Alte 14 noutati pe care le vom cauta la Gaudeamus 2018

0
941
foto: Radio Romania Gaudeamus/Facebook page

Unde găseşti cele mai bune cărţi? La Gaudeamus 2018, evenimentul care va avea loc între 14 şi 18 noiembrie la Romexpo. Noi îţi recomandăm următoarele titluri:

M-aş omorâ pentru tine şi alte povestiri pierdute

M-aş omorâ pentru tine şi alte povestiri pierdute le da speranţă celor îndrăgostiţi de prozele scurte ale lui Fitzgerald. Arhivele sale încă mai au comori nedescoperite. O parte dintre prozele nepublicate au fost incluse în acest volum.

 

Tentaţia de a fi fericit

 

Dacă vrei să priveşti viaţa prin ochii unui napoletan, poţi alege romanul Tentaţia de a fi fericit, un bestseller multipremiat în Italia. Romanul prezintă întâmplările comic-tragice din viaţa unui septuagenar care încearcă să se înţeleagă mai bine cu fiul ce alege altă cale decât cea tradiţionalistă, cu fiica nonconformistă, cu amanta prostituată şi cu vecinii de bloc. Întâlnirea cu misterioasa Emma, o femeie abuzată de soţ, îi va schimba viziunea asupra vieţii.

 

Manual pentru femei de serviciu

 

Manual pentru femei de serviciu include unele dintre cele mai bune povestiri scrise de Lucia Berlin, o revelaţie a literaturii contemporane. Multe dintre cele 43 de povestiri au fost inspirate din situaţii reale ce au marcat existenţa scriitoarei.

 

Câteva motive să iubeşti viaţa

 

După ce a înfruntat depresia, scriitorul Matt Haig a scris o emoţionantă pledoarie pentru viaţă. Confesiunea lui Haig nu exclude umorul şi optimismul, fiind o alternativă la cărţile de self-help.

 

Omul în căutarea sensului vieţii

 

Ce-ţi mai rămâne după ce existenţa ţi-a fost devastată de experienţa unui lagăr de concentrare? Să dai un sens durerii, chiar dacă maleficul nazismului nu a avut sens. Pentru a putea supravieţui după oroarea trăită în lagăr, Viktor Frakl a scris Omul în căutarea sensului vieţii, ajungând astfel o prezenţă care a schimbat lumea psihologiei.

 

Sfârşitul lui Eddy Bellengueule

Sfârşitul lui Eddy Bellengueule este un roman despre maturizarea şi descoperirea identităţii sexuale a unui adolescent inteligent, care trăieşte într-o localitate săracă din nordul Franţei. Marele lui vis este acela de a fi admirat de familie şi de vecini în urma unor acţiuni ce l-ar scoate din anonimat. Însă Eddy are un secret: este gay, iar acest secret ar putea atrage blamul comunităţii.

 

Omul fără însuşiri

Omul fără însuşiri este unul dintre romanele-cult ale secolului trecut. Un roman pe cât de voluminos, pe atât de consistent. Musil, considerat un vizionar, abordează tema derutei valorice la graniţa dintre două epoci.

 

Orientalism

Orientalism este o carte esenţială pentru cei dornici de a înţelege modul în care Occidentul s-a raportat la Estul asociat exotismului. Un bestseller în secolul XX printre intelectuali, cartea lui Edward Said explorează modul în care operele mai multor autori, printre care Homer, Eschil, Nerval sau Flaubert au contribuit la imaginea romantic-onirică, deformată, pe care o avea Orientul îndepărtat în imaginarul europenilor.

 

Grădina de piatră

 

După ce s-a întors din Extremul Orient, Kazantzakis a scris Grădina de piatră, în care ademiraţia pentru lirismul japonez şi pofta de viaţţă meditaraneeană se împlestesc. Grădina de piatră este un amestec între un jurnal, un roman psihologic şi un poem.

 

Ubu

Dacă preferi experimentele literare din sfera suprarealismului cu tentă absurdă, poţi miza pe Ubu, romanul-cult semnat de Alfred Jarry. Cartea prezintă peripeţiile comic-halucinante ale unui cuplu şi ale personajelor bizare care îi ies în cale.

 

4,3,2,1

 

Societatea americană din secolul XX este analizată prin povestea a patru personaje având acelaşi material genetic. Romanul lui Paul Auster este o evocare cu tentă suprarealistă a tumultuoşilor ani ’50 şi ’60, care au fost marcaţi de evenimente ce au schimbat lum

 

1793. În umbra morţii

1793. În umbra morţii este un crime thriller de epocă, distins cu premiul pentru debut acordat de Academia Suedeză unui roman poliţist. Cititorii vor călători în timp, ajungând în mijlocul unui Stockholm din secolul XVIII, devenit un labirint al secretelor tenebroase, descoperite unul câte unul pe măsură ce ancheta unei crime îngrozitoare se apropie de final.

În grădina căpcăunului

Libertatea sexuală a femeii devine tema romanului În grădina căpcăunului, scris de Leila Slimani, autoarea distinsă cu Premiul Goncourt datorită romanului Cântec lin. Vei descoperi deciziile imprevizibile ale unui personaj feminin rebel de a duce o viaţă dublă – una ca soţie respectabilă a unui medic, alta ca femeie ce nu îşi refuză nici o plăcere erotică din afara căsniciei, apropiindu-se foarte mult de zona dependenţei de sex.

Un apartament la Paris

 

Un pictor misterios, un Paris ispititor şi un apartament ce aduce împreună două personaje – Madeleine, care lucrase în brigada criminalistică din Manchester, apoi din New York, şi Gaspard, un scriitor ce şi-a pierdut inspiraţia. Acestea sunt elementele noului roman de succes al lui Guillaume Musso. Autorul promite şi de data aceasta un thriller alert.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here