Carti bune de luat in calatoriile de vara

0
791

Pentru mulţi postmoderni, o vacanţă perfectă include şi lectura pe o plajă boemă autohtonă sau, după buget, mai îndepărtată, pe malul unui lac sau într-o poiană. Răsfoind arhiva noastră de recenzii, am ales câteva recomandări pentru concediul unor veritabili bookoholici.

Dulcele bar

Editura Publica, 2013

Nu există vacanţă de neuitat pe malul mării fără un cocktail reuşit. Pentru admiratorii mixologilor lui Bahus a fost scrisă Dulcele bar, o carte de memorii în care literatura unor scriitori americani se împleteşte cu poveştile din localul Publicans. Titlul aparent frivol are în spate o mărturisire profundă şi, pe alocuri, amuzantă, despre anii în care viaţa lui J.R. Moehringer, câştigătorul Premiului Pulitzer, se întindea de la tejgheaua viciilor spirtoase la depozitul unor librari retraşi. Dulcele bar vorbeşte nu numai despre căderea în prăpastia neputinţei, ci şi despre maturizare, căutarea unei figuri paterne şi a unei identităţi. Printre licorile semitransparente se zăresc titlurile unor clasici la fel de buni prieteni cu alcoolul, printre care Fitzgerald şi Hemingway. Poate recenzia lui Vlad Adăscăliţei vă va convinge şi mai bine.

Cartea poate ajunge în geanta ta de voiaj direct de pe Elefant.ro, de aici.

 

Acordă-mi acest vals

Editura Humanitas Fiction, 2014

Dacă tot l-am pomenit pe Fitzgerald, nu trebuie să-i uitam nici muza, devenită soţie. Zelda, cu al său magnetism de flapper girl ce-şi rupea tocurile pe ritmuri de jazz interbelic, a fost o revelaţie pentru cei dornici să o considere mai mult decât însoţitoarea unui scriitor talentat. Acordă-mi acest vals este o călătorie a fetei visătoare din Alabama spre Riviera, Napoli şi acel Paris efervescent, descris de Henry Miller, unde se întâlneau pictorii şi marii scriitori americani în căutare de noi subiecte şi de libertate senzuală.

O poţi descoperi pe Zelda Fitzgerald citind şi recenzia cărţii, iar dacă te atrage energia Zeldei, îi poţi avea cartea în bibliotecă sau în bagajul de călătorie de aici.

 

Visătoarea din Ostende

Editura Humanitas Fiction, 2013

Pentru iubitorii de miniaturi, povestirile şi nuvelele scrise de Eric-Emmanuel Schmitt sunt o bună lectură, fiindu-le recomandată mai ales cititoarelor sensibile, care se relaxează ascultând valurile, deşi Visătoarea din Ostende s-ar adresa mai mult bărbaţilor ce doresc un ghid literar spre universul feminin dezbrăcat de stereotipuri. Eroinele descrise de Schmitt sunt inventive, enigmatice, timide sau dezinhibate, dar, mai presus de toate, nişte mincinoase adorabile, cu aplecări spre fanteziile prin care transformă literatura în cel mai bun afrodiziac. Mai multe detalii pot fi găsite în recenzia cărţii, iar cartea, pe post de afrodiziac sau ca lectură pe plajă,  poate fi comandată de aici.

 

Moştenirea Eszterei

Editura Curtea Veche, 2012

O rudă mai îndepărtată a visătoarei din Ostende este şi Esztera lui Sandor Marai, pe care trebuie să o iei cu tine dacă ai plănuit un city break în Viena Belle Epoque. Elogiul unei feminităţi nostalgice, acea feminitate care oferă totul, în spiritul unui altruism amoros din vremuri apuse, Moştenirea Eszterei este bijuteria unuia dintre cei mai mari scriitori europeni, considerat un Stefan Zweig al Ungariei. Pentru a vă convinge, puteti citi în prealabil recenzia cărţii. Cartea poate fi comandată de aici.

 

Vizionare

Editura Univers, 2014

În locul ritmurilor reggae sau cubaneze preferi liniştea unui ţărm scandinav sau arhitectura din Oslo? Ei bine, poţi lua în vacanţă Vizionare, romanul pe care Vlad Adăscăliţei, redactor Postmodern, îl consideră un remix nordic al cărţii Breakfast at Tiffany’s. Deşi Lars Saabye Christensen vine din ţinuturile friguroase ale continentului, personajele sunt cum nu se poate mai dezgheţate, alegând căi originale pentru a-şi resuscita viaţa sexuală. Aşadar, dacă veţi călători în cuplu, Vizionare vă poate da idei…mai ales recenzia.

Pentru călătorii în cuplu sau nu, Vizionare poate fi comandată de pe site-ul editurii Univers.

 

Kitchen Confidential

Editura Publica, 2012

Pentru cei care îşi aleg vacanţele în aşa fel încât să aibă parte şi de o călătorie gastronomică, Kitchen Confidential a faimosului Anthony Bourdain este o bună alegere. Vă va stimula memoria culinară, iar, în loc de aparatele foto, veţi prefera să captaţi amintirile folosindu-vă de papilele gustative. Să aveţi poftă de lectură! La aperitiv primiţi o recenzie.

Dacă vă atrage lectura ei, o puteţi comanda de pe Elefant.ro de aici.

imagini: facebook.com/books.and.needles/facebook.com/BookRiot

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here