Din dragoste pentru Roma – 10 filme cu si despre Roma

0
7774

După articolul dedicat filmelor despre și cu Paris, a urmat natural articolul pentru Roma, orașul atâtor fântâni, palate, muzee, orașul Colosseum-ului, al artei renascentiste dar și al mâncării bune și al multor filme speciale produse aici. Roma a avut un noroc nebun datorită unui regizor care s-a format și a creat aici. Așa cum Woody Allen e legat prin mii de fire de New York, la fel și Federico Fellini este de Roma. Deși nu s-a născut la Roma și a vizitat orașul pentru prima dată când avea 13 ani.

 

Roma

 

 

Pentru că am început cu Fellini și dragostea lui pentru italieni și pentru Roma, începem și lista noastră de recomandări cu un film semnat de Fellini. Este un film fără neapărat un fir narativ, închegându-se mai mult ca un eseu despre Roma cu referințe biografice la copilăria, adolescența și tinerețea lui Fellini: cum învăța la școală despre monumentele orașului, cum s-a mutat la Roma pentru a studia și a luat contact direct cu locuitorii Romei, plus prima lui vizită la un bordel. Pentru cei mai mulți dintre noi Roma este cea a lui Fellini, cea pe care am văzut-o și experimentat-o prin filmele lui, înainte să fi ajuns, dacă am reușit să ajungem între timp, la Roma. Ca în toate filmele lui, Roma este fie cea a locuitorilor zgomotoși, care mănâncă paste în stradă și vorbesc cu toată lumea practic în cor, cu bărbați care se cred feți-frumoși îmbracați în maiouri, în timp ce femeile sunt cele care muncesc din greu să crească copiii. Fie este Roma modernă, în care se construiește de zor, în care industria dezrădăcinează vechiul fel de a fi al locuitorilor.

 

The belly of an architect

 

 

Regizorul britanic Peter Greenaway nu putea rămâne rece la farmecul decadent al Romei, mai ales prin prisma marii lui iubiri pentru artă. Prin urmare Greenaway a realizat un întreg film care se concentrează asupra arhitecturii și artei Romei. Dacă imaginea Romei oferită de Fellini este una vie, unde oamenii animează orice colț al orașului, în filmul lui Greenaway – despre un arhitect american care vine la Roma pentru organizarea unei expoziții – monumentele și statuile Romei strivesc prin amploare și frumusețe orice persoană aflată în cadru. În plus, Greenaway reface prin scenele filmului multe opere de artă italiene faimoase, în timp ce personajul principal construiește un paralelism între el și împăratul roman Augustus. Așa cum Augustus a fost otrăvit de soție, americanul Kracklite consideră că soția complotează să îl otrăvească. 

 

Habemus Papam

 

 

Habemus Papam e un film italienesc din 2011, o rescriere contrafactuală a istoriei în stilul Inglourious Basterds: cum ar fi dacă persoana aleasă drept viitor Papă refuză să își asume acest rol? Filmul descrie delicat și cu mult umor organizarea conclavului de cardinali pentru alegerea noului Pontif, după dispariția ultimului papă. Imediat după vot și după acceptarea rolului, cardinalul Melville începe să aibă dubii legate de capacitatea lui de a se ridica la înălțimea sarcinii. În timp ce Melville încearcă psihoterapie și își analizează viața, cardinalii, care nu au voie să comunice cu exteriorul până la anunțul oficial al numelui noului papa, joacă într-un campionat de volei organizat ad-hoc la Vatican. 

 

To Rome with Love

 

 

Știm, marea dragoste a lui Woody Allen în materie de orașe este New Yorkul, dar și Roma are un loc special în inima lui Allen. Asta nu doar pentru că este un oraș al artei și al istoriei, ci mai ales prin marea admirație a lui Woody Allen pentru regizorii italieni: Vittorio de Sica, Roberto Rossellini, Michelangelo Antonioni dar mai ales Federico Fellini. Așa că, după filme realizate la Londra, Barcelona și Paris, a venit și rândul Romei. Poate însă intimidat de idolii lui în  regie, filmul nu se ridică la înălțimea orașului și nici măcar a dragostei lui Allen pentru Fellini, a cărui influență se simte în toate filmele realizate de el.

 

Roman Holiday

 

 

Filmul de debut al lui Audrey Hepburn, Roman Holiday este perfect de văzut atunci când îți este dor de vacanță, vacanță la Roma sau aiurea, sau vrei să vezi o comedie romantică bună. Audrey interpretează rolul unei prințese care evadează din îndatoririle stricte ale rangului pentru a experimenta plăcerile de turist în frumoasa Romă, alături de un jurnalist american, interpretat de Gregory Peck. Audrey este liberă pentru câteva zile să mănânce înghețată și să se plimbe pe străzile Romei, să se tundă la colț de stradă și să piardă vremea în alte câteva moduri delicioase și plăcute, dar interzise statutului de prințesă.

