Filme despre New York- din Manhattan in Brooklyn

0
1636

 

He adored New York City, he idolized it all out of proportion spunea Issac, vocea lui Woody Allen din Manhattan. Fraza însă îi descrie la fel de bine şi pe Spike Lee sau Martin Scorsese, fiecare îndrăgostit de felia sa din Big Apple. Woody este într-adevăr regele filmelor despre Manhattan şi Upper East Side, zonele mai burgheze ale oraşului, însă dacă ai nevoie de un ghid pe străzile întortocheate din Little Italy, Queens sau  Brooklyn, îţi vor prinde bine câteva filme de Lee sau Scorsese, asta până îţi faci curaj să mergi pe Coney Island cu Darren Aronofsky.  

1. Manhattan

E greu să ne imaginăm Manhattanul sau podul din Brooklyn fără să ne vină în minte George Gershwin cu a sa Rhapsody in Blue. Filmul lui Woody Allen din 1979 a legat definitiv acordurile muzicianului de New York, la fel cum nu ne-a convins că undeva într-un apartament din Upper East Side  va exista întodeauna un intelectual nevrotic preocupat să despice firul în patru şi apoi în încă patru.

2. Taxi Driver

Farmecul New York-ului stă tocmai în faptul că nu există unul singur, fiecare regizor fiind liber sa creeze propria sa versiune a oraşului. In Taxi Driver, privim Times Square sau The Village prin ochii unui taximetrist psihotic jucat de Robert de Niro. Proxeneţi, prostituate, perverşi de tot felul, poliţişti corupţi şi alte creaturi nocturne ies la iveală în lumina farurilor lui Travis Bickle, veteranul din Vietnam ajuns taximetrist şi mai apoi justiţiar.

3. Annie Hall

In filme ca Annie Hall sau Hannah and her Sisters, New York este un altfel de oraş al iubirii decât Parisul, mai puţin clişeic, mai cu picioarele pe pământ. Relaţiile încep şi se termină, îndrăgostiţii se despart iar apoi se împacă, au de ales între cei pe care îi iubesc  acum şi oraşul de care au fost îndrăgostiţi dintotdeauna. Povestea din Annie Hall încearcă să spună ceva despre oamenii reali care învaţă să supravieţuiască în iureşul newyorkez, să lege prietenii şi iubiri, pe care mai apoi tot ei le vor desface.

4. Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany’s a transformat magazinul de bijuterii din New York într-unul dintre cele mai celebre repere ale oraşului. Scena în care Holly Golightly (Audrey Hepburn) în rochia neagră de seară cutreieră străzile New York-ului în zori şi se opreşte  în faţa singurului loc care- i oferea siguranţă, Tiffany’s, face deja parte din bagajul imaginar cu care orice turist vine în New York.

 5. Miracle on 34th Street

Chiar dacă New York-ul s-a schimbat mult din 1947, anul în care a fost filmat Miracle on 34th Street, oraşul, mereu cu o rezervă copioasă de zăpadă, brazi şi lumini, pare şi astăzi perfect pentru a-ţi petrece acolo Crăciunul, mai ales dacă te numeri printre cei care în ultimii 20 de ani au văzut în fiecare an de voie, de nevoie Singur Acasă 2.  In fond, dacă Moş Crăciun se ascunde undeva în lume, atunci probabil este în New York, locul unde existenţa sa a fost dovedită într-un tribunal, ce-i drept imaginar.

6. Mean Streets

In New York poţi să te plimbi pe bulevarde celebre ca Wall Street sau Broadway, sau dacă vrei să vezi ce se ascunde în spatele spectacolelor strălucitoare şi a zgârie- norilor care-ţi dau dureri de gât, poţi să te aventurezi în cartierul italian Little Italy. Cartierul de la câteva străzi distanţă de Broadway este sediul mafiei italiene din Mean Streets, iar străzile pe care Johnny (De Niro)şi Charlie(Harvey Keitel) încearcă să le îmblânzească sunt cu adevărat rele.

7. Wall Street

Sequel-ului din 2010 cu Shia LaBoeuf şi un Michael Douglas îmbătrânit nu se ridică la înălţimea filmului lui Oliver Stone din 1987, poate pentru că între timp Wall Street nu mai atrage lupii tineri care astăzi preferă să se îndrepte spre Sillicon Valley şi să creeze reţele sociale virtuale. Totuşi, Wall Street este un portret încă actual al lăcomiei, ilegalităţii, al compromisurilor morale de care oamenii sunt capabili atunci când tot ceea ce şi-au dorit se află la câteva telefoane distanţă.

