12 carti noi de citit

0
2016

Am analizat propunerile mai multor edituri şi vă recomandăm 12 cărți pentru cadourile de sfârșit de an, pentru lecturile din vacanța de iarnă sau, de ce nu, 12 cărți pentru cele 12 luni ale anului 2014. Mai ales că ultimele trei luni ale anului 2013 au adus multe lansări şi romane noi traduse în limba română: autori de romane istorice sau poliţiste, dar şi multe personaje din lumi îndepărtate au umplut librariile, încât e din ce în mai greu să alegi.

 

Curtezana şi samuraiul, de Lesley Downer, Humanitas Fiction, 2013 

Japonia este o sursă inepuizabilă de ficţiune istorică şi de personaje captivante, dincolo de tentaţia facilă a exotismului. Având în spate o educaţie orientală care o fereşte de clişee, Lesley Downer a conturat două tipologii emblematice pentru o Japonie divizată între sobrietatea militară de tip feudal şi erotismul lumii trecătoare din cartierul Yoshiwara (al gheişelor şi al curtezanelor). Un samurai fidel rămas fără stăpânul înlăturat prin reformele din era Meiji, când Japonia şi-a redeschis graniţele spre lumea occidentală, şi o soţie credincioasă, lăsată de izbelişte după ce rebelii din sud atacă domeniul soţului ei (un comandant apreciat de shogunul alungat), se întâlnesc în varianta niponă a faimosului Red Light District. Vei descoperi un erotism poetic, dar şi un tablou istoric al marilor schimbări care au dus la modernizarea Japoniei. 

 

Cevdet Bey şi fiii săi, de Orhan Pamuk, Editura Polirom, 2013

Primul roman scris de nobelizatul Orhan Pamuk este una dintre surprizele anului 2013, fanii cititorului aşteptând o nouă traducere din seria dedicată lui. Cevdet Bey şi fiii săi este o carte perfectă dacă îţi place să urmăreşti povestea unei familii spuse de mai multe generaţii care şi-au lipit biografia personală de istoria neoficială a Istanbulului şi a negustorilor obligaţi să treacă la moda europeană într-ale comerţului. De fapt, Orhan Pamuk descrie transformările inevitabile care tulbură, dar şi îmbogăţesc identitatea unui oraş disputat mereu de levantini şi de occidentali. 

 

Poker. Black Glass, de Bogdan Coşa, Editura Cartea Românească, 2013

Mai bine te apuci de cocaină decât de poker!, te-ar sfătui un ludopat cu ştate vechi. Despre lumea alunecoasă din jurul celui mai popular joc de cărţi vorbeşte şi Bogdan Coşa în Poker. Black Glass, o continuare a primei părţi scrise în 2011, când a primit şi un premiu pentru debutul său. Cinic şi fragil, aşa poate fi descris personajul său, care se vrea un jucător lucid într-o mlaştină a dependenţelor greu de lecuit. 

 

Părul Venerei, de Mihail Şişkin, Editura Curtea Veche, 2013

Mihail Şişkin este unul dintre cei mai mari scriitori din noul val rusesc. După succesul avut de cartea Scrisoar, Părul Venerei continuă seria romanelor slave traduse în limba română. Părul Venerei este compus din mai multe poveşti de viaţă, puse cap la cap de un interpret rus al biroului elveţian pentru azilanţi. Poveştile celor intervievaţi se preling în propria biografie, din care nu lipsesc destrămarea familiei, căutarea iubirii sau povestea unei cântăreţe din trecut. 

 

Tămăduitorul, de Antti Tuomainen, Editura Trei, 2013

Plasat în decoruri nordice, Tămăduitorul lui Antti Tuomainen este un thriller care pare să le aibă pe toate: dispariţii misterioase, parteneri care-şi descoperă unii altora secretele, controverse privind maladiile ce pot ataca omenirea în viitor şi pericole apocaliptice. 

 

Prăvălia de miracole, de Jorge Amado, Editura Univers, 2013

Există autori prin care îi poţi atrage spre lumea cărţilor şi pe cei speriaţi de clasici sau de lecturile stufoase. Jorge Amado este unul dintre aceştia. Pur şi simplu n-ai cum să laşi din mână o carte scrisă de acest brazilian care a vrut să revoluţioneze literatura ţării sale. Bahia, magia incandescentă din ţara carnavalului, prezenţele feminine arătând precum nişte Venere de abanos, culorile puternice, spectacolul uman şi amestecul dintre cultura locală şi cea africană, plină de mituri, formează o lume irezistibilă. Prăvălia de miracole redă povestea unui scriitor brazilian uitat, dar este, de fapt, istoria picantă a locului care l-a ţinut captiv pe Jorge Amado – trepidanta Bahia. 

