7 realități virtuale pe care le-am experimentat la Unfinished

0
1498

Ți-ai imaginat vreodată că înoți sub apă cu delfinii, că zbori deasupra unui oraș sau că ești pur și simplu un personaj de desene animate într-o lume ireală? Atunci ți-ar plăcea la nebunie să intri într-o lume virtuală care să preia toate acele abilități pe care le folosește imaginația ta și să îți dea de-a gata o altă lume în HD. Headseturile VR te pun efectiv în mijlocul unui alt setting și oriunde te-ai uita – în sus, jos, stânga sau dreapta vei vedea numai lumea respectivă. Şi pare foarte reală. Nu poți scăpa din ea decât dacă scoți headset-ul. Noi am experimentat 7 astfel de lumi în cadrul festivalului Unfinished – majoritatea documentare – și iată cum ne-au făcut să ne simțim..

 • Take flight. Prima dată când am pus headset-ul pe ochi și a început Take Flight,mi-a luat ceva vreme să mă obișnuiesc vizual cu ce se întâmplă. Nu m-a ajutat faptul că, în film, mă ridicăm deasupra clădirilor și mi s-a făcut puțin rău de înălțime (deși stăteam jos). Dar nu-i bai că am dat apoi replay și a fost super plăcută senzația de înălţare. În fine, experiența cu filmul s-a redus la ridicare și la plutitul prin cosmos cu oameni ciudați, fantomatici care făceau tot felul de chestii în jurul meu. Take Flight este un fantasy short movie cu Michael Fassbender și Lily Tomlin făcut special pentru VR și care creează o atmosferă plăcută rău. Totuși, îndrăznesc să spun că dacă ne-am uita la el ca la un film normal, ar fi net inferior altora.

  Headset-ul, poarta catre lumi mai mult sau mai putin HD
  Headset-ul, poarta către lumi mai mult sau mai putin HD
 • The click effect. Acesta este un documentar în care doi biologi marini încearcă să înregistreze niște click-uri pe care le fac delfinii și balenele când comunică. Și da, au filmat sub apă. Dat fiind faptul că eu nu știu să înot, a fost o experiență prea faină. Abia la acest documentar am realizat că mă pot uita și în spate, nu numai stânga – dreapta/ sus-jos și e superb să îți întorci capul și să vezi o balenă înotând în spatele tău. E înfricoșător și excitant în același timp.
 • La Saturday Night Live, emisiunea aniversară de 40 de ani, eram în audiență și-l vedeam fix în fața mea pe Jerry Seinfeld făcând pe gazda (chit că nu era foarte HD imaginea). James Franco era la șase scaune depărtare de mine, iar Leo di Caprio la trei scaune, cred. Erau foarte multe vedete în audiență precum Catherine Zeta Jones, Adam Sandler, John Goodman etc. Să stau chiar și aparent în aceeași încăpere în care sunt staruri de asemenea calibru nu se va întâmpla niciodată în viața mea (și probabil că nici în a voastră) aşa că merită experimentat.

  Da, era fix in fata mea, la doi pasi de mine...
  Da, era fix in fata mea, la doi pasi de mine…
 • The Source. Prezintă povestea unei tinere de 13 ani din Etiopia, care trebuie să care apă în fiecare zi în cantități mari pentru supraviețuire. După moartea mamei, această responsabilitatea a căzut pe umerii ei, și din această cauza nu putea să ajungă la școală de multe ori. Aceasta e viaţa ei până într-o zi când se face un apeduct care să transporte apă în satul ei. Atunci când vin cei care vor să facă acel apeduct, toată lumea încerca să ajute cu ceva. Și tu ești în mijlocul lor și te face să vrei să ajuți și tu cu ceva.
 • Stor Eiglass. Filmul acesta animat creat de Marshmallow Laser Feast este psihedelic rău. Practic, te transportă într-o lume de desene animate în care și tu ești desen animat și treci prin diverse locuri dintr-o lume foarte colorată (cu culori electrice) și foarte ciudată. Chestia asta mi-a reactivat frica de înălțime, dar a fost mega fain chiar și așa.

  Nimic din ce se intampla aici n-avea sens, dar arata atat de bine
  Nimic din ce se întâmplă aici n-are sens, dar arata atât de bine (Foto din Stor Eiglass)
 • A History of Cuban dance. Documentarul acesta este genial! Nu numai că m-am plimbat pe străzile din Cuba și am văzut locuri și clădiri vechi și superbe, dar am și avut ocazia să mă simt ca persoană aia ciudată cu două picioare stângi de la o petrecere care nu știe să danseze și în jurul căreia toți dansează profesional.
 • The Vodou Healer. Da, am participat la un ritual voodoo, dar nu în Haiti, ci din confortul unui scaun de la TNB. Abia la acest documentar am realizat că dacă există subtitrări, pentru un video, acestea ‘plutesc’. Pe lângă ritual în sine, un alt lucru care mi s-a părut interesant și m-a amuzat enorm a fost că femeile care se pregăteau pentru ceremonie se machiau într-o sufragerie care arăta ca cea a bunicilor mei – aveau și tv cu tub. Și da, într-un anumit moment m-am întrebat cum ar fi să fiu eu entitatea la care se rugau.

Când a venit momentul să plec erau vreo 10 oameni cu headseturi pe cap și unii stăteau nemișcați, dar alți își mișcau capul fiindcă probabil explorau vizual lumea virtuală. Și cineva ne supraveghea. Cât de mișto e slujba asta? Să supraveghezi oameni care navighează prin alte lumi, dar altfel sunt foarte vulnerabili.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here