8. West Side Story

Dacă toţi tinerii actori visează să ajungă la Hollywood, dansatorii nu vor decât să urce pe scenele de pe Broadway, deci din lista noastră nu putea lipsi un musical. West Side Story aduce prin dans în New York povestea lui Romea şi Julieta . In locul celor două familii învrăjbite avem două bande rivale The White Jets şi The Puerto Rican Sharks, iar protagoniştii renunţă la numele lor cu iz italian devenind Maria şi Bernardo, toate aceste mici modificări neinfluenţând din păcate binecunoscutul final al poveştii.

9.  Requiem for a Dream

In filmul lui Darren Aronofsky, pe Coney Island, 4 personaje îşi construiesc propria lor insulă paradisiacă din halucinaţii. Odată deveniţi  dependenţi de droguri, Sarah, Harry, Marion şi Tyrone devin captivii unor lumi în care visul se poate transforma imediat în coşmar. Cel mai interesant personaj este de departe Sara Goldfarb (Ellen Burstyn), mama lui Harry (Jared Leto), o pensionară care devine dependentă de droguri când descoperă că acestea pot să o apere de singurătate şi să o ajute să ajungă la emisiunea preferată oricând ia o  mică pastilă.

10. Gangs of New York

Cu zgârie-norii săi din sticlă, bulevardele largi şi imensul parc din centrul oraşului, este uşor să uiţi că New York a fost cândva un port la Atlantic ca toate celelalte, poate doar cu mai multi gangsteri purtători de joben pe metrul pătrat decât majoritatea. Filmul lui Martin Scorsese cu Leonardo di Caprio, Daniel-Day Lewis şi Cameron Diaz, ne pune faţă în faţă cu un oraş lipsit de cele mai celebre repere ale sale: Statuia Libertăţii, Empire State Building, Brooklyn Bridge, unde singurul lucru tipic newyorkez este atitudinea bătăioasă a locuitorilor.

11. Once Upon a Time in America

In filmul lui Sergio Leone, muzica lui Ennio Morricone te poartă înapoi în New York-ul anilor ’20 când patru băieţi, Patrick "Patsy" Goldberg , Philip "Cockeye" Stein, Max Bercovic şi David "Noodles" Aaronson încearcă să transforme visul american în realitate încălcând toate regulile. Once Upon a Time in America este un film cu gangsteri infuzat de nostalgie, graţie pendulării între trei perioade distincte: anii ’20, ’30 şi sfârşitul anilor ’60, când Noodles revine la New York şi asistă la dezgroparea vechilor săi prieteni.

12. The 25th Hour

Ideea că mai are o singură noapte de libertate înainte să fie uitat într-o celulă timp de 7 ani îl forţează pe Monty Brogan (Edward Norton) să-şi înfrunte greşelile, iar punctul culminant este atins atunci când acesta are în sfârşit curajul de a se aşeza, la propriu, în faţa oglinzii. Monologul lui Monty rezumă tot ceea ce este bun şi rău în New York  de la săracii care curăţă parbrize fără să le-o fi cerut cineva până la brokerii de pe Wall Street, pentru ca la final să nu-i rămână decât regretul că se va despărţi de oraşul său.

13. Do The Right Thing

In Do The Right Thing Spike Lee se întoarce în cartierul copilăriei sale, Brooklyn, şi pornind de la un pretext minor dezvăluie o latură mai puţin cunoscută a New York-ului: tensiunea interetnică  gata oricând să se transforme într-un haos generalizat. Filmul începe aproape ca un feel good movie în care tinerii de culoare se distrează pe străzile din Brooklyn încercând să scape de căldura care devine din ce în ce mai sufocantă. Până la finalul zilei prejudecăţile vor da în clocot, totul pentru că la pizzeria italiană de pe strada urmărită nu existau decât portretele unor celebri italo-americani, ignorând clientela preponderent de culoare.

14.King Kong

Chiar dacă celebrul film al anilor ‘3o a fost filmat în mare parte în studio folosind machete ale oraşului şi avioane de jucărie, imaginea gorilei cocoţate pe unul dintre simbolurile oraşului rămâne o imagine iconică a cinematografiei secolului XX, fiind deja un loc comun în jocurile de tipul Cine sunt eu? dacă ne încredem în Tarantino şi filmul său Inglorious Basterds.

15. Goodfellas

Fie că este vorba despre intelectualii nevrotici ai lui Woody Allen sau despre mafioţii duri ai lui Scorsese, newyorkezii au umor, iar asta se vede din plin în Goodfellas, filmul în care mafia italiană apare ca o mare familie iar a fi gangster ca o profesie onorabilă la care toţi puştii din Brooklyn aspiră: To be a gangster was to own the world.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here