15 Filme de Oscar excelente dar mai puțin știute

0
42870
top filme de oscar

V-am pregătit un mix de filme de Oscar mai puțin cunoscute de care să vă bucurați în serile de iarnă. Fie că sunt unele dintre cele mai bune exemple ale Hollywoodului din perioada de glorie, cu eleganța și strălucirea pe care doar în acea epocă le găsești; fie că sunt filme de Oscar destul de noi și bune, dar au intrat rapid și nemeritat într-un con de umbră; fie că sunt filme de Oscar străine.

Toate alegerile din această listă pot fi văzute și revăzute, pentru că sunt producții de filme care vor rămâne în inima și mintea voastră.

1. Forma apei / The Shape of Water (2017)

the_shape_of_water_filme de oscarO poveste de dragoste în stilul Frumoasa și Bestia, The Shape of Water este una dintre filmele magice de Oscar. Poate nu l-ai văzut pentru că nu te atrag în mod special filmele de fantezie sau poate pentru că în ultimul timp regizorul Guillermo de Torro nu prea te-a convins. Oricum ar fi, nu lăsa totuși să-ți scape această bijuterie magică, dă-i o șansă.

Ea este mută și are un job minuscul într-un centru de cercetare. El este o creatură umanoidă amfibie, adusă de undeva din Amazon pentru a fi cercetată aici. Oricât de improbabil ar fi, cei doi găsesc ca punct comun de explorat fix ceea ce cei mai mulți dintre noi credem că e tipic uman: gesturi de tandrețe și bunătate, delicatețe, atenția la nevoile celuilalt, empatie.  Ea, de multe ori invizibilă pentru ceilalți oameni, e văzută în tot ce are ea mai frumos chiar de această “creatură”, iar ea vede dincolo de aparențele fizicului lui înspăimântător sensibilitatea și nevoia de ocrotire.

The Shape of Water a câștigat mai multe premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.

2. Sophie’s Choice / Alegerea Sofiei (1982)

sophies-choice filme de oscarDacă simți că treci prin momente greu de depășit, că parcă totul e un pic prea mult pentru tine în aceste clipe, caută și vezi Sophie’s Choice.

Sophie’s Choice e unul dintre cele mai emoționante filme pe care le vei vedea vreodată. Trist, dar în același timp plin de speranță, Alegerea Sofiei te va împrieteni cu trei personaje ce trăiesc în New York, dar fiecare a venit aici cu un bagaj complicat. În mod special Sophie, jucată de Meryl Streep, care a și luat Oscarul pentru cea mai bună actriță pentru acest rol.

Sophie este o supraviețuitoare a Holocaustului care încearcă să-și refacă viața. Dar va putea oare, după toate ororirile pe care le-a trăit? Procesul ei de refacere e susținut de doi bărbați. Unul e iubitul ei, un tip cultivat și plin de viață, dar extrem de coleric. Și de un tinerel venit din Sud, care încearcă să devină scriitor deși nu are niciun fel de experiență de viață.

3. Black Narcissus / Narcisa neagră (1947)

Black Narcissus filme de oscarUn film vechi, dar color, de o frumusețe care îți taie respirația. De altfel de aceea este și un film de Oscar, fiind premiat pentru cinematografie și art direction. Printre cele mai frumoase filme făcute vreodată de Hollywood, Black Narcissus se concentrează pe tensiunea dintre a trăi și experimenta cât mai mult și intens plăcerile vieții versus a trăi în beneficiul celorlalți și a uita cât mai mult de tine pentru a face bine.

În centru sunt câteva măicuțe izolate pe un vârf de munte din Himalaya, care descoperă viața, emoțiile intense și atracția fizică prin frumusețea naturii care le înconjoară, senzația de libertate care le încearcă aici, dar și prin prezența constantă a unui britanic cu ochi albaștri (cei mai albaștri ochi pe care i-am văzut noi în filme :)), care e însărcinat să le ajute.