 

L'ecclise

 

 

Eclipsa face parte din trilogia italiană a lui Antonioni despre contradicțiile vieții moderne. Dacă în mai toate filmele în care Roma este un personaj important orașul este mai ales romantic, impunător, frumos sau caracterizat de un alt adjectiv pozitiv, la Antonioni Roma este în construcție. Este Roma începutului anilor 60, în care economia și bursa merg din bine în mai bine și în care peisajele urbane se schimbă de la o zi la alta. Dar tocmai din cauza noului ritm, oamenii se alienează și nu mai știu ce vor. Vittoria (Monica Vitti), o tânără foarte frumoasă și sensibilă, se desparte de iubitul ei. Peste puțin timp, începe o relație cu un tânăr broker (Alain Delon) de pe bursa italiană, dominat de ideea câștigurilor materiale. În ciuda atracției dintre cei doi, relația filmată dintr-un unghi foarte meditativ și eliptic se termină fără prea multe explicații…

 

La dolce vita

 

 

La dolce vita nu putea lipsi din această listă. Prea multe scene intrate deja în memoria cinefililor și a culturii pop fac parte din La dolce vita. Probabil cea mai cunoscută dintre acestea e scena din fântâna di Trevi, în care voluptoasa Anita Eckberg dansează și se îmbăiază în toată splendoarea, în timp ce Marcello Mastroianni este total fermecat de mișcările și formele ei și se întreabă retoric cine e această frumoasă actriță, dincolo de suprafața încântătoare. La dolce vita este o petrecere continuă, jurnalistul Marcollo trăind din aventură în aventură și din petrecere în petrecere. Dar, în același timp, nu reușește să depășească un gol de sens. Semn că la dolce vita nu e chiar dulce, iar viața de animal urban e la fel de meschină ca oriunde altundeva, chiar și în frumoasa și decadenta Roma. 

 

Le mepris (Contempt)

 

 

Filmul lui Godard, Disprețul, nu e neapărat gândit pentru Roma, dar acțiunea se întâmplă la Roma, fiind un film în film. Michel Piccoli și Brigitte Bardot sunt căsătoriți. El este scenarist și lucrează la un film ce este realizat la faimoasele studiouri de film Cinecitta de la Roma. Le mepris este de fapt concentrat asupra înstrăinării treptate dintre cei doi soți, la fel ca și The Belly of an architect, dar vilele somptuoase, Colloseum-ul și lumina care nu mai e nicăieri ca la Roma dau filmului un quelque chose special. Iar străduțele de la Cinecitta au o încărcătură la fel de specială, știind că acolo au fost filmate atâtea scene din filme devenite clasice.

 

Ladri di biciclette

 

 

Bicycle Thieves este un film despre o altă Romă, nu cea strălucitoare și decadentă, ci cea a muncitorilor care cu greu își câștigă traiul de la o zi la alta în Roma după cel De-Al Doilea Război Mondial, în 1948. Este o Romă săracă, în care oamenii își amanetează cearceafurile pentru o bicicletă și în care aceeași bicicletă poate face diferența între a avea ce pune pe masă seara sau nu. Filmul lui Vittorio de Sica este o capodoperă a neorealismului italian, a fost filmat cu o echipă de actori amatori și fără un strop de melodramatism.

 

The portrait of a lady

 

 

Realizat după un roman al lui Henry James, filmul cu Nicole Kidman în rol principal are parțial acțiunea desfășurată la Roma, acolo unde doi proaspăt căsătoriți se mută după o scurtă idilă la Florența. Ea este tânăra americancă Isabel – o Nicole Kidman de o delicatețe, fragilitate și frumusețe ca în niciun alt film al ei – iar el este Osmond (John Malkovich). Osmond o manipulează pe tânără Isabel să creadă că o iubește, deși urmărește doar averea ei. Independentă financiar și inteligentă, Isabel nu judecă corect multe din întâmplările pe care le trăiește, dar hotărăște să își asume alegerea greșită până la autodistrugere. The Portrait of a Lady are cu siguranță ceva în plus pe lângă jocul actorilor și observația psihologică fină a lui Henry James, un plus adus de interioarele caselor italiene, ca și de străzile și monumentele pe care personajele le vizitează.  Dacă ai nevoie de argumente în plus pentru a-i da o șansă, în film joacă și Christian Bale și Viggo Mortensen.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentFapte bune pe Strada Sperantei, la parter – Cafeneaua cu pisici
Următorul articol(Cu)cuieinfrunte
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here