Bookfest 2018 – Inca 26 de carti trecute pe lista

0
2241
Unde: Romexpo

Cand: 30 May - 03 Jun 2018

Noul roman al lui Haruki Murakami, romanele câştigătoare ale Premiului Goncourt şi Man Booker Prize în 2017, prima carte scrisă de Elena Ferrante, traducerea unei noi cărţi din seria dedicată lui Eric-Emmanuel Schmitt, povestea lui Othello reinterpretată într-un roman contemporan, jurnalul necenzurat al unui mare artist interbelic şi noul roman al lui Julian Barnes fac parte din lista cu surprize de la Bookfest 2018, care va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, la Romexpo.

 

Lincoln între vieţi (Man Booker Prize 2017)

Bookfest 2018 îi este deidicat literaturii nord-americane, iar cartea Lincoln între vieţi, care i-a adus lui George Saunders prestigiosul Man Booker Prize, poate fi considerată una dintre cele mai aşteptate apariţii editoriale. Îmbinând istoria cu ficţiunea, autorul prezintă prin alegorii şi personaje din toate mediile sociale portretul unei naţiuni. Este un portret plin de contradicţii, prezentat într-o formă literară care te provoacă să îţi schimbi percepţia despre structura unui roman.

 

Drumul spre casă

Istoria Statelor Unite este strâns legată de istoria sclavilor africani. O demonstrează încă o dată multipremiatul roman Drunul spre casă. Scriitoarea Yaa Gyasi prezintă în paralel poveştile a două surori vitrege din Ghana. Ele sunt capturate în urma unei vânători de oameni. Una ajunge soţia unui nobil englez. Cealaltă devine o sclavă. Descendenţii lor vor fi martorii marilor evenimente ce au schimbat istoria Statelor Unite, de la Războiul Civil până la emanciparea africanilor din epoca jazz-ului.

 

Uciderea Comandorului

 

Fanii lui Haruki Murakami vor avea şi ei parte de o surpriză. A fost tradusă prima parte a noului roman scris de autor. Curioşi să descopere ce poveste stranie a mai născocit de data aceasta scriitorul lor preferat, ei vor da peste o poveste specială, ce îl are ca protagonist pe un pictor care se mută într-o casă izolată de restul oraşului după un divorţ. Într-o zi, un bărbat misterios îi comandă pictorului retras un portret. Bărbatul nu apare întâmplător în viaţa artistului solitar, şi nici tabloul găsit în casa unde s-a mutat de curând. Tabloul prezintă nişte scene bizare, inspirate se pare din celebra operă Don Giovanni a lui Mozart.

 

Iubire amară

Elena Ferrante, autoarea faimoasei Tetralogii napolitane, în care explorează prietenia feminină, a debutat prin romanul Iubire amară. Acest roman le va plăcea mai mult celor impresionaţi de altă carte a Elenei Ferrante – Fiica ascunsă, deoarece descrie relaţia mamă-fiică. Delia, protagonista romanului Iubire amară, descoperă nişte secrete din viaţa mamei sale după ce străbate cartierele din Napoli.

 

Singura poveste

 

Noul roman al lui Julian Barnes are ca temă acea mare iubire care lasă în urmă întrebări despre sine şi despre sensul vieţii. Protagonistii acestei poveşti, care se petrece în Londra anilor ’60, sunt Paul, pe atunci student, şi o femeie mai matură, pe nume Susan, mamă a doi copii. Acest citat din Singura poveste anunţă o lectură care va invita la reflecţie asupra legăturilor umane: Cei mai mulţi dintre noi au de spus o singură poveste. Asta nu înseamnă că ni se întâmplă un singur lucru în viaţă – se petrec nenumărate întâmplări, pe care le transformăm în nenumărate poveşti. Însă una singură contează cu adevărat, pe una singură merită până la urmă s-o spui. Ceea ce urmează e povestea mea.

 

Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan

 

Octavian Soviany ţi-a pregătit o antologie irezistibilă în care a reunit cele mai frumoase nuvele franceze despre dragoste, scrise în secolul XIX. Vei descoperi poveşti despre iubiri pătimaşe, cu trădări, gelozii, castele bântuite, crime în serie, vampiri, personaje prinse între pasiunea dezlănţuită şi chemarea datoriei. Detaliile insolite şi picante sporesc plăcerea lecturii.

 

Iubiri dificile

Dacă preferi nişte povestiri din secolul XX, poţi alege volumul scris de Italo Calvino. Iubiri dificile este o carte lăudată datorită modului extravagant şi original în care sunt redate problemele dintr-un cuplu.

 

Jurnal necenzurat

Nijinski a fost o personalitate despre care se pot scrie romane captivante. A cunoscut gloria în Parisul interbelic unde a revoluţionat baletul, a intrat în graţiile marilor artişti ai epocii sale, a fost adulat şi a cunoscut momente în care agonia devenise vecina extazului, ca mai toţi artiştii din frumoşii ani nebuni. Însă cel mai bun roman despre viaţa lui nu l-a putut scrie decât el, sub forma unui jurnal necenzurat, prin care să îşi rememoreze anii de glorie, dar şi plini de angoase.

