10 lucruri pe care le-am aflat despre Ceausescu dupa ce am vizitat palatul din Primaverii

0
3609

Cred că toată lumea știe cine a fost Ceaușescu și cum a sfârșit, dar nu cred că știe toată lumea cum trăia în micul lui paradis roșu. Ei bine, recent și-a deschis porțile Palatul acestuia din Primăverii pentru vizita publicului și acum ne putem satisface cu toții această curiozitate. Iată o listă cu 10 lucruri pe care le-am aflat despre el în timpul vizitei la palat (de fapt, e o vilă mai mare).

 1. Ceaușescu era fan al Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea). Vila e ticsită de la parter până la dormitorul soților Ceaușescu de la etaj cu mobilier cu motive de tip Ludovic XVI, XV sau XVI – în fine, inspirat de toți ludovicii absolutismului monarhic. Ba chiar, există și un salon în palat dedicat Regelui Soare cu scaune și mese specifice. Dar obsesia lui pentru monarhia franceză nu se oprește aici. Este clar ca până și Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului) se dorea a fi pentru Ceaușescu ce a fost Versailles-ul pentru Regele Soare. Versailles-ul a fost construit din excesele paranoice ale regelui Soare care credea că, găzduind toți aristocrații francezi în Palat, i-ar fi oprit din a complota împotriva lui. La fel și Casa Poporului, ar fi găzduit în cele din urmă toți oamenii din administrația statului pentru a putea fi mai ușor de supravegheat, dar și mai eficienți. Din nefericire, atât Causescu cât și ultimul dintre acei Ludovici au avut parte de sfârșituri relativ similare: executați la o Revoluție, doar că la distanțe de doar câteva secole în timp.
 2. Și-a tunat casa cu foarte multe fântâni! Vila conține un număr ridicol de fântâni mai mici sau mai mari (eu am numărat 8) situate în afara casei, în pereții clădirii pe exterior sau în interiorul casei. Din nefericire, acestea nu mai funcționează așa că nu o să ai parte de atmosfera vremurilor de glorie ale imobilului.
 3. Avea o grădină exterioară de vară în care creștea păuni. Da, păuni! Se pare că acesta era animalul preferat al Elenei Ceaușescu, fapt pe care îl putem vedea și în motivele cu păuni care apar că decorațiuni pe mai multe obiecte din casă. Partea faină e că încă mai sunt păuni acolo-două femele și un mascul – descendenți ai păunilor Ceaușeștilor și se plimbă liberi prin grădină. Le puteți face poze, dar să nu încercați să interacționați cu ei, fiindcă nu sunt prea prietenoși.

  unul dintre paunii neprietenosi
  Unul dintre paunii neprietenosi, poza apartine PRwave
 4. Avea și o grădină interioară de iarnă situată la etajul 1 al palatului deasupra căreia e un tavan ce se poate ridica pentru a lăsa lumina soarelui să ajungă la plante. Se pare că acolo își bea Ceaușescu ceaiul iarnă, la căldurică (fiindcă avea opțiunea asta). Pomii din ea sunt destul de înalți și înghesuiți acum și arată mai degrabă ca o junglă încadrată de ferestre. Totuși, mi-a plăcut bazinul cu un mosaic cu cele patru anotimpuri, care nu prea mi se pare pus în valoare – e foarte dificil de văzut din cauza pomilor care blochează parțial vederea lui de oriunde te-ai afla.
 5. Animalele preferate ale lui Ceaușescu erau doi labradori negri, Corbu și Şarona – primul, un mascul, fiind un cadou de la liderul Partidului Liberal, Sir David Steel, iar cel de-al doilea, o femelă, fusese un dar de la regina Angliei. Atât de iubiți și răsfățați erau câinii că aveau propria lor canapea de tip Ludovic chiar în dormitorul dictatorului. Ba chiar, Ceaușescu i-a pavat Tovarășului Corbu un drum facil către o carieră militară numindu-l colonel în armată română. Îngrijitorul lor din perioada Revoluției, a declarat că aceștia au murit de foame fiindcă nu mâncau decât din mâna lui Ceaușescu. Totuși, unii dintre puii acestei perechi de câini au fost dați diverselor persoane importante în stat drept cadou din partea familiei Ceaușescu, așa că e foarte posibil ca descendenții lor să trăiască și astăzi. N-ar fi fain să ai un astfel de pui ai cărui străbunici au aparținut unui dictator?

  colonelul corbu si tovarasa Sarona
  Colonelul Corbu si tovarasa Sarona
 6. Îi plăceau filmele americane atât de mult încât avea propriul cinematograf în palat (nu TV precum popurul socialist), cu ecran imens și 20 de scaune decorate în stil Art Deco pentru oaspeți. Vizitându-l am avut senzația că mă uit la un episod din Cribs de pe MTV-reality show-ul ăla în care toți rapper-îi americani se laudă cu vilele lor imense cu cinematografe de prost gust în ele. Cinematograful lui Ceaușescu are și un buncăr anti-nuclear undeva în spatele ecranului, pentru orice eventualitate…
 1. Nu bea alcool! Chiar și așa, avea o cramă cu zero sticle de vin și exact la fel de distractivă. Este clar că Ceaușescu nu erau un Boris Elțîn, alt lider comunist contemporan cu el care s-a făcut praștie de nenumărate ori cu vodcă. Odată, s-a îmbătat atât de rău într-un zbor oficial spre Dublin încât a intrat în comă alcoolică și au trebuit să se întoarcă. Cu altă ocazie, tot într-o stare de ebrietate avansată, a căzut de pe un pod și a dat vina pentru asta pe „dușmanii Perestrokăi”.
 2. Era un jucător de șah înrăit – și juca șah de câte ori avea ocazia, acasă sau în avion în plecări oficiale. Ca dovadă stă o cameră alăturată biroului lui în care se află o masă de șah cu niște piese ceva mai mari decât cele normale, destul de kistch.

  agerpres - aparatele de la 'spa'
  Aparatele de la ‘spa’. Foto Agerpres
 3. Avea propriul salon de spa… oarecum. La parter există niște camere conectate cu saună și tot felul de aparate pentru tonifiere care arată mai degrabă ca niște mașinării dintr-un azil de nebuni menite să-i țină la locul lor. Apoi, în camera următoare e strămoșul tuturor solarelor din lume, o chestie care arată ca un grătar suspendat..
 4. Avea o piscină cu motive simbolice și psihedelice. Acum nu mai are apă în ea, spațiul ei fiind utilizat pentru o expoziție. Pe pereții ei regăsim mozaicuri cu motive foarte ciudate și aproape de neînțeles, precum zodii sau un soare cu o luna incorporată în el care pare, mai degrabă, ocult. Cea mai interesantă imagine dintre acestea este una în care un om roșu plutește printre stele și comete cu o harpă sub el. E foarte greu să-ți imaginezi ce ar putea să reprezinte, poate că e varianta comunistă a unui înger sau poate ca e omul nou sovietic cucerind galaxiile cunoscute și necunoscute cu muzică? Numai Ceaușescu ar putea să ne mai răspundă…

  Piscina cu decoratiuni psihedelice (2)
  Piscina cu decoratiuni psihedelice, poza apartine PRwave

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here