14 carti interesante pe care le vom cauta la Gaudeamus 2018

0
1340
foto: Radio Romania Gaudeamus/Facebook page

Între 14 şi 18 noiembrie 2018, cei dependenţi de lectură îşi pregătesc lista ce include titlurile pe care le vor căuta la târgul de carte Gaudeamus. Iată lista noastră:

Scara lui Iakov

 

Ludmila Uliţkaia şi-a câştigat un public fidel şi în România. Acesta va avea parte de traducerea unei noi cărţi. Scara lui Iakov este considereat un roman-parabolă, în care istoria unei familii se întâlneşte cu marea istorie văzută prin ochii unei femei.

 

Zilele abandonului

Dacă îţi place stilul Elenei Ferrante, vei avea încă un motiv de bucurie, deoarece a fost tradus romanul Zilele abandonului. Vei descoperi o nouă poveste despre explorarea feminităţii, de data aceasta din perspectiva unei protagoniste care încearcă să îşi refacă viaţa după o despărţire.

 

Fericire

Fericire este o călătorie spre salvare a unor personaje ce trăiesc într-o Londră actuală, multistratificată. Autoarea cărţii, Aminatta Forna este considerată una dintre noile voci din literatura contemporană.

 

O cameră doar a ei

În anii ’20, Virginia Woolf a scris unul dintre cele mai citite eseuri feministe. O cameră doar a ei a devenit o lectură esenţială pentru cei ce vor să înţeleagă lupta femeii intelectuale împotriva unei societăţi care îi subestimează meritele.

 

Pur şi simplu despre muzică

Poţi spune despre cărţile scrise de Haruki Murakami că au coloană sonoră. Personajele sale iubesc, reflectează, se abandonează sau se caută pe acordurile de rock ale anilor ’60 sau ale muzicii clasice. Aşadar, Pur şi simplu despre muzică se anuţă a fi încă un hit pentru visătorii fani ai lui Murakami, care adoră să se piardă într-o realitate ce dă spre un ireal subtil şi datorită preferinţelor muzicale.

 

Un gentleman la Moscova

Dacă vrei să descoperi un aristocrat şarmant, capabil de a rezista împotriva barbariei bolşevice, poţi alege romanul Un gentleman la Moscova. În centrul întâmplărilor care încep în Rusia anilor ’20 se află contele Rostov, obligat să lucreze ca simplu angajat la un hotel de lux după ce aristocraţia este deposedată de privilegii odată cu schimbările aduse de revoluţia lui Lenin. Amintirile şi forţa contelui seducător devin simbolul unei lumi vechi, al cărei farmec nu a încetat să fascineze nici măcar în perioada unei propagande fără precedent împotriva nobilimii.

 

Cântecul lui Solomon

În Cântecul lui Solomon, scriitoarea Toni Morrison spune o poveste în care vei descoperi un realism magic infiltrat în dureroasa realitate a societăţii segregate. Simbolurile biblice sunt reinterpretate în povestea lui Milkman, un bărbat care fuge în lumea largă pentru a scăpa de un tată ce îl obligă să preia afacerile familiei.

 

Nuvele exemplare

Fascinanta Spanie a lui Cervantes ţi se dezvăluie în aceste nuvele pline de umor satiric, tâlcuri şi personaje expresive. Nuvele exemplare este un volum care te va convinge să te întorci la clasicii vizionari.

 

Persoana întâi

Tema imposturii în literatură a fost explorată în romanul Persoana întâi. Richard Flanagan spune povestea unui autor aflat într-o criză financiară, care acceptă să scrie memoriile unui psihopat. El are şase săptămâni la dispoziţie pentru a termina cartea. Pe măsură ce se apropie de final, ajunge să se întrebe dacă nu cumva existenţa sa începe să semene cu a psihopatului ale cărui memorii le scrie.

 

Tatuatorul de la Auschwitz

Vei auzi vorbindu-se despre această carte multă vreme de acum în colo, deoarace spune nu doar o poveste despre iad, ci şi una despre licărul de iubire găsit în acest iad. Acest licăr ajunge şi în viaţa lui Lale, un tânăr evreu slovac nevoit să îşi tatueze semenii ajunşi în lagărul de concentrare pentru a nu ajunge la rândul său în camera de gazare. Nu se poate uita în ochii oamenilor cărora le tatuează cifrele morţii, dar privirea aruncată de Gita, o tânără abia ajunsă în lagăr, îl face să îşi schimbe planurile de supravieţuire.

 

Fiecare moare singur

În Berlinul anilor ’40, un cuplu încearcă să lupte împotriva sistemului nazist. Povestea acestui cuplu real devine subiectul romanului scris de Hans Fallada.

 

Toamna

Considerat a fi un prim mare roman post-Brexit, Tomna vorbeşte despre nevoia de celălalt, despre întâlniri care alină, despre frumuseţea prieteniei, despre artă şi despre puterea ei vindecătoare. Este totodată primul roman din Cvartetul anotimpurilor scris de una dintre cele mai bune autoare britanice – Ali Smith.

 

Suspine tandre

După traducerea unora dintre cele mai cunoscute romane ale lui Yoko OgawaHotel Iris, Profesorul şi menajera – cititorii interesaţi de literatura japoneză contemporană vor fi răsfăţaţi prin romanul Suspine tandre. Vor descoperi o poveste în care evenimentele sunt declanşate de întâlnirea a trei personaje – Ruriko, o artistă de caligrafie occidentală, Nitta, un constructor de clavecine, şi asistenta lui Nitta, pe nume Kaoru. Umorul, senzualitatea şi violenţa se îmbină într-un mod straniu, în stilul nipon.

 

Despre somn

Despre Matthew Walker am aflat că este profesor de neuroştiinţe şi psihologie la UC Berkeley, director al Sleep and Neuroimagining Lab din cadrul acesti universităţi, şi fost profesor de psihiatrie la Harvard University. Cartea lui, Despre somn, a fost descrisă drept o călătorie fascinantă în creierul uman. Pe cât de complexă, pe atât de accesibilă, cartea include informaţii aflate la intersecţia dintre psihologie, biologie, neurologie şi psihiatrie.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here