Experimentul muzical-teatral I am America

0
597

Spectacolul I am America este o transpunere melodioasă a versurilor lui Allen Ginsberg. Prezentat ca invitat în cadrul Festivalului Viața e Frumoasă, spectacolul aduce în prim-plan clișee, dar și dezbateri politice și sociale despre Statele Unite ale Americii într-un colaj de poeme muzicale aparținând gospelului, incantațiilor indiene sau altor tipuri de muzică specifică. În această demonstrație personajele din trupa Workcenterului lui Jerzy Grotowski si Thomas Richards (Italia) au demonstrat abilități deosebite în exprimare, control fizic și vocal.

Cei opt actori au reprezentat fiecare un personaj cu trăsături diferite, America luând diferite forme, de la vulturul care o reprezintă sau deja celebra Statuie a Libertății. Am observat și rolul emigrantului, care încearcă să se adapteze, dar nu reușește, al homosexualului ce iese în evidență prin gesturile sale sau al femeilor ce erau fie religioase, dedicate bărbaților din viața lor sau puternice și expuse.

 

 

Spectacolul a fost prezentat doar într-o jumătate a sălii și alegerea a fost motivată de acustică. Actorii se antrenează pentru a-și adapta mișcările și mai ales vocea spațiului unde performează, iar acest detaliu a fost vizibil prin cântecele în care erau implicați toți. Deși erau opt voci, tonalitatea fiecăruia era distinctă, pentru că vocea nu era comună, corifeică.

Cu o oarecare temă schizoidă, a unei puteri majore căreia îi este imposibil să ajungă la un acord cu sine, I am America este un spectacol – experiment ce merită văzut. 

I am America este un succes din punctul de vedere al coregrafiei, care demonstrează antrenamentul de aproape trei ani ce a stat în spatele spectacolului. Jocul este sincer, iar schimbările de recuzită (mai ales costumele) se petrec integral pe scenă, în fața auditoriului, astfel că actorii intră pe scenă la început și nu părăsesc sala decât la aplauzele de final. 

Spectacolul a fost prezentat de Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski și al lui Thomas Richards, cu o experiență internațională de aproape treizeci de ani în artele spectacolului, inclusiv în experimente dedicate tehnicii actoricești. 

SHARE
Articolul precedentLes Infideles-trailer
Următorul articolFilosofia si teologia Sfantului Augustin
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here