Un film de Oscar care pare să fi fost de mult timp uitat, drama psihologică Black Narcissus e un reminder în pandemie despre frumusețea naturii și a conexiunii umane, ambele cam în minus pentru noi toți în ultimul an de mai mult stat în casă.

4. Babette’s Feast / Festinul Babettei

Babette's Feast filme de oscar

E genul de film de care îți e frică să scrii pentru că știi că orice ai spune nu va exprima magia lui. E un film danez, nu hollywoodian, dar e un film de Oscar pentru că a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Deși multe filme premiate cu această distincție se cam pierd de-a lungul anilor și nu mai trezesc interesul cinefililor, Babette’s Feast este un clasic cult, mai ales pe placul celor interesați de foodie movies.

Dar nu numai. De exemplu este filmul preferat al Papei Francisc. Bineînțeles că această preferință nu e întâmplătoare, pentru că Babette’s Feast deși superficial este despre gătit, în profunzime surprinde bucuria de a fi viu, de a fi cu ceilalți și de a trăi fiecare experiență a vieții ca pe un dar. E un film de o modestie și o austeritate a mijloacelor de exprimare care te scoate din ritmul și experiența cu care ne-am obișnuit atunci când vedem o producție obișnuită. Dar care de fapt îți oferă atât de multă bucurie până la final, încât simți când se termină că ai atins parcă aripa unui înger.  🙂

5. Confidențe pe pernă / Pillow Talk

pillow talk comedii de dragosteUn film de Oscar intrat într-un con de umbră de ceva ani este Pillow Talk, deși e o comedie romantică de nota 10. Dacă ți-e dor de strălucirea, frumusețea și eleganța Hollywoodului vechi, de culorile acelea intense de tip Technicolor și de un film care să nu-ți pună probleme existențiale, ci doar să te distreze, atunci Confidențe pe pernă este pentru tine.

Simpatica Doris Day face echipă în Pillow Talk (1959) cu carismaticul Rock Hudson. El e cam afemeiat și împarte o linie telefonică cu Jan (Doris Day). De fiecare dată când Jan ridică receptorul să formeze pe cineva, îl aude pe Brad (Rock Hudson) seducând o femeie. 🙂 E scoasă din sărite de ocuparea liniei. Dar și de superficialitatea lui Rock Hudson, așa că Jan vrea să îi dea o lecție pe care s-o țină minte. 🙂

6. 1917: Speranță și moarte (2019)


1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Nu știu dacă sunteți la fel ca noi, dar în general noi ocolim filmele de război. Prea multă dramă umană… Dar pe 1917 l-am văzut și ne bucurăm că am făcut-o. E genul acela de film care te absoarbe complet în poveste, mai ales că aici avem de a face cu o cursă contra cronometru prin liniile inamice. Dar mai mult de atât, 1917, în ciuda faptului că este despre război, este și despre ce avem mai profund ca oameni, despre camaraderie, loialitate, bunătate.

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

Filmul este regizat de Sam Mendes (cunoscut pentru American Beauty) și e bazat pe fapte reale. Mai exact pe amintirile din război ale bunicului din partea tatălui al lui Sam Mendes 🙂 Iată cum povestirile bunicilor pot lăsa amprente în memoria nepoților și se pot transforma la ani distanță în filme inspirate din fapte reale.

7. Green Book: O prietenie pe viață (2018)

green book filme de comedie

Câteodată cauți o comedie bună de văzut și n-ai idei, nu-i așa? Sau dai peste filme care se intitulează comedii, dar la care nu prea râzi. Fie au glume de autobază, fie sunt prea simpliste, fie nu sunt reușite, fie sunt de-a dreptul triste :). Ei, bine, când te afli în astfel de momente, să-ți amintești de recomandarea noastră, Green Book.

Pentru noi a intrat în topul comediilor, pentru glume, dar și pentru optimismul și pozitivitatea pe care le transmite. Pentru că este un film de călătorie cu poveste bine construită, dialoguri deștepte și personaje solide. Se poate naște o prietenie între un bodyguard cu idei puține dar fixe și un pianist cu fițe? Da, dar numai după multe râsete. Citește recenzia noastră.

