City-break in Timisoara – ce sa nu ratezi

0
1443

Intotdeauna când ne gândim să evadăm într-un city-break ne gândim la un oraș din afara României, poate Roma, Londra, Paris, Praga. Și nu ne gândim, de exemplu, la Timișoara. Drumul cu avionul este, ce-i drept, la fel de scump ca un zbor într-unul din orașele menționate mai sus, dar asta pentru că se operează de Tarom și nu de o companie low-cost.

Însă, dincolo de acest aspect, toate cheltuielile sunt semnificativ mai mici (cazarea, vizitele la muzee, mâncarea etc). Să luăm în considerare și confortul faptului că ne simțim ca acasă, nefiind nevoie de nicio adaptare culturală la obiceiuri ale locului sau limbă. Dacă mai adaugi și aerul liniștit de oraș de provincie, cu un ritm mai calm, dar și arhitectura foarte reușită a Timișoarei, alegerea acestui oraș pentru city-break devine o opțiune foarte tentantă.

Revenind la transport, pe lângă avion, care cu Tarom costă în jur de 150 EUR dus-întors, ai și opțiunea trenului, care durează însă mult mai mult (10 ore), dar costă în jur de 125 lei la cușetă de 6 persoane și ajunge până la 250 lei la cușetă de două locuri per segment. Adică dus-întors transportul cu trenul poate costa de la 250 lei până la 500 lei la cușetă de persoană, în funcție de opțiunea aleasă.

Cazarea nu e fantastică în Timișoara, din ce-am experimentat noi: Hotel Continental (****) – la 75-95 EUR cameră dublă pe noapte cu micul dejun inclus – și Hotel Boavista (***) – 40 EUR cameră dublă pe noapte cu micul dejun inclus. Primul este curat și decent ca spațiu oferit, dar un pic prăfuit, în timp ce al doilea are dotări destul de ieftine și, în ciuda curățeniei, are un miros neplăcut impregnat în cameră. Mărturisim că nu ne-am documentat cu foarte mare atenție înainte de a face rezervările, cu siguranță dacă vreți ceva peste Continental sau Boavista veți găsi. Am primit de la timișoreni odată ajunși acolo ca recomandare Hotelul Boutique Casa del Sole, dar nu l-am încercat ca să vă spunem cum ni s-a părut.

 

1. Nu rata Piața Victoriei-Libertății

Ajunși la Timișoara ce poți face? Noi îți recomandăm în primul rând să dai o fugă în piața Victoriei. Este zona unde se întâlnesc cu predilecție timișorenii pentru a se plimba și pentru a sta la discuții la cafenelele care se află de o parte și alta a pieței.  Spațiile sunt foarte largi, e multă verdeață și vei lua primul contact cu arhitectura tipic timișoreană: clădirile sunt foarte influențate de art nouveau, dându-le un aer visător, parcă mai chic și subtil decât clădirile tipice din Transilvania, care sunt un pic mai greoaie și sobre. Dacă îți vei plimba privirea pe clăriri, vei descoperi detalii foarte interesante în același stil art nouveau.

 

Sursa: Panoramio.com

 

Înaintând spre Operă (clădirea albă cu arc în semicerc), vei vedea pe partea stângă un loc unde este tot timpul coadă: este gelateria lui Bruno, care are atașată și o cafenea Segafredo Zanetti.

 

 

2. Încearcă înghețata lui Bruno

Ne-am tot întrebat dacă în București există o asemenea gelaterie și răspunsul a fost nu. Nu avem o gelaterie cu înghețată italienească atât de bună, atât de ieftină și atât de accesibilă – fiind plasată în zona de relaxare a timișorenilor. Cei de la Gelateria di Bruno au o foarte mare varietate de gelato și de băuturi plus alte nebunii din meniu care  conțin înghețată sau sunt deserturi tipic italiene. O cupă costă 3 lei și dacă nu ți se pare ieftin, să mai adăugăm că o porție de două clătite umplute cu ciocolată, cu mascarpone pe deasupra și o cupă de înghețată costă 9,5 lei? Haagen-Dazs s-ar închide într-o clipită cu asemenea concurență în apropiere.

 

3. Timișoara – Mica Vienă sau Mica Barcelonă?

Pentru că vorbeam despre art nouveau, Timișoara era la un moment dat supranumită și mica Vienă, tocmai datorită influenței mișcării Secession. Dintre toate clădirile pe care am avut ocazia să le studiem în scurta vacanță la Timișoara, cel mai mult ne-a impresionat fosta Bancă de Scont (strada Gh Lazăr). Deși decăzută și neîngrijită, dacă o privești cu puțină atenție vei fi mai mult decât încântat de această mică bijuterie, cu o plastică deosebită, care te duce cu gândul că Antoni Gaudi a acceptat la un moment dat și un proiect la Timișoara.

 

4. Vizitează cât mai multe piețe din Timișoara și plimbă-te pe faleză

Sunt foarte intime, cu clădiri de jur împrejur, iar în centru au câte o fântână arteziană sau o sculptură – transportându-te ușor în atmosfera unui oraș din Franța sau Italia. Din păcate, aproape toate aceste piazzete sunt excavate de primărie pentru renovare. La fel cum și malul Begăi  (apa curgătoare care traversează Timișoara), foarte frumos amenajat pentru plimbări, este acum în lucrări de modernizare.

 

Sursa: Wikipedia

5. Relaxează-te în parcurile timișorene – le găsești la orice pas

Timișoara e practic orașul parcurilor. Oriunde ai merge, dai de un parc mai mic sau mai mare. Cu atâta verdeață aproape că nu te simți într-un oraș de aproape 400.000 de locuitori  (inclusiv zona metropolitană). Unul dintre cele mai simpatice parcuri este cel al Rozelor. Gândit la începuturile lui, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, ca o grădină în stil englezesc și franțuzesc acum este un rozariu cu peste 1200 de soiuri de trandafiri.

 

Și pentru că nu vă puteți hrăni doar cu priveliști și înghețată italiană, să vă spunem și două restaurante ok din Timișoara: Locanda del Corso și Sabres. Del Corso este foarte centrală și poate fi o opțiune bună pentru prânz, după o plimbare prin centrul vechi al Timișoarei. Prețurile sunt un pic sub cele bucureștene la unele feluri de mâncare, mâncarea e bună, iar amenajarea interioară este de nota 10. Dar puteți alege bineînțeles să mâncați pe corso, privind oamenii care se plimbă.

Pentru cină, puteți alege Sabres, care nu este în calea turiștilor dar este apreciat de localnici și servește multe feluri de mâncare pe bază de pește. Are și o grădină interioară foarte simpatică și liniștită. Mâncarea este bună, iar prețurile sunt bucureștene. Ambele restaurante au specific italienesc și nu e o întâmplare, la fel ca și în cazul gelateriei lui Bruno: în Timișoara trăiesc foarte mulți italieni.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here