How to Train Your Dragon 2 sau Ce faci cand dragonul e dresat?

0
591

How to Train Your Dragon 2 merită văzut. Simplu. Nu fiindcă ar fi cel mai bun film, ci fiindcă este un film destul de bun care în ciuda faptului că reprezintă o afacere de milioane nu se dă în lături de la a aborda teme serioase – pe cât de serioase pot fi temele unui film pentru copii. Nu-i puțin lucru dacă te gândești la alte francize animate care au pierdut avânt începând cu al doilea film.

Regizorul și scenaristul Dean DeBlois reia povestea la câțiva ani de la sfârșitul primei părți; protagonistul, Hiccup (Jay Baruchel – This Is the End, Cosmopolis), nu mai e copil. Deja avem de-a face cu ceva special – rare sunt filmele de animație care să aibă ca erou un tânăr, cu atât mai rare sunt cele în care tânărul să se poată transforma într-un referent pentru atât de mult categorii de vârstă: copiii văd că atingerea unei anumite vârste nu înseamnă maturizare automată, tinerii se regăsesc în tatonările lui Hiccup, iar adulții își aduc aminte că orice vârstă este potrivită pentru schimbare.

How to Train Your Dragon 2 este, asemenea predecesorului său, un film despre capacitatea de adaptare nu numai la noi situații, ci și în legătură cu alți oameni. Atât Hiccup cât și dragonul său, Toothless, au dizabilități, dar nu se lasă apăsați de ele, nu numai fiindcă au tărie de caracter ci și fiindcă societatea nu îi tratează diferit. Bineînțeles că acesta este un element dezvoltat deja în primul film, iar How to Train Your Dragon 2 nu se mulțumește cu reluarea vechilor tropi. 

Hiccup a ajuns un tânăr sigur pe sine care se confruntă însă cu o dilemă: tatăl său Stoick (Gerard Butler Olympus Has Fallen) vrea să se retragă de la conducerea vikingilor, iar el nu se simte capabil să conducă, considerându-se mai degrabă un aventurier care să aducă pacea între oameni și dragoni. Ce nu înțelege Hiccup este că el nu este nici un lider atât de prost, dar nici un pacificator atât de bun.

Conflictul central al filmului îl reprezintă întâlnirea dintre Hiccup și Drago – un vânător de dragoni care și-a pierdut brațul în urma unei întâlniri cu o astfel de creatură. Până în acest punct însă schimbarea îl atacă pe Hiccup din toate părțile. Să dau mai multe detalii ar însemna să stric câteva dintre surprizele scenariului lui DeBlois; important este că în momentul confruntării finale Hiccup a înțeles deja că singurul lucru asupra căruia are deplin control este propria persoană.

Aceasta este probabil cea mai importantă "inovație" a lui How to Train Your Dragon 2. Ni se pune în față un erou care nu modifică lumea pentru a se putea integra, ci unul care se schimbă pe sine pentru a face parte din lume.

Dincolo de acest miez  cu o consistență aproape  dramatică, How to Train Your Dragon 2 beneficiază de pe urma unei distribuții excelente – merită o mențiune specială Kristen Wiig (Bridesmaids), care dovedește că este cea mai amuzantă parte a unui film, chiar dacă nu apare propriu-zis pe ecran.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here