6 modalități prin care poți face economii atunci când ești student

  0
  540

  Gestionarea bugetului în perioada când ești student nu este o chestiune simplă, dar există o mulțime de modalități prin care poți ține cheltuielile sub control.

  1. Plătește-ți facturile la timp

  În momentul în care stai la cămin, facturile la utilități sunt incluse în chiria lunară, ceea ce face bugetul ușor de controlat. Însă, atunci când stai cu chirie, situația este mult mai complexă, fiindcă ai de plătit facturi separate la utilități (gaze, apă caldă și rece, lift, etc.), electricitate, cablu și internet. Așa că, mai bine îți iei o haină mai groasă când stai în casă, în loc să dai căldura la maxim.

  În cazul în care ai probleme cu banii și trebuie să plătești facturile cât mai urgent, poți căuta pe o platforma de comparații de credite cu buletinul Monily. Aici vei găsi ofertele de
  împrumuturi online, unde primești banii în aceeași zi. Utilizarea platformei este gratuită. Îți poți seta plata lunară automată a facturilor direct din cont, pentru a nu întârzia. Dacă locuiești cu alte persoane, atunci este util să împărțiți plata facturilor (una va plăți utilitățile, cealaltă electricitatea și așa mai departe).

  2. Ține o evidență a cheltuielilor făcute zilnic

  Nu este cea mai simplă (și nici plăcută) treaba de făcut, dar te ajută să ții o contabilitate clară a cheltuielilor. Poți ține evidența veniturilor (bursă, împrumuturi pentru studenți, bani de la părinți sau câștigați din munca part-time) și a cheltuielilor (chirie, cheltuieli utilități, telefon, etc.). Utilizează programul Excel sau aplicațiile dedicate pentru acest lucru.

  3. Cumpără-ți mâncare în mod inteligent

  Mâncarea constituie unul dintre cele mai ridicate costuri din bugetul tău (așa că este loc de
  făcut economii). Achiziționează produse proprii lanțurilor de supermarketuri (din Lidl sau Mega Image) decât unele de la branduri de renume. Nu uita de reduceri (cele zilnice ori săptămânale sau de tip vânzare accelerată), fiindcă așa vei face economii. Desigur, o soluție la fel de accesibilă rămâne gătitul acasă (poți chiar să stabiliți un program de gătit cu colegii de apartament). La fel de avantajos este să îți iei pachetele cu mâncare decât să mănânci la cantină ori în oraș.

  4. Profită de transportul în comun la care ai reducere

  Ministerul Transporturilor a oferit studenților gratuitate pe căile ferate, așa că nu are rost să plătești la maxi-taxi, ca să ajungi în orașul în care studiezi. Nici mersul cu mașină proprie nu este o soluție avantajoasă, în afara opțiunii de a împărți costurile legate de carburant cu alți colegi pe care să îi iei cu tine. Iar la nivel de orașe, deplasarea cu mijlocele de transport în comun îți oferă o reducere de 50%, așa că, de ce nu profiți de acest avantaj care îți permite să faci economii?

  5. Reducerile pentru studenți te ajută să economisești

  “Prețuri studențești” este o expresie pe care trebuie să o urmărești cu atenție, fiindcă îți oferă acces la posibilitatea de a pune ceva bani de-o parte. Fie că este vorba despre acces în facilitățile de distracție ori vizite la muzee, fie că este vorba despre promoțiile organizate
  exclusiv pentru studenți (așa cum sunt cele de la eMag sau Tarom), profită de acestea. Chiar și dacă este vorba despre o cafea la un preț studențesc!

  6. Cumpără-ți cărțile pentru cursuri la mâna a doua

  Cărțile de pe care vei studia sunt destul de scumpe (mai ales dacă ești student la Drept ori
  Medicină), așa că, dacă le găsești la preț redus, la mâna a doua, nu mai sta pe gânduri! Și, de ce, după ce ai terminat anul, le poți vinde mai departe, pentru a-ți recupera o parte din bani. În cazul în care consideri că poți face economii și mai mari, înseamnă că deja te-ai gândit că este mai facil să le împrumuți de la bibliotecă.
  Ori, mai ai încă o soluție, ca să strângi mai mulți bani: le cumperi doar pe cele care sunt foarte importante pentru cursuri, iar pe celelalte le foto-copiezi (desigur, la centrele de copiere din campusuri, acolo unde prețurile sunt studențești). Dacă prețurile la xerox ți se par mari, atunci îți poți cumpăra un copiator sau un scaner.

  Iată că, atunci când vrei să faci economii, chiar dacă ești student, acest lucru este posibil.
  Trebuie doar să găsești cele mai accesibile modalități pentru a economisi.

  Articol realizat de echipa Monily.ro. Sursa foto: shutterstock.com.

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here