Cum să-ți folosești mai inteligent banii – 10 soluții simple

0
12531

Te consideri o persoană responsabilă, știi că e important să economisești dar nu reușești aproape niciodată să pui bani deoparte, ba chiar ajungi să cheltuiești mai mult decât câștigi. Sau, cel mult, reușești să economisești pentru vacanța viitoare.
Ni s-a întâmplat tuturor. Nu vrem să te convingem să îți schimbi radical comportamentul, dar avem câteva tips & tricks care te vor ajuta să începi să economisești bani fără efort și să îți optimizezi cheltuielile.

1. Nu îți da ocazia să greșești

Temptation

sursa foto: James Jordan, https://www.flickr.com/photos/jamesjordan/

Există o eroare sistematică (cognitive bias) în gândirea tuturor. Și anume ne supraevaluăm capacitatea de auto-control. Atunci când vorbim despre finanțele personale această supraevaluare poate conduce la cheltuieli mari și nenecesare. Cei mai mulți dintre noi credem că putem să rezistăm tentației de a utiliza banii de pe un nou card de credit peste capacitatea de rambursare. Cei mai mulți dintre noi credem că vom intra în mall strict pentru a ne face cumpărăturile trecute pe listă. De cele mai multe ori ajungem însă să cheltuim mult peste ce ne-am propus. Concluzia: evitați tentațiile dacă vreți să economisiți.

2. Ai grijă să nu cazi în capcana relativizării (efectul ancoră)

anchoring effect

sursa: Emma https://www.flickr.com/photos/furny/

Marketerii știu că atunci când cumpărăm ceva decizia o luăm mai degrabă în prețuri relative decât în prețuri absolute. De aceea de cele mai multe ori atunci când ai de ales un plan tarifar la un serviciu online (de exemplu un abonament la un server, o publicație online etc) ți se oferă trei pachete cu trei prețuri diferite. Vânzătorul știe exact care este pachetul pe care vrea să ți-l vândă și îl va face să pară cel mai atractiv în comparație cu celelalte două. Așadar încearcă să gândești în prețuri absolute și să ai în vedere valoarea adăugată pentru tine a produsului sau serviciului respectiv.
Aceeași tactică este utilizată de retaileri în perioadele de reduceri. Faptul că prețurile sunt mai mici față de prețurile de pornire ne induce să cumpărăm multe lucruri de care nici măcar nu avem nevoie.

3. Crește-ți rata la bancă sau chiria

savings, economisire

sursa foto: TaxRebate.org.uk

Cum te poate ajuta un credit să economisești sau cum te poate ajuta virarea chiriei într-un cont să pui bani deoparte? Simplu. Atunci când depui bani în cont pentru a ți se retrage rata lunară, consideră că ți-a crescut dobânda și depune cu 100 lei mai mult. Gândește-te că într-un an poți economisi o rată la bancă sau chiar mai mult. Dacă nu ai rată dar plătești chiria într-un cont, fă un transfer atunci când plătești chiria și de 100 lei sau mai mult către un cont personal la care nu ai acces ușor, ca și cum ți s-ar fi mărit chiria.

4. Folosește bariere mentale pentru a-ți reduce cheltuielile

newsletter

sursa foto: Dennis Skley https://www.flickr.com/photos/dskley/

Dacă ai observat că ai cheltuielile prea mari la diverse produse și servicii, mergi la cauză. Nu te gândi la ce poți renunța astăzi, ci caută cauza cheltuielilor. Fă o trecere în revistă a extrasului bancar. S-ar putea să fii surprins să găsești un abonament la un serviciu online care s-a reînnoit automat și care te taxează în fiecare lună. Fă o trecere în revistă și a newsletterelor pe care le primești. Haine, pantofi, lentile de contact, mobilă și alte nebunii pe care le cumperi de multe ori pentru că le vezi în email și nu poți rezista tentației. La fel, dezabonează-te de la paginile Facebook ale brandurilor de la care cumperi.

5. Verifică dacă abonamentele tale nu au un tarif vechi, care nu se mai justifică

if titanic

Ți s-a întâmplat de mai multe ori să constați că abonamentul de internet sau TV pe care îl plăteai nu se mai justifică? Același abonament care acum 2 ani costa 50 lei, acum este 30 lei. În general serviciile care au legătură cu domeniul IT au o curbă descendentă a prețurilor datorită avansului tehnologic. Verifică tarifele actuale, s-ar putea să ai surprize și să constați că plătești de ani buni câte 20-30 lei în plus la abonament. Deja în doi ani, vei fi plătit în plus 700 lei.

