20 de carti pentru august (2019)

0
2140
image: 'Pelargonium in bloom, Capri', a painting by Peter Ilsted (1861–1933)/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peter_Ilsted_-_Blomstrende_Pelargonie._Capri_-_1891.png

Înainte de a-şi face bagajele pentru vacanţa la care au tot visat, cititorii intră în librăria preferată pentru a-şi alege cel mai bun însoţitor: cartea. Unii preferă lecturile uşoare, care să îi relaxeze prin întâmplări fericite şi personaje luminoase. Alţii, în schimb, vor să recupereze timpul pierdut şi aleg nişte cărţi despre care au tot auzit păreri ispititoare, chiar dacă lectura bună include şi o dramă pe măsură, ce la va transforma vacanţa într-o solicitantă meditaţie asupra naturii umane. Sperăm să te inspire lista noastră.

 

Acolo unde cântă racii

 

Acolo unde cântă racii a devenit noua revelaţie la nivel mondial. Vei descoperi o poveste în care misterul, realismul magic şi pledoaria pentru empatie se întâlnesc răvăşitor. Delia Owens creează o eroină poreclită Fata Mlaştinii. Numele ei adevărat – Kya Clark – va fi descoperit abia când va fi bănuită de moartea unui tânăr chipeş din comunitatea de care aceasta s-a izolat.

 

Vorbea cu patrupedele, cu păsările şi cu peştii

 

Dacă te fascinează lumea necuvântătoarelor, poţi alege o carte prin care li se dă glas. Un vizionar în studiul animalelor, Konrad Lorenz a vurt să le dea o replică autorilor de basme şi de poveşti care îşi imaginau cum ar vorbi şi ar gândi animalele. În cartea Vorbea cu patrupedele, cu păsările şi cu peştii vei întâlni personaje adorabile precum gâsca Martina, guraliva cioară Hansl ori stăncuţa Tşoc.

 

Povestea unei familii perfecte

 

Oraşul meridional situat între pitoresc şi brutalitate devine fundalul unei prietenii care se va transforma într-o iubire intensă. Protagoniştii acestei iubiri sunt o rebelă având un aer oriental, care locuia în cartierul vechi al oraşului Bari din Italia, şi băiatul unei familii peste care pluteau legende întunecate şi de care fata nu avea voie să se apropie. Despre Povestea unei familii perfecte s-a spus că aminteşte de filmele neorealiştilor.

 

Dragostea târzie a doamnei Ali

Tot despre o prietenie care se transformă într-o iubire este vorba şi în romanul Dragostea târzie a doamnei Ali. Protagoniştii sunt un maior dintr-un cochet orăşel britanic şi o văduvă pakistaneză, proprietara unui magazin local. Deşi este o poveste firească pentru Europa devenită un mozaic de culturi, vecinii conservatori ai maiorului nu văd cu ochi buni această relaţie.

 

Ceea ce nu poate fi ascuns

 

În cazul în care vrei să citeşti o poveste despre dragoste şi regăsire, ai putea încerca romanul intitulat Ceea ce nu poate fi ascuns. Autoarea unui alt roman de succes – Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea – prezintă încercarea unei femei de a relua o veche legătură amoroasă încheiată în urmă cu mulţi ani. Numele ei este Reine, are o firmă de comunicare şi un băiat adolescent. Prin intermediul unui bărbat de care se simte atrasă, Reine ajunge să îl reîntâlnească pe cel ce a părăsit-o cândva pentru o altă femeie.

 

Arhitectura fericirii

Alain de Botton li se adresează de această dată celor dornici de a trasa o legătură între psihologie, arhitectură şi design interior. Plecând iniţial de la afirmaţia Fumuseţea este promisiunea fericirii, a lui Stendhal, Alain de Botton doreşte să ne invite la explorarea modului în care spaţiul locuit ne influenţează starea de spirit. Arhitectura fericirii caută răspunsul la una dintre întrebările omului urban: Cum poate contribui o clădire sau o casă la starea noastră de bine?

 

Einstein – Viata si universul sau

 

Cum a funcţionat mintea lui Einstein? Ce l-a transformat într-un geniu? Vei afla citind una dintre cele mai bune biografii dedicate acestuia, bazată pe documente recent descoperite.

 

Bărbatul care se credea Riemann

 

Bărbatul care se credea Riemann este unul dintre cele mai lăudate debuturi din literatura italiană. Stefania Piazzino îmbină romanul psihologic şi pasiunea pentru ştiinţă în povestea unui bărbat care pretinde că este de fapt un celebru matematician pe nume Riemann.

 

Homeric

 

Prin romanele Manuscrisul fanariot şi Mâţa Vinerii, scriitoarea Doina Ruşti ne-a astâmpărat foamea de poveşti inspirate din alte secole. Homeric, noul volum al acesteia, promite încă un tribut adus cititorului dependent de poveştile abundente.

 

Noi contra voastră

Autorul celebrului roman Un bărbat pe nume Ove şi-a consolidat popularitatea datorită unor poveşti ce au în prim-plan şi nişte personaje ajunse la vârsta adolescenţei. Noul său roman tradus în limba română, intitulat Noi contra voastră, abordează subiecte precum loialitatea, prietenia şi acceptarea în contextul salvării unei echipe de hochei locale. Fanii echipei îi vor ţine piept unui politician care doreşte să îşi salveze reputaţia folosindu-se de jucători, în timp ce adulţii dezbinaţi vor învăţa lecţia toleranţei după ce se va descoperi că antrenoarea echipei şi căpitanul sunt gay.

