Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000

Unde: Muzeul de Artă Recentă (MARe)
Cand: 08 Feb - 08 May 2023
0
123
ce i de vazut mare expozitie

MARe/Muzeul de Artă Recentă prezintă prima retrospectivă muzeală a fotografiei românești din ultimii 20 de ani.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 08.02.2023, de la orele 19.00.  

Artiștii prezenți în expoziție sunt: Lucian Bran, Michele Bressan, Valeriu Cătălineanu, Ioana Cîrlig, Bogdan Gîrbovan, Emőke Kerekes, Anton Roland Laub, Virginia Lupu, Andrei Mateescu, Patricia Morosan, Andrei Nacu, Mihai Șovăială. Curatori: Michele Bressan și Ioana Iuna Șerban.

 „Parcursul prezentat la MARe creionează un nou moment al fotografiei contemporane românești, oferind un cadru mai larg în care demersurile autohtone găsesc rezonanță în sfera practicilor occidentale. […] Cronologia celor care expun conturează corpusul Generației post-2000. […] Jocul contemplării oferit de fiecare fotografie ne garantează toate elementele necesare unei experiențe intime. De fapt, totul este acolo, la vedere; în sens opus de cel al jocului de v-ați ascunselea.” spune Michele Bressan, artist și curator expoziție.

„Ce-i de văzut?: vedem ceea ce recunoaștem a fi frumos sau recunoaștem ca frumos ceea ce am văzut prin obiectivul fotografic? Nu că despre frumusețe ar fi vorba în lucrările fotografice ale celor 12 artiști din expoziție. Dimpotrivă, am zice, mai curând ne-frumusețea infuzează peisajele grunjoase, semi-industriale, la jumătatea distanței dintre o lume adaptată producției și ruralul etern, dar nepitoresc, apoi figurile umane – alese voit anti-glam –, oamenii de rând și de lângă, sau umbrele difuze pe care le putem umple cu orice identitate, poveștile lipsite de senzațional care nu ajung să fie cap de afiș, dar pot fi rememorate de oricine din povestea sa.”  spune Ioana Iuna Șerban – curator expoziție

„Fotografia matură a timpului nostru s-a agregat într-o formă care se (auto)limitează să ne arate, cu grijă metodică, doar ce-i de văzut, fără să indice direcții, fără să îmbrățișeze aspirații, fără să ne toarne povești de adormit conștiințele, fără să ne facă majore plăceri sau neplăceri. La prima vedere, o astfel de fotografie nu oferă prea mult. Dar la o privire mai atentă, în spatele ofertei reținute se întrevede fuziunea acestui tipar fotografic cu tiparul antropologic al vremurilor noastre, cu figura tehnocratului care își cunoaște domeniul fără să facă tapaj de asta și fără să aibă ambiția de a schimba în vreun fel ordinea lumii date, ci de a adăuga încă o piesă bine șlefuită estetic la mecanismul mereu rotitor și deloc orbitor al lumii așa cum o știm.” declară Erwin Kessler – director MARe.

Expoziția va fi însoțită de o veritabilă carte dedicată fotografiei românești post-2000, ce va prezenta cei 12 artiști expuși prin răspunsurile lor la 4 întrebări, câte un sinopsis al proiectelor lor, alături de texte critice semnate de Michele Bressan, Ioana Iuna Șerban și Erwin Kessler.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here