6. Plătește-te pe tine în primul rând

pay bills and die

Știm, cheltuiești toți banii pe care îi câștigi și nu îți rămâne nimic de economisit. Și știm că nu poți schimba acest fapt. Dar dacă te-ai plăti pe tine primul/prima, înainte de a plăti orice factură sau rată la bancă? Setează-ți un cont la care să nu ai acces prin online banking (ai grijă să nu aibă atașat comision la încasare) și transferă-ți în fiecare lună 50 lei. Dacă poți seta o plată automată va fi și mai bine. La sfârșitul anului vei avea 600 lei, iar la anul poți crește această sumă depunând și mai mulți bani în contul secret. Poți folosi apoi acești bani pentru un scop cu adevărat important pentru tine.

7. Nu cumpăra dacă nu este la reducere

sales

sursa foto: Kevin Dooley, https://www.flickr.com/photos/pagedooley/

Atunci când vezi câși bani poți economisi făcând cumpărături numai de produse la reducere, shopping-ul la discount va deveni un nou hobby. Poți cumpăra detergent, haine, piese de mobilier, veselă, electronice și aproape orice îți dorești cu reduceri semnificative. În general urmărim să cumpărăm la reducere numai lucruri de valoare mare, dar vei vedea că această strategie îți va aduce economii semnificative la orice tip de cumpărătură. La 100 lei economisiți astfel, în medie, în fiecare săptămână, vei economisi 5200 lei pe an pe care să îi folosești pentru ceva important pentru tine.

8. Prioritizează cheltuielile

16827324155_4a10b10a22_z

sursa foto: gotcredit.com

Nu poți cumpăra cea mai bună calitate pentru toate produsele și serviciile pe care le consumi. Fă-ți o listă de priorități zero și cumpără numai branduri generice sau branduri proprii pentru restul de produse. Nu ai nevoie de cele mai scumpe bețigașe de urechi, cele mai scumpe șervete de bucătărie sau cei mai cei papuci de casă. De multe ori cumpărăm cea mai scumpă mobilă sau cel mai scump produs pentru că prietenii sau cunoscuții noștri l-au cumpărat sau ni l-au recomandat. Sau, și mai interesant, cumpărăm cel mai scump fel de mâncare la recomandarea chelnerului sau draperia de mătase naturală la recomandarea vânzătoarei. Lasă presiunea socială acasă atunci când pleci la cumpărături.

9. Folosește mai mult plata cash

cash

sursa foto: Dustin Ground https://www.flickr.com/photos/dground/

Sună total neintuitiv după ce am tot aflat că românii folosesc prea puțin plata cu cardul și nu suntem suficient de educați în privința plăților online. Corect, dar dacă vrei să economisești, cel mai bine este să faci cât mai multe plăți în numerar. S-a dovedit că oamenii cheltuiesc semnificativ mai mult atunci când plătesc cu cardul. În general suntem mult mai motivați de pierdere decât de câștig. În momentul în care vom vedea că suma scoasă de pe card pentru a ne ajunge o săptămână întreagă începe să se subțieze dramatic, vom fi mult mai atenți ce cumpărăm. Fiecare ban plătit din portofel ne va produce un oarecare disconfort, mult mai intens decât atunci când plătim cu o bucată de plastic.

10. Alege-ți o zi pe săptămână în care să nu cheltuiești niciun leu

pisica

sursa foto: Sean MacEntee https://www.flickr.com/photos/smemon/

Stăm acasă și economisim… Vei plăti chiria sau rata la bancă pentru ziua respectivă, însă poți controla să nu cheltuiești bani pe mâncare, haine, distracție sau orice altceva care te ține departe de economisire. Este doar o zi pe săptămână dar este un exercițiu foarte bun de disciplinare a obiceiurilor de consum.
Dacă vei începe să ții cont de cele 10 sfaturi, cu doar 500 lei economisiți respectând fiecare sfat, vei ajunge să economisești 5000 lei într-un an. Nu e rău deloc…

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here