A câștigat în 2019 Oscarurile pentru cel mai bun film, cel mai bun actor principal și pentru cel mai bun scenariu.

8. Blade Runner 2049 – Vânătorul de recompense 2049 (2017)

filme sf acțiune blade runnder 2049Blade Runner 2049 e o continuare a clasicului Blade Runner. Dacă filmul din 1982 a fost foarte prost primit, încât de câștigat Oscaruri nici nu s-a mai pus problema, sequel-ul a luat două astfel de premii. Timpul a arătat că Blade Runner cel clasic e o realizare cinematografică extraordinară, aș că această continuare din 2017 trebuia să se ridice la un nivel de artă comparabil. O provocare semnificativă!

Sequel-ul din 2017 al clasicului Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă misterioasă și apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor personajului negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.


Reușita acestei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), de la care așteptăm cu mare nerăbdare în anul 2020 un alt film, Dune. Blade Runner 2049 e disponibil pe Netflix, la fel ca și Blade Runner.

9. Call me by your name (2017) 

call-me-by-your-nameUna dintre cele mai frumoase și romantice drame din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, intensă, specială.

Un singur lucru trebuie să ai în vedere pentru a te lăsa vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale: toleranţa faţă de iubirea dintre două personaje de sex masculin. Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme drama de gen. Îl poți vedea pe Netflix.

 

10. Kramer vs Kramer

Kramer vs Kramer filme de oscarDacă ți-a plăcut filmul de Oscar mai nou Marriage Story, produs de Netflix, caută și Kramer vs Kramer. Este drama clasică a oricărui divorț în care este la mijloc și un copil. Ca orice proces de separare, și acesta scoate din cele două personaje reacții și vorbe de care poate nu credeau că sunt în stare. E o dramă emoționantă profund umană, jucată impecabil de Dustin Hoffman și Meryl Streep, pe care îi mai găsiți de altfel în topul nostru și în alte filme de Oscar mai puțin știute dar pe care vă recomandăm să nu le ratați.

Kramer contra Kramer a câștigat în 1980 nu mai puțin de 5 premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și pentru cele două roluri făcute de Hoffman și Meryl Streep.

11. Cartierul chinezesc / Chinatown

chinatown filme politisteUnul dintre cele mai bune mystery films făcute vreodată, Chinatown te ține strâns de haine (mai precis de pijama, dacă-l vezi acasă) și nu te lasă din strânsoare până la final. Lansat în 1974, e un exemplu bun de film neo-noir. Jack Nicholson face un rol extraordinar de bun, iar povestea parcă îți oferă un vertij continuu. Nu știi pe cine să mai crezi, cine minte de îngheață apele, cine e ucigașul adevărat. Datorită acestor două elemente cu adevărat remarcabile, jocul lui Jack Nicholson și scenariul excelent, e unul din acele filme vechi polițiste care și-au păstrat prospețimea și intensitatea peste ani. Așa că îți recomandăm să-l vezi, e minunat.


În acest film detectivistic, Jack Nicholson e un detectiv particular ce încearcă să dezlege ițele misterului din jurul morții inginerului șef de la Departamentul de Ape al orașului Los Angeles. Suspectează un tun imobiliar dat de unul dintre cei mai bogați și malefici oameni de afaceri din zonă. Partenerul lui în aceste căutări sau suspectul numărul unul pentru crimă este o tip super sexy și misterioasă, jucată de Faye Dunaway. Vezi trailerul.

12. Absolventul / The Graduate

Unul dintre preferatele noastre în materie de filme de Oscar (a luat Oscarul pentru cea mai bună regie), indiferent dacă vorbim de filme vechi sau pur și simplu  filmele noastre de suflet. The Graduate este comedia perfectă până la jumătatea filmului. Asta nu înseamnă că începând de acolo filmul se strică, ci că fix de la jumătate, The Graduate ia o turnură clară spre dramă. Până în acel moment personajul lui Dustin Hoffman, un tânăr absolvent de facultate care se întoarce acasă pentru a se gândi la viitor, este confuz.