 

Omul care vedea dincolo de chipuri

 

Nu sunt uitaţi nici admiratorii lui Eric-Emmanuel Schmitt, care vor trece pe listă noua carte tradusă – Omul care vedea dincolo de chipuri. Romanul prezintă într-un mod ce sfidează limitele realităţii povestea unui bărbat care supravieţuieşte unui atac terorist. Acesta are darul de a trece dincolo de limitele percepţiei, observând ceea ce le scapă anchetatorilor, de aceea va demara o investigaţie paralelă, în timpul căreia va găsi răspunsuri la alte întrebări decât cele iniţiale.

 

Ordinea de zi – Premiul Goncourt 2017

Romanul Ordinea de zi atrage atenţia asupra modului în care un dictator poate distruge vieţi prin complicitatea celor din jur. În 20 februarie 1933, nişte afacerişti germani îşi deschid larg buzunarele pentru a sprijini campania electorală a Partidului Naţional-Socialist, care avea să-l aducă pe Hitler la putere. Motivul generozităţii lor cu efecte cumplite? Avantajele promise de viitoarea putere. Romanul scris de Eric Vuillard nu este doar despre trecut, ci şi despre un prezent ameninţat de pericolul constant reprezentat de căutarea unor avantaje imediate cu preţul ignorării unor efecte devastatoare pe termen lung.

 

Pădurea întunecată

 

Filmul Istoria iubirii a readus în atenţia cititorilor din întreaga lume romanele scrise de Nicole Krauss. Noul ei roman tradus în limba română – Pădurea întunecată – are ca subiect întâlnirea a doi oameni diferiţi într-o călătorie iniţiatică prin Israel. Cei doi sunt o scriitoare care vrea să se regăsească după o criză existenţială şi un avocat de succes a cărui scară de valori s-a schimbat. Călătoria lor aminteşte de Infernul lui Dante.

 

Regina mea

Dacă îţi plac romanele despre forţa imaginaţiei, s-ar putea să te atragă şi Regina mea, un debut literar premiat în spaţiul francofon. Andrea Jean-Baptiste spune povestea unui adolescent neînţeles, care decide să renunţe la studii. Viaţa lui se schimbă după ce întâlneşte o prezenţă feminină stranie, la limita dintre fantastic şi real.

 

Băiatul cel nou

 

Romanul lui Tracy Chevalier face parte din proiectul care propune reinterpretarea capodoperelor shakespeariene în cheie modernă, prin scrierea unor romane semnate de mari autori contemporani. Tracy Chevalier l-a ales pe Othello, pe care îl ia din Veneţia iubirilor pătimaşe pentru a-l duce tocmai în America din anii ’70. Îi schimbă chiar şi numele. Pe noul Othello îl cheamă Osei Kokote. Nu este maur, ci fiul unui diplomat din Ghana. Abilităţile sportive ale acestuia şi farmecul exotic îl transformă în preferatul celei mai frumoase colege din şcoala unde tânărul african este respins de alţi elevi. Simpatia colegei şi talentul dovedit la ora de sport declanşează ura lui Ian, care îşi terorizează colegii pentru a fi considerat stăpânul absolut din curtea şcolii. Aşadar, vei avea parte de o poveste cu visuri adolescentine, iubiri, gelozii şi evenimente care invită la discuţii despre problemele societăţii actuale.

 

Răul

Tot problemele din şcolile unde violenţa şi discriminarea fac legea sunt şi în centrul romanului cutremurător intitulat Răul. Protagonistul este un adolescent-problemă, mutat de la o şcoală la alta. Comportamentul său dificil este influenţat de prezenţa unui tată violent. Romanul lui Jan Guillou a fost primit cu entuziasm de criticii suedezi care i-au apreciat curajul de a îmbina ficţiunea cu detaliile autobiografice.

 

Omul suspendat

 

Omul suspendat este considerat unul dintre cele mai bune romane americane din toate timpurile. Saul Bellow te invită să descoperi America anilor ’40, văzută prin ochii unui tânăr care aşteaptă decizia de recrutare pentru front. Întârzierea actelor necesare îi permite să-şi petreacă timpul hoinărind pe străzile din Chicago. Plimbările nasc nişte gânduri despre umanitate, război, trecut şi viitor.

 

Şi, deodată, cineva bate la uşă

Literatura israeliană actuală câştigă din ce în ce mai mulţi cititori în România. Dacă vrei să descoperi scrierile unuia dintre cei mai talentaţi autori contemporani, poţi alege volumul de povestiri Şi, deodată, cineva bate la uşă. În acest volum, Etgar Keret surprinde contradicţiile naturii umane prin intermediul unor poveşti în care banalul este invadat de nişte amănunte care sfidează monotonia şi legile unei vieţi aşezate.

