pe care le găsești pe Netflix și ar fi bine să nu îl ratezi 🙂 Unul dintre cele mai mișto thrillere psihologice pe care le-am văzut în ultimul timp, e genul de producție deșteaptă și bine jucată care se leagă frumos, chiar dacă nu e o capodoperă cinematografică. Un film SF post-apocaliptic în care suspansul se construiește lent dar autentic. Cine e personajul negativ? Este sau nu mediul exterior toxic? Mai există și alți oameni supraviețuitori sau Daughter e primul om al unei noi generații umane post-Apocalipsă? Răspunsurile nu vin foarte greu și nu pot fi prea complexe, având în vedere că e un film în 3 personaje, dar reușește să te țină în suspans și acordat la atmosfera filmului.

După un eveniment post-apocaliptic un bunker se autoactivează pentru salvarea speciei umane. Un robot denumit Mama “crește” embrioni umani și apoi copii în adulți… Fiica ei care nu are efectiv un nume, ci e doar Daughter (Fiica), e învățată cu răbdare de robotul mamă care e diferența între bine și rău… Dar e din ce în ce mai greu de spus dacă nu cumva ea reprezintă Răul.

15. The Bad Batch (2016)

the bad batch filme psihologice netflixDacă ți-a plăcut The Platform sau Midsommar, sunt șanse mari să-ți placă și The Bad Batch. Este un thriller distopic ca și The Platform, cu multe scene grotești dar care te atrag și mai mult în poveste.

În Texas, într-o zonă încercuită în afara oricăror legi, sunt aruncați cei care nu mai sunt doriți de societate. Se creează mai multe comunități, fiecare guvernată de o idee nebunească. Tânăra Arlen este aruncată într-o comunitate de canibali, de unde reușește să scape cu viață și să se refugieze într-o altă zonă a deșertului. Filmul se lungește cam mult, dar dacă vrei să vezi un Mad Max sărit de pe fix, atunci The Bad Batch e pentru tine.
16. Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

snowpiercer filme coreeneCum ai reacționa dacă te-ai afla în trenul singurilor supraviețuitori de pe Pământ? Și te-ai urcat clandestin, așa că ești la coada trenului, înfometat și ținut la respect de cei care au plătit pentru a se afla în tren?

Acțiunea din Expresul zăpezii este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho, coreeanul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film cu Parasite în 2020, îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

17. The Girl on The Train (2016)

emily-blunt-the-girl-on-the-train-filme psihologice netflixUn thriller cu Emily Blunt în rolul principal, ea interpretând rolul unei alcoolice care a pierdut tot ce avea în viață din cauza băuturii. Soțul a părăsit-o și acum merge fără scop într-un tren… Comportamentul ei autodistructiv și depresiv o face să dezvolte o obsesie pentru fostul ei soț și actuala lui soție…

Acestea sunt câteva din cele mai bune filme psihologice de pe Netflix și, cu siguranță, preferatele noastre.

Citește și

10 Filme noi Netflix pe care merită să le vezi

TOP Filme 2021 – Cele mai bune 10 filme din acest an

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here