Toată lumea face ce vrea cu el, inclusiv personajul lui Anne Bancroft, o doamnă pe la 50 de ani, prietenă de familie și soția partenerului de afaceri al tatălui lui. Cei doi încep o relație plină de necunoscute, în care confuzia lui Dustin Hoffman este sursă de umor bun 100%.


13. Who’s afraid of Virginia Woolf

Who's afraid of Virginia Wolf filme de oscarDa, e un film alb-negru, ceea ce poate fi o bilă neagră pentru mulți din voi, dar să vă spunem că e un film de Oscar așa cum sunt puține. E unul din doar două filme care au primit nominalizări la absolut toate categoriile premiilor Oscar. Din ele a câștigat 5, printre care cel pentru cea mai bună actriță i-a reveni lui Elizabeth Taylor.

Cuplul în viața reală, dar și pe ecran, Elizabeth Taylor și Richard Burton sunt absolut stelari pe ecran, împreună cu întreaga distribuție. Despre ce e vorba? E un film în care te vei regăsi dacă îți împarți viața cu cineva. E o comedie neagră și dramă despre viața în doi, despre neînțelegeri și frustrări, dar și despre iubire și tandrețe. Elizabeth Taylor e atât de vocală și puternică în rol încât ai senzația că mai are puțin și sparge ecranul. Așa că nu o rata, caută acest film de Oscar fie ca să vezi un film bun, fie pentru că simți nevoia poate să vezi un film despre relațiile de cuplu.

 

14. Roman Holiday

roman holiday 

Comedia romantică Roman Holiday (Vacanta la Roma,1953, regia William Wyler) este povestea iubirii intre femeia-ingenua si The Big Bad Wolf, care se dovedeste a nu fi tocmai asa rau intentionat.

Este filmul de debut al lui Audrey Hepburn intr-un rol principal (pentru care a primit un Oscar), o actrita facuta parca pentru roluri romantice. Fragila, candida dar paradoxal puternica, Audrey este in film o printesa ce ajunge sa se plimbe singura prin Roma, in timp ce escorta o cauta pentru revenirea la indatoririle regale. Pe urmele ei se gaseste un jurnalist fara scrupule, jucat de Gregory Peck, ce vrea sa exploateze evadarea lui Audrey din senzationalism jurnalistic.

Dar nebuniile delicioase si nevinovate pe care le face Audrey pe strazile Romei, lipsa oricarei griji, libertatea ei, toate sunt molipsitoare si pentru noi, si pentru Peck. Astfel, intre cei doi rasare o “iubire de vacanta”, vacanta lui Audrey.
15. It Happened One Night (1934)

it happened one night filme vechi

Comedia romantică are o lungă istorie în spate şi, cu toate acestea, majoritatea dintre noi ne amintim doar de exemplele cele mai recente. Însă It Happened One Night cu Clark Gable este una dintre bijuteriile genului ce merită văzută, şi revăzută.

Regizat de maestrul Frank Capra, filmul ne-o prezintă pe Ellie (Claudette Colbert), fiica unui magnat din New York, care face o alegere matrimonială ce nu primeşte acordul tatălui său, acesta intenţionând să anuleze căsătoria. Ellie fuge, încercând să se ascundă atât de detectivii tatălui cât şi de paparazzi care o urmăresc la fiecare pas. Este ajutată în această aventură de un ziarist oportunist, Peter Warne (interpretat de Clark Gable), care vede în Ellie cea mai importantă ştire din cariera sa. Însă Peter este atrăgător, îndrăzneţ şi aduce cu el posibilităţi nebănuite, determinând-o pe Ellie să se întrebe dacă nu cumva s-a căsătorit cu bărbatul nepotrivit.

Vezi și

100 filme celebre de văzut într-o viață

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here