 

De la Muntele Sfânt, de William Dalrymple, Editura Vellant, 2013

O călătorie spre locurile unde s-a născut religia creştină devine un dialog multicultural. Vei străbate bazinul Mediteranei, trecând prin Turcia, Siria sau Egipt. Unul dintre cei mai citiţi autori din lumea jurnalelor de călătorie, William Dalrymple, reface drumul parcurs acum 1500 de ani de nişte călugări porniţi să caute manuscrise, pilde şi vorbe de duh. Pornesc de la Meteora şi ajung în Bizanţ, Asia Mică şi dunele africane. Nu misticismul contează pentru autor, ci tentativa unei lumi de a rămâne intactă, dincolo de fanatism sau războaie. Vechiul şi noul se întâlnesc într-un amestec greu de ignorat dacă îţi place istoria.

 

Bucuraţi-vă de viaţă!, de Yan Lianke, Editura All, 2013

Ce fac locuitorii celui mai fericit sat din China, treziţi cu ninsoarea pe cap în timpul verii? Pun la cale un plan de salvare ingenios, după ce-şi văd recolta distrusă. Vor aduce trupul îmbălsămat al marelui Lenin şi le vor cere mulţi bani turiştilor care doresc să-i cinstească memoria. Ciudat plan, dar plauzibil în lumea acestui mare autor care se foloseşte de umorul subversiv. Trecut pe lista neagră a scriitorilor cenzuraţi de autorităţile chineze, dar foarte apreciat (chiar) şi în ţara sa, Yan Lianke descrie universul omenesc plin de contradicţii atunci când vrea să găsească fericirea. Bucuraţi-vă de viaţă! descrie peripeţiile unei comunităţi aparte şi promite o lectură bună de ţinut minte.

 

Detectivii sălbatici, de Roberto Bolano, Editura Leda, 2013

În lumea bună a literaturii, Roberto Bolano este pus la aceeaşi masă cu Mario Vargas Llosa, Garcia Marquez sau Juan Carlos Onetti. Vine din ţara lui Neruda şi a Isabelei Allende (Chile). Din păcate, la noi este mai puţin cunoscut decât compatrioţii săi. Romanele şi povestirile scrise de acesta trădează o mare putere de observare a lumii sud-americane. Detectivii sălbatici ascunde în spatele unei anchete legate de misterioasa dispariţie a scriitoarei Cesarea Tinajero un tablou al întregii omeniri. De fapt, ancheta celor doi detectivi este o mare călătorie de-a lungul Globului, din Mexic şi Nicaragua până-n Europa, Israel şi Africa. Toate ipostazele naturii umane şi marile probleme ale secolului trecut îşi dau mâna într-un thriller extraordinar.  

 

Jumătate de viaţă, de V.S. Naipaul, Editura Art, 2013

Situat între două lumi, Naipaul, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a creat personaje metise, plecate să-şi caute identitatea. Willie Chandran este unul dintre acestea. Născut dintr-o indiancă aparţinând unei caste inferioare şi având un tată dezamăgit de lumea din jur, ajunge printre imigranţii boemi din Londra. Pentru el, împlinirea şi liniştea au nuanţele pestriţe ale marginalilor şi tumultul primei experienţe amoroase. 

 

Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene, de Silvia Colfescu , Editura Vremea, 2013

Îţi plac filmele de epocă, fotografiile alb-negru, casele interbelice unde picanteriile se rosteau în şoaptă, fără a fi mai putin incitante, şi doamnele capabile să regizeze un joc al poveştilor care te luau prizonier? Atunci eşti bun pentru o reîntoarcere în timp, în acel spaţiu numit Bucureştiul de altădată. În această lume iubită din ce în ce mai mult în prezent, Silvia Colfescu le dă cuvântul mătuşilor fabuloase. Te vei simţi ca la un târg vintage, unde le poţi întreba despre istoria fiecărui obiect chiar pe cele care l-au preţuit cel mai bine. 

 

Şapte poveşti de călătorie, Editura Nemira, 2013

La finalul anului renaşte dorul de ducă sau nostalgia după vara în care ţi-ai luat lumea-n cap. Nici nu puteai găsi o carte mai bună decât Şapte poveşti de călătorie. În această antologie de proze vei da nas în nas cu faimosul Casanova, cu muzicantul aiurit din Rusia lui Cehov sau cu visătorul plecat la Istanbul pentru a găsi o femeie din altă lume. Şapte peripluri şi tot atâţia călători dornici să-ţi dea idei.

SHARE
Articolul precedentMr. Peabody & Sherman (R: Rob Minkoff – 2014) – Official Trailer
Următorul articolWalking With Dinosaurs
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here