 

Marele Experiment

 

Primul volum de proză scurtă al lui Jeffrey Eugenides (Sinuciderea fercioarelor, Middlesex) îţi oferă istorii de viaţă cu personaje care aleg nişte căi bizare pentru a-şi îndeplini dorinţele. O femeie de succes care dă o petrecere unde îi invită pe bărbaţii participanţi să doneze spermă pentru a rămâne însărcinată, o elevă care fuge de o căsătorie aranjată de familia tradiţionalistă şi un poet care inventează o escrocherie care să îi asigure o viaţă lipsită de griji într-un paradis fiscal se numără printre aceste personaje care mai de care mai surprinzătoare.

 

Wabi-Sabi

 

Cei fascinaţi de Japonia îl vor înţelege cel mai bine pe Samuel, care alege vechiul Kyoto pentru a uita de o iubire destrămată în Barcelona. Samuel este nimeni altul decât protagonistul unui alt roman scris de Francesc Miralles – Iubire cu “i”mic. Evenimentele din Wabi-Sabi se petrec la câţiva ani după cele din romanul anterior şi sunt declanşate de o vedere trimisă din Japonia, pe care scrie doar Wabi-Sabi.

 

Oraşul Fiarelor

Isabel Allende a scris şi poveşti de aventuri pentru copii. Aceştia îl vor însoţi pe Alexander Cold în inima pădurii amazoniene, unde jaguarul magic, o fată înzestrată cu agerimea acvilei şi o cultură străveche îşi spun propriile istorii.

 

Labirintul spiritelor

 

Fanii lui Carlos Ruis Zafon se vor bucura de peste 800 de pagini de mistere, întâlniri secrete, anchete cu descoperiri halucinante şi tot felul de întâmplări tenebroase care transformă Barcelona într-un loc magic. Labirintul spiritelor este ultimul roman din tetralogia Cimitirul Cărţilor Uitate. Vei descoperi în acest roman o Barcelonă bântuită de fantomele dictaturii şi nişte personaje neînfricate ce vor face orice pentru aflarea adevărului.

 

Cântec pentru cei neîngropaţi (National Book Award 2017)

 

Realismul magic, poveştile Sudului şi ecourile din romanele scrise de Toni Morrison şi William Faulkner se întâlnesc în romanul Cântec pentru cei neîngropaţi. Jesmyn Ward spune povestea lui Jojo, care la 13 ani îşi pune întrebări legate de identitatea masculină şi de condiţia propriei familii. Jojo are o mamă de origine africană şi un tată alb, într-un Sud bântuit încă de prejudecăţi şi de rasism. Întrebările sale duc la nişte răspunsuri oferite de fantoma unui deţinut din Mississippi.

 

Cătunul

Tot în Mississippi se petrece şi acţiunea romanului Cătunul. Romanul descrie ascensiunea unui parvenit din sudul rasist al Statelor Unite. Acest personaj adună toate defectele umanităţii din perioada segregării, dominând viaţa comunităţii prin abuzuri şi teroare. Iubitorii literaturii americane îţi vor spune că William Faulkner este un scriitor care va fi mereu la modă, indiferent de epocă, de aceea n-ar trebui să lipsească din biblioteca ta Cătunul, un roman-cult, primul din trilogia dedicată clanului Snopes.

 

Disconfort Residence

 

Cum să nu te laşi păcălit de reclamele făcute unor apartamente perfecte, noi, plasate în zone de vis? Citind sfaturile unui specialist. Astfel de sfaturi se găsesc şi în cartea arhitectului Radu Negoiţă. În Disconfort Residence înveţi cum să depistezi acele detalii care îţi vorbesc despre adevărul din spatele unei iluzii bine vândute.

 

Designul, când toţi suntem designeri

Cei dornici de a explora modul în care designul, comunităţile, spaţiul urban şi măsurile sustenabile interacţionează unele cu altele vor fi interesaţi de cartea lui Ezio Manzini. Designul, când toţi suntem designeri ne propune să devenim mult mai conştienţi de rolul asupra modului în care arată oraşele în care trăim sau clădirile în care locuim.

 

Un rasism imaginar. Islamofobie şi culpabilitate

 

Pascal Bruckner este unul dintre intelectualii francezi care nu se tem să provoace prin invitaţia la cunoaşterea oferită doar de abordarea unor teme sensibile. Noua sa carte Un rasism imaginar. Islamofobie şi culpabilitate aduce în discuţie tabuuri şi temerile celor ce vor să pună întrebări despre cultuta musulmanilor din spaţiul occidental, dar nu vor să fie consideraţi rasişti pe nedrept.

 

Scandalul

 

Autorul romanului Un bărbat pe nume Ove revine în atenţia cititorilor cu o poveste despre adolescenţă şi partea întunecată a concursurilor sportive. În centrul noului roman scris de Fredrick Backman – Scandalul – este o echipă de hochei dintr-un orăşel considerat mort, izolat de restul lumii civilizate. Succesul echipei de juniori ar putea atrage atenţia asupra comunităţii uitate. Din păcate, în paralel cu antrenamentele au loc nişte evenimente în care agresiunea sexuală, rasismul şi misoginismul alcătuiesc un mediu degradant, în care adevărul trece pe locul doi în goana după glorie şi câştiguri financiare imediate.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here