10 titluri noi de la Editura Univers

0
1769

Fanii lui Roberto Bolano trebuie să se treacă pe lista lor şi noutăţile Editurii Univers. Patru noi traduceri ale operelor sale cult îi aşteaptă pentru a-i atrage în strania lume a scriitorului chilean. Oferta Editurii Univers include şi cărţile unor scriitori turci, prozele scurte scrise de Ali Smith (careia i s-a dedicat o serie de autor) şi de Jose Regio, unul dintre cei mai buni autori portughezi. Nu vor lipsi nici romanele de suspans, cu detectivi.

 

O povestioară lumpen de Roberto Bolano

O povestitoara lumpen - copertaUltima carte publicată de Roberto Bolano, romanul O povestioară lumpen (tradus de Simona Sora), este o poveste despre crizele adolescenţilor şi pericolele unei lumi necunoscute spre care se îndreaptă aceştia. În centrul romanului se află doi fraţi din Roma care ajung orfani peste noapte. Renunţă să mai frecventeze liceul şi îşi găsesc un job. El, la o sală de gimnastică, ea, la un salon de coafură. Viaţa lor este condimentată de nişte colegi de apartament dubioşi, un bolognez şi un libanez.

 

Trei de Roberto Bolano

Trei - Roberto Bolano - copertaPrin volumul Trei îl vei descoperi pe Roberto Bolano prin intermediul unor poeme traduse de scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari. Iată o mostră din volumul de poeme: Zice că e bine. Tu zici că eşti bine şi te gândeşti că într-adevăr ea e bine şi că într-adevăr tu eşti bine. Privirea ei e superbă, ca şi cum ar vedea pentru prima dată ceea ce şi-a dorit toată viaţa. Apoi vine răsuflarea putredă, ochii goi deşi ea zice (în timp ce tu rămâi tăcut, ca într-un film mut) că infernul nu poate fi lumea în care trăieşte. Tăiaţi mizeria asta de text!, strigă. Caleidoscopul ia chipul singurătăţii. Poc, face inima ta.

 

Câinii romantici de Roberto Bolano

Cainii romantici - copertaUn alt volum de poeme, tradus tot de scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, este şi Câinii romantici.

O iubire nebună.

Un vis înăuntrul altui vis.

Şi coşmarul îmi zicea: vei creşte.

Vei lăsa în urmă imaginile durerii şi ale labirintului

şi vei uita.

Dar pe atunci să creşti era totuna cu o crimă.

Sunt aici, am zis, cu câinii romantici

şi aici o să rămân.

 

Al treilea reich de Roberto Bolano

Al treilea reich - copertaAl treilea reich este un roman labirintic năucitor, care va fi pe placul celor impresionaţi de un alt roman cult scris de Bolano2666. Densitatea narativă implică planuri halucinante, personaje tenebroase, iubiri stranii şi dependenţa de wargames. Titlul romanului se referă şi la jurnalul scris de personajul central, Udo, un tânăr german care îşi petrece vacanţa în Spania alături de iubita lui. Existenţa îi este dată peste cap de apariţia unei foste iubite, a doi conaţionali misteriosi, a unor localnici având planuri secrete şi a unui sud-american misterios care îl provoacă la o partidă de Al treilea reich. Tradus de Lavinia Similaru, acest roman promite o parabolă insolită despre istoria reinterpretată.

 

 Femei şi poveştile lor de Jose Regio

Femei si povestile lor - copertaJose Regio este un scriitor emblematic pentru literatura portugheză a secolului XX. În volumul Femei şi povestile lor, tradus de Georgiana Bărbulescu, prezintă dramele a şapte protagoniste, fiecare simbolizând o ipostază a feminităţii. Vei descoperi femeia devotată unui bărbat infidel, femeia-mamă, femeia ce pune libertatea mai presus de orice sau femeia pasională.

 

Prima persoană şi alte povestiri de Ali Smith

Prima persoana si alte povestiri - copertaProzele scurte scrise de Ali Smith prezintă într-o manieră inedită nişte situaţii dramatice apărute în existenţa obişnuită. Ambiguitatea şi turnura bizară alcătuiesc un joc al perspectivelor înşelătoare legate de nişte personaje în care se poate regăsi fiecare cititor. Traducerea volumului Prima persoană şi alte povestiri îi aparţine Dianei Crupenschi.

 

 Trei oameni pe drum de Tuna Kiremitci

Trei oameni pe drum - copertaCunoscut publicului din România datorită cărţii Rugăciunile rămân aceleaşi, Tuna Kiremitci, un autor ce face parte din noul val al literaturii turce, nu se dezice de stilul său nici în romanul Trei oameni pe drum. Îmbină duioşia, empatia, istoriile de viaţă tulburătoare ale unor străini ce se intersectează şi un trecut plin de răni. Trei oameni pe drum, tradus de Andreea Popescu, spune povestea a trei personaje care urmează o cale menită să le schimbe. Cititorul va călători alături de ele printr-un  Istanbul al amintirilor.

 

Insulele de A. Alberts

Insulele - copertaInsulele (tradus de Alexa Stoicescu) este un roman halucinant despre un spaţiu aparte, descoperit pe o insulă exotică de către un bărbat venit din exterior. Acesta găseşte o lume în care timpul curge diferit şi în care toropeala se va suprapune peste nişte întâmplări bizare.

 

Agentul 6 de Tom Rob Smith

Agentul 6 - copertaCei pasionaţi de literatura ce include aventuri cu spioni, personaje obsedate de nişte crime nerezolvate, suspans, intrigă politică, mistere şi adrenalină vor fi curioşi în legătură cu Agentul 6, roman tradus de Oana Celia Gheorghiu. Tom Rob Smith, cunoscut de cititori datorită romanului Ferma, a îmbinat o dramă personală cu evenimentele petrecute în timpul Războiului Rece. Lev Demidov, un fost agent KGB şi personajul central, încearcă să afle adevărul despre moartea soţiei lui, călătorind prin Moscova, New York şi Kabul.

 

 Darurile mamei de Cecilie Enger

Darurile mamei - copertaÎmbinând ficţiunea şi autobiografia, Cecilie Enger spune o poveste emoţionantă despre amintirile rămase ca mărturie despre o lume disparută, odată cu plecarea mamei. Când personajul feminin central din acest roman află că mama ei vârstnică nu se va mai întoarce în casa familiei, începe să golească de lucruri casa unde a crescut. Ea descoperă într-un sertar o listă a lucrurilor primite de mama ei de-a lungul anilor. Această listă va repovesti istoria unei familii de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Romanul Darurile mamei, distins cu Premiul Criticilor în 2013 şi cu Premiul Librarilor din Norvegia, a fost tradus de Carmen Langseth.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here