Festivalul George Enescu – concerte care nu trebuie pierdute

  0
  975

  Festivalul George Enescu se impune o data la doi ani ca si cel mai important eveniment cultural din Romania. Prin urmare e musai sa mergem, daca nu din convingere, macar din snobism.

  Sfat: daca decideti ca Enescu este un "must", grabiti-va sa cumparati bilete pentru ca la multe concerte biletele au fost epuizate. Despre abonamente nici nu mai poate fi vorba sa gasiti.

  Festivalul va avea peste 100 de concerte, cu repertoriu atat simfonic sau cameral, cat si opera, balet (de exemplu, Gigi Caciuleanu – "Noche Bach") si un tip de muzica inclasabila, sa-i zicem muzica cu specific national, foarte exotica in relatie cu festivalul. Ultimul tip de concerte apare la Festivalul Enescu in categoria "World Music". Ca sa va faceti o idee cam ce se incadreaza aici, ascultati Dhafer Youssef (care va canta la Sala Radio pe 23 septembrie, ora 19:00).

  Sa revenim la concertele simfonice si camerale, cele mai reprezentative si cele mai asteptate din festival. Selectia mea personala contine:

  1) Mariinsky Theater Symphony Orchestra, dirijata de Valery Gergiev, la Sala Mare a Palatului pe 11 septembrie, ora 19:30 (in program Wagner, Scriabin, Strauss) si pe 12 septembrie, ora 19:30 (in program Enescu, Mussorgsky in aranjamentul lui Ravel). Valery Gergiev este dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Londra.

  2) Kremerata Baltika, solist si dirijor Gidon Kremer, la Ateneul Roman pe 21 septembrie la ora 17:00 (in program Bach si Enescu). Creativitatea lui Gidon Kremer si faptul ca reprezentatia va avea loc la Ateneul Roman si nu Sala Palatului fac sa merite incercarea de a mai gasi bilete, desi pe sit-ul Eventim apar ca epuizate, sau sa intrati cu bilet fara loc.

  3) Filarmonica Enescu, dirijata de Gennady Rozhdestvensky, la Sala Mare a Palatului sambata, 10 septembrie, ora 19:30 (in program Enescu si Prokofiev). Gennady Rozhdestvensky e considerat un specialist in Prokofiev. Maestrul a fost de-a lungul timpului dirijor principal la BBC Symphony Orchestra si Vienna Symphony Orchestra.

  4) Staatskapelle Berlin, dirijor si solist Daniel Barenboim, la Sala Mare a Palatului pe 13 septembrie, ora 19:30 (in program Mozart si Bruckner) si 14 septembrie, tot ora 19:30 (in program Mozart si Liszt). Daca mai are nevoie de recomandari, Daniel Barenboim a fost dirijor principal al Orchestrei din Paris si este dirijorul principal al Staatskapelle Berlin, orchestra cu care va dirija in festival.

  Multe concerte foarte interesante au deja casa inchisa: Israel Philarmonic Orchestra – dirijata de Zubin Mehta, Orchestra Santa Cecilia – dirijata de Antonio Pappano, Saint Martin in The Fields, dirijata de Murray Perahia (concert cameral) si concertul pianistului chinez Yundi Li.

  Aici gasiti un playlist cu 100 de clip-uri cu artisti prezenti in festival.

  SHARE
  Articolul precedentLogica de canicula – Caldura mare, monser!
  Următorul articolJon Bon Jovi – concertul anului 2011
  mm
  Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here