Dupa fel si chip – ultima cochetarie

0
979

 

Ca un făcut, câteva documentare – adăugate pe lista celor favorite de la Astra Film Festival 2013 – m-au plimbat prin cimitire. Unul este „Café Finovo” al grecului Lefteris Fylaktos, celălalt, intitulat „După fel și chip”, îi aparține unei românce din Cluj, Paula Oneț.

Dacă primul documentar aborda moartea din perspectiva distracției (în sensul ei etimologic), reușind să o îmblânzească astfel, filmul de 22 de minute al Paulei Oneț atinge o fațetă complementară a problemei morții: imaginea sau ceea ce rămâne după noi. Plimbându-se prin cimitirul satului în care locuiesc bunicii ei (undeva în Oradea), Oneț îi face să vorbească, pe aceștia și pe alți câțiva consăteni ai lor, despre fotografiile care urmează a fi așezate pe crucea viitorului lor mormânt. Sunt trei categorii de persoane care își arată chipul și felul în acest film: acelea care au deja o fotografie funerară, acelea care au una, dar vor s-o schimbe cu o alta, mai apropiată de standardul comunității, și acelea care se pregătesc să-și facă una.

Mulți apelează la serviciile unei companii al cărei obiect de activitate este tocmai pregătirea (și prelucrarea) fotografiilor funerare.  Deloc surprinzător, numele companiei este „Final Project”, iar gama și denumirile produselor ei sunt foarte variate; este de ajuns să le vizitați site-ul pentru a vă convinge.

Proiectul final are ca obiectiv principal imaginea, urma vizibilă a chipului nostru, așa cum vrem s-o lăsăm înscrisă în memoria colectivă a comunității din care facem (sau am făcut) parte. Atitudinea bătrânilor nu este deloc neutră sau indiferentă, ci este chiar una de cochetărie. Nu vor să lase după moartea lor orice imagine, așa cum nu ar ieși din casă, în timpul vieții, nepieptănați și cât de cât aranjați. Așa că se duc la frizer, își aleg cele mai frumoase haine (probabil, acelea de duminică sau de sărbători) și se așază în fața aparatului de fotografiat, care îi imortalizează. Căci despre asta este și vorba: despre o formă de imortalizare.

Sunt și situații pline de umor în acest documentar. De pildă, un cuplu de bătrâni vrea să înlocuiască o mai veche fotografie, de la logodnă, pusă deja pe cruce, fiindcă ea nu este asemenea celorlalte: s-a decolorat și îi înfățișează în întregime, pe când toți „vecinii” lor din cimitir au fotografii noi, care îi reprezintă până la bust. Există, după cum se vede, un standard chiar și în privința morții. A fi în rândul lumii nu este numai o tendință (sau o constrângere) a celor vii, ci ea îi urmărește pe oameni chiar și după moarte.

Conservarea imaginii celui decedat este cumva o expresie a instinctul de supraviețuire care le dă impuls oamenilor în timpul vieții. Dar supraviețuirea se colorează întotdeauna estetic. Toate personajele eseului Paulei Oneț își doresc să rămână cât mai frumoase în amintirea celor apropiați. De aici și un umor (amar) care își are sursa în contrastul dintre bătrânețe și decrepitudine, pe de o parte, și preocuparea estetică față de frumusețea „icoanei” lor.

Documentarul Paulei Oneț este ca un puzzle, adunând frânturi de chipuri și de gânduri într-o manieră coerentă, care le asigură un fir narativ plăcut, amuzant și, totodată, profund. Chipul se oglindește aici pe mai multe suprafețe – camera de filmat și de fotografiat, calculator, fotografii funerare sau oglinzi –, reușind să rămână limpede ca o suprafață de apă netulburată de stângăcii. Spectatorul este plasat la granița dintre realitate și iluzie, iar personajele, la aceea dintre viață și moarte prin folosirea unor încadraturi neconvenționale și a schimbării planurilor cu ajutorul focusărilor alternante. Rezultatul final este unul unitar, ca imagine, și reprezintă totodată un eseu minimal și coerent pe marginea temei morții.

 

Paula Oneț este cineast independent. Are o diplomă în cinematografie, fotografie și media, obținută la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. A studiat în Coreea de Sud și în Turcia și participă la programele de specializare Aristoteles și Storydoc.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here