De ce ne place Gael Garcia Bernal?

0
2212

Gael Garcia Bernal  a jucat de multe ori rolul tânărului uşor confuz, în căutarea propriului drum în viaţă, care uneori o apucă pe căi greşite. Totuşi, nu-i putem învinui pe regizori pentru că-l distribuie mereu în roluri similare, e vina noastră că de fiecare dată nu ne putem dezlipi ochii de ecran. In loc să-şi lase barbă ca DiCaprio, să meargă mai des  la sală şi să se transforme într-un manly man gata pentru blockbuster, Bernal a ales să-şi rafineze interpretările şi să devină un maestru al candorii şi al inocenţei pe jumătate distruse. Personajele sale se aseamănă fără să fie repetitive, însă nu trebuie să ne credeţi pe cuvânt, vă propunem 5 filme după care veţi putea fie să mergeţi să vă printaţi tricoul I heart Gael Garcia Bernal, fie să spuneţi în spaniolă că nu vă place.

1. The Science of Sleep – Artistul excentric

The Science of Sleep este o poveste de dragoste care se desfăşoară în mare parte în imaginaţia foarte colorată şi cu un aer de televiziune retro a personajului principal. Stephane (Gael Garcia Bernal) este un artist timid care se retrage într-o lume a viselor mai uşor de controlat de fiecare dată când realitatea şi vecina sa Stephanie (Charlotte Gainsbourg) îi înşală aşteptările. Nimic prea neobişnuit până aici, însă de la un vis la altul, Stephane devine captiv în lumea sa iar graniţa dintre excentricitate simpatică şi schizofrenie devine tot mai vagă. De fapt, încă de la început lumea din vis ne este prezentată drept reală, tangibilă, plină de texturi, de mări din celofan şi de oraşe din carton, sugerând faptul că visul este adevărata realitate în care trăieşte Stephane.

2. Y tu mama tambien- Adolescentul dolce far niente

In filmul lui Alfonso Cuaron, Julio Zapata (Bernal ) este un adolescent fără prea multe griji sau principii în căutarea unui scop, pe care îl găseşte din curiozitate sau plictiseală atunci când întâlneşte o femeie matură extrem de atrăgătoare. Julio şi cel mai bun prieten al său Tenoch Iturbide lasă în urmă luxul şi pleacă în căutarea unui loc care nu există alături de o Mrs. Robinson mexicană care ascunde un secret. Pe drum ei îşi explorează sexualitatea, testează limitele prieteniei, descoperă gelozia, dar şi plaja la care toţi visau fără să ştie dacă există cu adevărat. Călătoria presărată cu picanterii este mai degrabă un rit de trecere de la adolescenţă la maturitate pentru băieţi, de la maturitate la moarte pentru însoţitoarea lor.

3. The Motorcycle Diaries- Revoluţionarul în formare

Dacă ne gândim la Che Guevarra ne vin în minte acele imagini cu un El Comandante  imprimate pe tricouri şi căni care cu greu ar putea fi asociate cu Gael Garcia Bernal. Poate de aceea nu a fost distribuit în rolul revoluţionarului Che Guevarra, ci în rolul studentului la medicină Ernesto Guevarra de la Serna care porneşte alături de mai experimentatul Alberto Granado într-o călătorie iniţiatică.  Bernal reuşeşte să transforme legenda într-un personaj din carne şi oase, un băiat bine crescut,  cam stângaci în prejama femeilor, dar foarte sigur pe sine atunci când vinde vorba de motocicleta sa supranumită La Poderosa cu care străbate câmpiile nesfârşite ale Americii de Sud. La capătul călătoriei iniţiatice, personalitatea viitorului lider comunist începe să iasă la suprafaţă,  cu măsură, fără glorificare şi prea mult patetism.

4. La Mala Educacion-  Falsul travestit

In La Mala Educacion, Bernal joacă trei roluri Angel, Juan şi Zahara, de fapt un singur personaj prins într-o intrigă atât de încâlcită încât doar Almodovar o putea face plauzibilă. In centrul intrigii se află o şcoală catolică din anii ’60 în care doi băieţi de 10 ani, Ignatio şi Enrique, se îndrăgostesc  în ciuda supravegherii draconice a clericilor care pândesc prin toate colturile, mânaţi de dorinţe cam necurate. Copiii sunt despărţiţi ,însă Ignatio rămâne în şcoala care seamănă mai degrabă cu un lagăr, continuând să fie abuzat de unul dintre preoţi până când vârsta îi permite să se apere.

Enrique si Ignacio sunt de fapt eroii poveştii, însă Angel uzurpă scena, odată cu identitatea lui Ignacio. Angel este pseudonimul de actor al lui Juan care pretinde a fi Ignatio pentru a câştiga rolul Zaharei (numele pe care Ignatio îl alege la maturitate) în filmul lui Enrique. De fapt Angel/Juan se dovedeşte o Zahara atât de convingătoare încât finalul peliculei care dezvăluie adevărata legătură dintre el şi Ignacio ne ia prin surprindere. Filmul lui Almodovar este neobişnuit de  pesimist, nici departe de şcoala catolică nu există un happy end pentru Ignacio, doar consolarea de a-şi fi spus cumva povestea.

 5. Amores Perros- Interlopul amator

Un câine împuşcat pe bancheta din spate a unei maşini urmărite de mafia locală, aşa se termină cariera de interlop de ocazie a lui Octavio (Bernal). Ca de obicei, personajul lui Gael-Garcia Bernal este ambivalent, Octavio, atras treptat în lumea luptelor de câini, sfârşind prin a-şi sacrifica cel mai loial prieten, câinele, pentru a o cuceri pe Susana, soţia fratelui său.

Filmul regizat de Alejandro Gonzales Inarritu (Biutiful) împleteşte povestea lui Octavio cu cea a unui adevărat iubitor de animale care-şi câştigă existenţa ucigând oameni, şi viaţa unui model , Valeria, victimă şi ea a accidentului în care este implicat şi Octovio. Cele trei fire se intersectează întâmplător în momentul accidentului, personajele fiind legate aparent doar de iubirea pentru patrupede. De fapt, legătura este alta, interlopul amator, asasinul profesionist şi modelul încearcă fiecare în felul său să găsească iubirea într-o lume care-i uită prea repede sau îi ignoră.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here