The Newsroom – pestisorul de aur al jurnalismului

0
868

Împotriva regurilor comerciale, a dictaturii cifrelor de audiență și a discursului directorilor de televiziune care ne intoxică cu expresia „asta vrea publicul”, serialul realizat de cei de la HBO, The Newsroom, pleacă de la premisa unei lumi jurnalistice în care profesioniști foarte bine pregătiți urmăresc doar adevărul. 

Serialul care a primit în 2012 două nominalizări la Globurile de Aur pentru cea mai bună dramă și cel mai bun actor într-un rol principal, se concentrează în jurul emisiunii News Night, moderate de jurnalistul Will McAvoy, interpretat de Jeff Daniels. Alături de acest Jay Leno al știrilor, se află producătoarea MacKenzie MacHale (Emily Mortimer), recent întoarsă dintr-o misiune jurnalistică în Irak și Afghanistan. Obiectivul celor doi este acela de a crea un program de știri care să prezinte faptele fără să fie dependenți de cifrele de audiență sau de interesele politice.

Fiecare episod este construit în jurul unui eveniment important, precum uciderea lui Bin Laden sau deversarea de petrol de la Deepwater Horizon. Serialul, a cărui acțiune este plasată în 2010, tratează doar evenimente care au avut loc în realitate pentru ca publicul să fie familiarizat cu ele. Tocmai această idee face serialul să fie interesant pentru că avem senzația că știm mai multe lucruri despre eveniment decât personajele. Însă, acestea au marele avantaj că pot să schimbe modul în care au reacționat ziariștii în acele situații. Parcă peștișorul de aur le-a îndeplinit dorința de a se întoarce în timp și a schimba lucrurile. De aceea jurnaliștii din The Newsroom demasca corupția din politică și arată publicului ce se ascunde în spatele unor afaceri de multe milioane.

 

 

Creatorul serialului, Aaron Sorkin, cunoscut pentru pelicula The Social Network, pentru care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun scenariu, vine cu o interpretare idealistă și romantică asupra jurnalismului. Tocmai faptul că Sorkin nu vine din lumea mass-mediei, i-a oferit acestuia posibilitatea să scrie, din postura de outsider, despre jurnalismul pe care și-l dorește. Însă poate acest tip de jurnalism să fie fezabil într-o industrie bazată pe interese politico-financiare? Probabil cei din breaslă ar spune că nu. Dacă ne-am uita în presa românească, am argumenta același lucru. Tocmai această lipsă de veridicitate este cel mai mare minus al serialului.

Mai mult decât atât, această ideea a unui jurnalism de calitate care respectă toate normele deontologice se pierde pentru că serialul nu se concentrează doar pe lumea profesională a personajelor sale. Iar acțiunea se învărte cam mult în jurul a două povești de dragoste. Pe de o parte, relația amoroasă dintre McAvoy și MacHale se întoarce în prezent, însă cei doi nu pot să fie împreună pentru că sunt mereu în contra timp: când unul pare dispus să încerce să reia relația, celălalt este împlicat în alta și tot așa. Pe de altă parte, avem un triunghi amoros care o are în centru pe jurnalista Maggie Jordan (Alison Pill), într-o relație cu Don Keefer (Thomas Sadoski), producătorul fostei emisiuni a lui McAvoy, dar îndrăgostită de colegul său Jim Harper (John Gallagher). Acțiunea se pierde în jurul indeciziilor sentimentale cu care se confruntă personajele, iar atenția publicului nu mai este pe cazurile prezentate.

 

    

 

Pe de altă parte, chiar dacă în distribuție întâlnim actori foarte talentați, partitura care le-a fost atribuită nu îi ajută foarte mult tocmai pentru că personajele sunt lipsite de autenticitate: o minte luminată care se află în spatele emisiunii, un jurnalist carismatic care îi face pe toți să îl urmeze fără să se gândească la consecințe, o femeie care își sacrifică viața personală pentru visul unei cariere de succes, un jurnalist indian care, culmea, este un geniu IT, o femeie care nu se poate decide cine este alesul și doi bărbați care se luptă pentru inima ei.

Cu toate acestea, lăsând la o parte personajele stereotipe, poveștile de dragoste tipice serialelor americane, The Newsroom reușește să atragă atenția asupra modului în care se face presă în prezent. 

The Newsroom se întoarce, pentru al doilea sezon, în luna iunie a acestui an, pe HBO România.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here