Cartea nasoaselor – Povesti si desene originale pentru frumosul zapacit din fiecare

0
2353
ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: "Cartea nasoaselor" - pagina de Facebook

Trei prinţese cu nasul mare. Un megastar nimerit în regatul Ditai-Nasul care le poate reda speranţa în iubirea ce duce la un măritiş îndelung aşteptat, pentru liniştirea supuşilor. Un geniu fashionist din categoria motanilor cu maniere impecabile şi nume ce rimează cu al unui faimos regizor italian, care vrea să le înveţe cum să-şi atragă pretendenţii puşi pe fugă de nasurile uriraşe. Un concurs de frumuseţe de tot râsul. Un melc poet. Multe denumiri năstruşnice sub care se ascund aluzii caustice referitoare la unul dintre cele mai apreciate romane din zorii modernismului, însă pe care foarte puţini au fost în stare să-l termine. Alexandra Rusu le transformă poveştile, aventurile, ifosele şi indignările în cuvinte. Artistul plastic Loreta Isac vine să le ilustreze ţăcănelile şi extravaganţele comice fără limite. Rezultatul ? O gâlceava între două categorii de cititori devoratori de născociri: copiii năstruşnici şi părinţii lor, care vor să mai dea şi ei în mintea copiilor atunci când găsesc o carte de poveşti originale şi nu mai au răbdare până le vine rândul.

ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: "Cartea nasoaselor" - pagina de Facebook
ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: “Cartea nasoaselor” – pagina de Facebook

Cartea năsoaselor este o bijuterie pentru cei aflaţi mereu între două vârste, care, atunci când erau copii au fost consideraţi prea maturi pentru clasicele poveşti cu zâne, prinţese, castele şi acelaşi final fericit, iar când s-au făcut mari, prea copilăroşi pentru a înţelege că joaca s-a terminat şi picturile naive sau ilustraţiile cu persoje fantastice nu mai pot sta alături de obiectele necesare unui adult. În cartea scrisă de Alexandra Rusu joaca nu s-a terminat. Mai mult, câştigă din ce în ce mai mult teren prin umorul suprarealist, prin distorsionarea în cheie parodică a şabloanelor din basmele adaptate la industria globalizării şi prin creativitatea debordantă a Loretei Isac. Imaginaţia Alexandrei Rusu alaturi de viziunea Loretei Isac transformă acest basm pentru toate vârstele într-o plimbare printr-o galerie de artă cu exponate ce par mai degrabă un carnaval dedicat fantasmagoricului aflat la frontiera ilară dintre ilustraţia pentru colecţiile de basme, pictura naivă, interpretarea postmodernă a temelor şi arhetipurilor din poveşti, caricatură şi grafică.

Pentru bietele prinţese, chiar şi cititul cărţilor era un sport extrem. Habar n-aveai dacă vor supravieţui unei pagini de filozofie sau unui manual de web design. Şi asta, evidentamente, din cauza nasurilor gigantissime, care le blocau vederea. Ca să poată citi, se legau cu o coardă elastică şi-şi dădeau drumul peste o prăpastie îngrozitoare. Înainte de saltul în gol, calculau luni de zile, împreună cu fizicieni de renume, viteza, unghiul şi momentul ideal ca să-şi ferească nasul. Cartea aştepta de cealaltă parte, pusă pe un stativ. Un singur salt însemna câteva clipe de delectare cu o propoziţie-două. După care erau trase înapoi. Şi tot aşa, dacă nu se făceau chisăliţă de pereţii hăului.
În ciuda condiţiilor vitrege (nu puteau citi pe ploaie sau ceaţă), năsoasele erau foarte culte. Şi într-o formă fizică de invidiat.
De fapt, erau cele mai curajoase, mai senine şi mai calme fiinţe. Nici măcar lipsa desăvârşită a cererilor în căsătorie nu părea să le întristeze vreun pic.

ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine:  "Cartea nasoaselor" - pagina de Facebook
ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: “Cartea nasoaselor” – pagina de Facebook

Farmecul acestei poveşti este dat nu numai de prefacerea clişeelor în detalii originale ce îşi fac de cap înt-un carnaval de ţăcaniţi inventivi, care se iau la întrecere pentru a vedea cine poate stârni cele mai multe hohote de râs, ci şi de relaţia simbiotică dintre text şi ilustraţie. Fiecare pagină şi fiecare ilustraţie pot deveni un exponat pe care ai vrea să-l aşezi la vedere în camera unde îţi petreci mult timp. Lectura şi paginile ilustrate îţi fac poftă de un periplul prin lumea galeriilor independente, unde găseşti comori sub forma desenelor năstruşnice, pe care să le iei acasă pentru a le da peste nas celor ce te condamnă ori de câte ori afişezi entuziasmul unui copil mare.

Desenele realizate de Loreta Isac duc povestea Alexandrei Rusu într-o zonă a fanteziei picturale fără oprelişti, unde hazul şi grotescul explorat inofensiv şi estetic nasc mici opere de artă. Inventivitatea ludică de care a dat dovadă fiecare a făcut din Cartea năsoaselor o piesă de colecţie pentru toate vârstele. Copiii se vor amuza alături de Furlini, motanul pretenţions, care îşi dă ochii peste cap atunci când una dintre prinţesele năsoase mai născoceşte câte o idee. Vor descoperi alături de Furlini cât de mult poate înşela prima impresie când acesta descoperă (şi) nişte fiinţe simpatice, ingenioase, darnice şi sensibile în locul unor prinţese cam sărite de pe fix şi nu foarte atrăgătoare. La rândul lor, părinţii vor descoperi printre cuvinte nişte aluzii demitizante şi jucăuşe la idolii sacri ai literaturii şi ai culturii pop.

ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: "Cartea nasoaselor" - pagina de Facebook
ilustratii: Loreta Isac; sursa imagine: “Cartea nasoaselor” – pagina de Facebook

Pentru adulţii pasionaţi de artă, Cartea năsoaselor ar putea fi şi o satiră cu tentă suprarealistă la adresa procesului de glorificare până la absurd şi ridicol a unor personalităţi, a snobismului cu pretenţii intelectuale, dar mai ales la obsesia pentru construirea unei imagini false. În regatul Ditai-Nasul găseşti oglindirile halucinante ale problemelor, maniilor, nevrozelor, aspiraţiilor şi vanităţilor supradimensionate din lumea noastră. Veleitari, famfaroni, rivali, fete nefericite care nu se plac, specialişti în imagine, staruri de carton, intriganţi, vânzători de iluzii, visători inocenţi şi câţiva însetaţi de afecţiune, toţi se întâlnesc în această poveste, se ademenesc, se calcă pe coadă, îşi aruncă nişte replici usturătoare şi încearcă să-şi ducă planul la îndeplinire. Ceva îi leagă: dorinţa de a-şi realiza visul apeland la tertipuri amuzante şi fragilitatea de sub masca excentricităţii. Ce fac pentru a obţine ce vor şi prin ce peripeţii trec? V-aş spune, dar trăznăile nebănuite ale personajelor nu merită un spoiler nemilos.

Cartea nasoaselor - imagine final

 

Editura Vellant, 2016

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here