8 carti pe care sa le citesti in noiembrie

0
4555
imagine: Gustave Caillebotte – Rue Halevy, 1878, www.wikiart.org

Intriga detectivistă construită într-unul dintre cele mai bune romane africane, cărţi premiate, poveşti complicate despre oamenii ce trăiesc în acelaşi bloc, o iubire din Paris, noi dezvăluiri despre Pablo Escobar şi personaje uimitoare se regăsesc în lecturile aduse de noiembrie.

 

Contează pe mine

Editura Polirom

Poveştile de iubire ale Parisului nu încetează să fascineze. Despre o astfel de iubire poţi citi şi în Contează pe mine, considerat unul dintre cele mai bune romane franţuzeşti ale anului 2016. Protagoniştii acestei idile imaginate de Serge Joncour sunt Aurore, o celebră stilistă, şi Ludovic, un fermier ce s-a reconvertit profesional, acceptând să devină recuperator. Deşi trăiesc în acelaşi imobil, cei doi nu ar fi interacţionat dacă nu ar fi intervenit nişte corbi faţă de care Aurore simte o teamă puternică. Ludovic o ajută să treacă peste această frică. Prietenia dintre ei se va transforma într-o legătură mult mai puternică, menită să reflecte ciocnirea dintre lumea personală şi mediul urban, dar şi conflictul dintre mentalitatea orăşeanului şi a francezului venit din mediul rural.

 

 Trei etaje

Editura Humanitas Fiction

Tot despre nişte personaje care locuiesc în acelaşi imobil este vorba şi în romanul unuia dintre cei mai buni autori israelieni contemporani, Eshkol Nevo. De data aceasta, acţiunea se petrece într-un bloc destinat înaltei societăţi din Tel Aviv. Blocul este locuit de trei familii ale căror vieţi se întrepătrund, scoţând la suprafaţă mecanisme psihologice sofisticate. Având studii de psihologie, autorul va folosi romanul Trei etaje pentru a reinterpreta, într-o manieră inedită, o celebra teorie freudiană.

 

Cântec lin

 Editura Pandora M

Considerat unul dintre cele mai şocante romane apărute în ultimii ani, Cântec lin îţi oferă ocazia de a intra în mintea unor personaje a căror întâlnire le schimbă radical existenţele. Este vorba despre Myriam, o mamă preocupată de cariera ei, şi Louise, bona angajată de aceasta. Louise va deveni indispensabilă pentru familie, până în momentul în care Myriam face o descoperire cumplită. Romanul i-a adus autoarei Leila Slimani marele Premiu Goncourt în 2016.

 

Petale de sânge

Editura Polirom

Petale de sânge a devenit un roman emblematic pentru literatura africană contemporană. Autorul kenyan Ngũgĩ wa Thiong’o transformă enigma legată de moartea proprietarului unei fabrici de bere într-o călătorie trepidantă prin ţara natală. Cartea este un portret colectiv al Kenyei din anii de după câştigarea independenţei. Vei descoperi o lume plină de contraste prin ochii celor patru bărbaţi consideraţi suspecţi de crimă. Investigaţia scoate la suprafaţă detalii înşelătoare, adâncind misterul din jurul crimei pe măsură ce imaginea unei ţări în derivă devine din ce în ce mai clară. Acest roman a stârnit furia autorităţilor după impactul avut asupra cititorilor, deoarece a demascat problemele generate de corupţie.

 

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar

Editura Litera

Există personalităţi malefice despre care se vor scrie multe cărţi. Regele drogurilor, Pablo Escobar, este una dintre ele. În această carte, povestea lui este spusă de fosta iubită, devenită martorul-cheie al unor procese ce au zguduit universul traficantului de temut. O cheamă Virginia Vallejo şi este considerată un ideal de frumuseţe în Columbia, ţara pe care a părăsit-o în secret după ce a început şirul dezvăluirilor ce ameninţau reputaţia unor politicieni şi oameni din justiţie care au fost complicii lui Escobar. De la povestea de dragoste dintre regina frumuseţii şi zeul afacerilor murdare se ajunge la detalii înfricoşătoare despre reţeaua de corupţie şi influenţă creată de Pablo Escobar. Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar este o lectură ce poate concura cu serialele de mare audienţă despre o personalitate controversată. Are intrigi tenebroase, jocuri de putere, trădări şi dezvăluiri explozive despre cercurile în care se iau deciziile ce afectează întreaga lume. Cartea a fost ecranizată anul acesta (Loving Pablo), avându-i pe Javier Bardem şi Penelope Cruz în rolurile principale.

 

Cronica unui negustor de sânge

Editura Humanitas Fiction

Din tulburătoarea Columbie ajungi în China absurdului ce îşi face simţită prezenţa după venirea la putere a lui Mao. Yu Hua, cunoscut de cititori mai ales datorită romanului În viaţă, a creat un personaj capabil de a transforma evenimentele apăsătoare în poveşti captivante. Vei descoperi în Cronica unui negustor de sânge povestea stranie a unui muncitor de la o fabrică de mătase, care va face multe sacrificii pentru a fi alături de una dintre cele mai frumoase femei din oraş. În spatele poveştii se ascunde o satiră nemiloasă la adresa opresiunii. Romanul a fost ecranizat, în 2015, de regizorul sud-coreean Ha Jung-woo.

 

 Povestiri şi miniaturi

Editura Univers

Îţi era dor de literatura din Rusia? Atunci poţi alege volumul Povestiri şi miniaturi, ce reuneşte scrierile lui Alexandr Soljeniţîn din anii ’60. Rusia, cu dramele, tradiţiile, rezistenţa locuitorilor şi poveştile anonimilor devine personajul central din prozele scurte ale unuia dintre cei mai vânaţi scriitori anti-comunişti.

 

Accident la teleportare

Editura Pandora M

Dacă preferi un roman în care să întâlneşti genul acela de personaj ce poate călători dintr-o epocă în alta, îţi recomandăm Accident la teleportare, nominalizat la Man Booker Prize în 2012. Scriitorul Ned Beauman transformă rătăcirile erotice ale personajului său într-un periplu amuzant şi bizar. Eroul romanului, Egon Loeser, se bucură de tot ce are de oferit Interbelicul mai sofisticat în materie de sexualitate. Din teatrele experimentale ale Berlinului anilor ’30 ajunge în barurile pariziene unde absintul este rege, apoi în laboratoarele de fizică din Los Angeles. Când nu este preocupat de latura erotică a existenţei, Egon încearcă să rezolve o enigmă din biografia unei personalităţi pe care o admiră. Această personalitate este Adriano Lavicini, cel mai mare scenograf al secolului al XVII-lea, bănuit că ar fi facut un pact cu Diavolul.

Citeşte şi 13 romane de dragoste apărute în ultimii ani

Cărţi despre Ele, scrise de Ei

13 romane de dragoste aparute in ultimii ani, pe care sa nu le ratezi

Carti despre Ele, scrise de Ei

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here