10 pasi simpli pentru a lua decizii mai bune in fiecare zi

0
1449

Știai că fiecare dintre noi ia peste 700.000 de decizii de-a lungul vieții? Mai mult, știai că avem o energie limitată pentru decizii? În fiecare zi hotărâm ce mâncăm la prânz, ce rută alegem spre serviciu, ce ofertă de job acceptăm, dacă ne cumpărăm sau nu un apartament. Unele decizii sunt minore, altele importante, dar toate consumă din același rezervor de energie, care la un moment dat se epuizează. Cum facem, plecând de la această idee, să luăm cele mai bune decizii pentru noi?

  1. Transformă deciziile minore în rutină

7960383930_9fde2ce1dd_k

Sursa foto: flikr, by Gerhard Jan Nauta

Ai observat că Steve Jobs se îmbrăca întotdeauna la fel, în helancă și blugi? Cei mai de succes oameni de afaceri și nu numai încearcă să minimizeze oboseala produsă de prea multe decizii, transformând în rutină deciziile mici. În acest fel, își păstrează energia mentală pentru deciziile cu adevărat importante.

2. Decide lucrurile importante dimineața

7566990236_b033d5154f_o

Pe același principiu, cel mai bun interval al zilei pentru a tranșa deciziile cu adevărat importante este dimineața, când resursele mentale sunt la nivel maxim. Până la momentul în care vei fi bombardat cu telefoane, emailuri și mesaje, vei fi luat cele mai complicate decizii, fiind concentrat(ă) pe subiectele care contează.

3. Fii activ, fă sport, pentru a-ți încărca bateriile pentru următoarele decizii

5747742338_3c32dd0cd9_b

Sursa foto: flickr, by philhearing

Stressul declanșează producția de cortizol, care la rândul lui nu ajută la luarea de decizii raționale. Sportul îți va ajuta corpul să producă endorfine și să își recapete claritatea mentală. Cercetătorii (cei mai probabil britanici) au demonstrat că sportul practicat cu regularitate îmbunătățește activitatea creierului în zonele responsabile pentru luarea deciziilor.

4. Află și alte păreri, consultă-te cu prietenii

6137311792_0139af9fcf_b

Sursa foto: flickr, by jonas_foyn

În general, când luăm o decizie tindem să găsim argumente pro pentru ceea ce am hotărât, practic reconfirmând-o. Pentru a lua cu adevărat cea mai bună decizie, consultă-te cu cei din jurul tău și ascultă și părerile altora. Perspectivele celorlalți te vor ajuta să fii mai obiectiv și să identifici reflexele tale subiective în adoptarea deciziei respective.

5. Câteodată somnul este cel mai bun sfătuitor

7244472512_cac57afbf4_k

Sursa foto: flickr, by zampano1212

Cum spuneam, deciziile importante se iau dimineața. Mai mult, amânând o decizie importantă până a doua zi te asiguri că iei cu adevărat o decizie, și nu doar reacționezi la ce se întâmplă în jurul tău. De multe ori reacționăm emoțional, de aceea e bine să lăsăm să treacă emoțiile și doar apoi să tranșăm situația.

6. Nu amâna prea mult deciziile

3985719520_d158da1ec1_b

Conform ultimelor studii, cei mai buni directori de companii iau deciziile repede. Nu sunt cu siguranță întotdeauna cele mai bune, dar faptul că le iau rapid păstrează dinamismul în organizație. Pe parcurs, deciziile se adaptează, dar e important ca persoana care conduce echipa să dea tonul, pentru că niciun angajat nu va fi mai dinamic decât șeful. Chiar dacă nu conduci o firmă, e important să nu amâni prea mult deciziile și să nu te blochezi în analize infinite de argumente pro și contra. Păstrează ritmul pe care ți l-ai impus.

7. Gândește în prezent și limitează pierderile

16605586786_243640676f_o

Îți este familiar conceptul de “mindfulness”? Este o stare pe care o atingi prin meditație și care te ajută să fii aici și acum. Prin concentrarea pe prezent îți minimizezi investițiile de timp, energie, poate și bani, pe care le-ai făcut în proiecte care nu s-au dovedit rentabile pentru tine. De exemplu ți-ai deschis o firmă care nu funcționează sau ai investit în dezvoltarea unor abilități care nu ți se potrivesc. Gândind mai puțin în termeni de trecut și viitor, poți să îți schimbi perspectiva psihologică și poți renunța la ele mai ușor. În felul acesta nu vei resimți ca pe o pierdere investițiile deja făcute în startup sau formarea abilităților respective la care vei renunța.

8. Dezvoltă-ți capacitatea de a lua decizii exersând cu alegeri minore

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unora dintre noi ne este greu să luăm decizii, de orice tip ar fi ele. Suntem așa-numiții indeciși. Ce e de făcut în această situație? Unii psihologi recomandă să ne exersăm “mușchiul” decizional forțându-ne să luăm mici decizii rapid. De exemplu unde mâncăm în această seară, la ce film mergem, ce bem la masă. În felul acesta ne antrenăm să sortăm probleme, să le rezolvăm și să luăm decizii mai bine și mai repede.

Deciziile noastre pot avea consecințe pe termen lung, chiar ani. E important să fim atenți cum și când le luăm, pentru a fi influențați cât mai puțin de factori precum oboseală decizională, stress sau subiectivism.

Dacă te-a ajutat articolul sau l-ai găsit interesant, te rog să “shăruiești” mai departe. Sharing is caring 🙂

SHARE
Articolul precedentSting revine in Romania
Următorul articolNumele meu este Lucy Barton – Relatiile mama-fiica sunt imperfecte
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here