 

Mesagerii ploii

 

Mesagerii ploii nu este doar unul dintre cele mai bune romane scrise de Ismail Kadare. Este un roman esenţial pentru înţelegerea Balcanilor. Acţiunea se petrece în secolul al XV-lea, când albanezii refuză să îşi predea cetatea otomanilor pentru a le fi cruţate vieţile. Evenimentul istoric de referinţă pentru identitatea Albaniei este descris prin imagini cinematografice.

 

Proiectul Lazarus

 

O altă invitaţie la explorarea istoriei din Balcani este şi romanul Proiectul Lazarus. Autorul Aleksandar Hemon, descoperit de mulţi prin volumul de proză scurtă Iubire şi obstacole, leagă destinul unui evreu refugiat în Chicago de al unui scriitor bosniac. Scriitorul bosniac va începe o investigaţie pentru a desluşi misterul legat de tânărul evreu pe nume Lazarus, acuzat (pe nedrept, se pare) de intenţii anarhiste chiar de şeful poliţiei din Chicago. Proiectul Lazarus promite o lectură captivantă pentru cei dornici de a înţelege o istorie întortocheată.   

 

Îngropăm ce nu putem lua

              

În China lui Mao, copiii erau încurajaţi să-şi denunţe persoanele dragi, deoarece loialitatea faţă de Partid era mai importantă decât iubirea. Îngropăm ce nu putem lua explorează drama unei familii chineze după unul dintre copii îşi denunţă bunica furioasă pe Mao, când aceasta distruge portretul dictatorului folosind un ciocan.

 

Povestiri

 

Fanii lui Nabokov pot alege un volum care include povestirile acestuia. În cele 22 de proze scurte, ei vor descoperi un Nabokov legat de ţara pe care a lăsat-o în urmă – Rusia, dar şi plin de curiozitate faţă de alte spaţii culturale.

 

Furtul. O poveste de iubire

 

Pictura, impostura şi obsesia a doi fraţi pentru o femeie fatală ce se prezintă drept un expert în domeniul artei se îmbină în Furtul. O poveste de iubire. Romanul te va purta din Australia până în Tokio şi New York. În centrul romanului se află Michael, un pictor căzut în dizgraţie, a cărui viaţă este dată peste cap de şarmanta Marlene, care ascunde şi alte calităţi în afara celor folosite în analiza tablourilor.

 

In the Mood for Love

In the Mood for Love este o antologie dedicată prozei erotice româneşti actuale scrise de femei. Selecţia leagă erotismul de teme precum identitatea feminină, libertatea de exprimare, stereotipuri, teama de abandon şi presiunea exercitată de mecanismele sociale.

 

Foame. Memoriile corpului (meu)

 

Relaţia dintre feminitate şi corp este explorată într-una dintre cele mai apreciate cărţi recente, care abordează acest subiect. Având note autobiografice puternice, volumul Foame. Memoriile corpului (meu) este plin de pasaje dedicate încercării de a găsi un echilibru între aspiraţiile personale şi realitate. Vei mai descoperi şi o călătorie psihologică din copilărie, adolescenţă şi maturitate, făcută de Roxane Gay pentru a se înţelege mai bine şi pentru a le pune întrebări incomode, însă necesare, cititorilor săi.

 

Domnişoara Else. Între vise

 

Arthur Schnitzler este unul dintre cei mai buni autori de proză psihologică, devenind celebru în Viena lui Freud. Cele două nuvele având intensitatea unor microromane, incluse în volumul Domnişoara Else. Între vise, reflectă îmbinarea dintre fanteziile sumbre şi erotismul intens. Nuvela Între vise a stat la baza filmului Eyes Wide Shut, cu Nicole Kidman şi Tom Cruise în rolurile principale. În Domnişoara Else o propunere sexuală bizară duce la o decizie fatală, iar în proza Între vise ajungi să plonjezi în ispitele nocturne ale Vienei mai puţin cunoscute.

 

Cartea neisprăvirii

 

Cei interesati de literatura română contemporană pot alege şi Cartea neisprăvirii. S-ar putea să fie atraşi mai ales de prezentarea oferită chiar de autorul T.O.Bobe: O carte nu-i altceva decât o înşiruire de cuvinte, de paragrafe, de întâmplări din vieţile altora, fie ei adevăraţi, în carne şi oase, fie închipuiţi, iar cuvintele şi paragrafele şi oamenii ăştia sau zebrele sau pinguinii nu fac altceva decât să pozeze, să înregistreze ceva ce există undeva în stimatul cititor şi depinde de el dacă e acasă sau nu pentru o carte sau alta, depinde de el dacă-i deschide uşa şi o lasă să-i înregistreze sau nu consumul de energie electrică, depinde de el dacă în timp ce citeşte i se zbârleşte părul pe mâini dintr-o cauză sau din alta ori dacă îşi zice ia mai lasă-mă, frate, cu prostiile astea ori dacă îşi aduce aminte de mirosul pielii bunicii atunci când se apleca pe deasupra lui să mai îndese bucăţica de caşcaval în marginea mămăligii ori dacă citind îşi proiectează un viitor fericit cu femeia sau cu bărbatul cu care în urmă cu trei zile a împărţit o conservă de ton în ulei şi o bere.

 

Uau

 

Dan Sociu a devenit unul dintre cei mai citiţi şi apreciaţi autori români contemporani. În Uau, admiratorii acestuia şi cei dornici de a-l cunoaşte vor descoperi un amestec seducător de proză şi poezie. Volumul te îmbie şi prin ilustraţiile realizate de Ioana Drogeanu.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here