Draga optimistule, o sa votezi cu Ponta?

0
552

Dragă optimistule,

 

Sunt unul din tinerii pe care toată lumea îi cheamă la vot. De la bodyguarzi cu steroizi scurgându-li-se din urechi, ce nu mă lasă să intru în club fără ștampilă pe buletin. Starlete și starleți mestecând cu gura plină de plastic roz aceleași banalități tâmpite pe rime ce tâmpesc. Tanti înțepate de meserie apărătoare la televizor și dătătoare cu părerea. Sau analiști media ce despică în două dedesubturile politicii, sperând să ajungă la adevărul ascuns adânc în gaura din care care majoritatea politicienilor își scot promisiunile de campanie și să mi-l arunce cald, pe surse, direct mie în față. De ce ar trebui să mă duc la vot, oricum nu contează absolut deloc, sunt toți la fel. Tu te duci? Cu cine votezi? Ponta? Pun prea multe întrebări? Mi s-a mai zis? Stai, asta nu era o întrebare.

 

 

                                                                                                                                       Un tânăr

 

Dragă tinere,

 

M-am ferit sa scriu despre politică, pentru că toată lumea are o părere și, în general, e cu totul fixată de o parte sau de alta, de parcă ar fi un război cu noi în postura de generali. Când, de fapt, suntem mai degrabă morții din prima linie, de care nu-i pasă nimănui. Iar la sfîrșitul zilei de lupte, conducătorii viteji de toate culorile, ce au privit bătălia de pe margine rânjind, își dau mâna și încep să scoată dinții de aur și portofelele cadavrelor noastre și ne întoarcem la a fi inerți si inutili pentru ei până la urmatoarele alegeri. Așa că nu am iubiri pătimașe pentru nici unul din competitori. În schimb urăsc sistemul cu fiecare organ, chiar și cu apendicele pe care mi l-au scos in copilarie. Pun pariu ca este undeva într-un borcan acum și se zvârcolește intr-o soluție salină de dispreț și dezgust.

 

Dar tocmai de asta mă duc la vot. Pentru că vreau să mă răzbun pe ei. Pentru că vreau să se teamă de ce aș putea face măcar pentru câteva zile. Vreau să mă pupe în fund. Merit măcar atât pentru toți banii pe care îi fac de pe urma mea. Este un motiv pentru care partidele se dau peste cap și se îmbulzesc să-și pună fețele enervante pe toate ecranele televizoarele, blocuri, stâlpi și pixuri în perioada asta. E pentru că au nevoie de tine, au nevoie să-i pui acolo sus, să le dai un avantaj în jocul politic.

 

Pentru că este un joc, o dare la gioale pe bani mulți cu reguli interpretabile, pe care nu se feresc să le încalce atunci când arbitrul nu reacționează de nici un fel pentru că a fost blătuit cu promisiuni fără acoperire, găleți de zahăr, ulei, carnavale cu stripteuze pe malul mării și răspunsuri hazoase la orice întrebare legate de avere.

 

Și am o regulă foarte simplă pentru a alege cu cine votez. Cine este cel mai bun politician, pe ăla nu-l votez. El este reprezentantul cel mai de seamă al sistemului. Și la rândul ăsta de alegeri, câștigător detașat este Victor Ponta. Este de departe mult mai talentat la parvenitism, minciună, zâmbet fals, incompetență, incultură, crearea de dușmani și frică. Are o obsesie maladivă pentru comparații stupide, hiperbole asurzitoare și o capacitate uimitoare de o vinde și pe maică-sa unui pește albanez în timp ce se sărută lung și apăsat cu Vadim Tudor, cu mâna celălaltă mângâind pe sub masă UDMR, dacă asta îi mai aduce câteva voturi. Ipotetic vorbind, desigur.

 

Johannis pare arogant, cu privirea moartă a unui pește asfixiat și carisma unei prune uscate, dar tocmai de aia e de votat. Nu e ușor de plăcut. Nu e constant zâmbăreț. Nu vrea să mă unească într-un miriapod uman cu toți românii. Nu îmi spune să fiu mândru că m-am nimerit să apar dintr-un ovul și un spermatozoid, ce s-au întâmplat să se afle între granițele constructului imaginar numit România. Nu are copii și nu aleargă să-i pupe pe ai altora. Nu îl cataloghezează pe Cărtărescu ca fiind un scriitor de propagandă nazist, pentru ca mai apoi să-i ureze noroc la Nobel. Îmi place cum arată Sibiul, așa că probabil se pricepe un pic la administrație, dar în rest de asta, este un politician de primă treaptă absolut execrabil. Minunat. Nu îl plac în mod deosebit, așa că nu o să fiu dezamăgit când o să o dea în bară, pentru că o să dea în bară, dar nici nu-mi dă așa de multe motive să-l detest ca celălalt. În politică, răul cel mai mic e ăla care nu se preface să fie bun.

 

Acum, sincer, știu că această abordare este profund ignorantă și ușor isterică, dar nici nu prea poți să mai iei în serios nimic. Trebuie să te amuzi de situație. Președintele nu face legi, dar le aprobă și în ultimii 25 de ani a dat tonul conversației publice. Normal că mi-aș dori să votez la Cotroceni pe cineva pe care să respect cu adevărat. Care să vină cu o gândire occidentală veritabilă. Să vorbească despre educație, despre sistemul sanitar, despre emigrația tinerilor, despre politica externă, despre mediu, despre cultură și patrimoniu, despre drepturile femeilor, despre drepturile comunităților minoritare, care să rupă biserica de stat și să nu se teamă de justiție pentru că nu are nimic murdar în Cv, dar încă nu e cazul. Ideile nu au foarte mare căutare la televizor sau în Parlament.

 

Așa că până acest politician apare la orizont, nu te lăsa pe seama sistemului. Ia-ți puterea de schimbare în propria mână. Alegeți o cauză de care îți pasă, caută pe alții interesați de aceeași problemă și lucrează alături de ei pentru a produce o fărâmă de bine.

 

Nu o să-ți spun cu cine să votezi. Gândește cu propriul cap, nu te lua după media, nu te lua după mine, bunică, mamă, iubit sau șeful de la muncă. Dar mergi la vot, stinge televizorul, închide netul, implică-te. Și râzi, mai ales de Ponta, altfel existența devine și mai complicată decât deja este.

 

Semnat: Optimistul

 

 

Această rubrică este o satiră optimistă a ştirilor zilei. Dacă vă place, daţi share şi like, în felul acesta mesajul pozitiv o să ajungă la cât mai multă lume, iar frunţile pesimiştilor din jurul nostru o să se mai destindă un pic şi nu o să ne mai polueze cu gândirea lor negativistă. Pace şi armonie.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here