Sub aceeasi stea – Nerdfighteria, comunitatea online din spatele unei carti

0
1467

O fată bolnavă de cancer se îndrăgostește de un băiat bolnav de cancer. Având în cap descrierea asta succintă a acțiunii, începi romanul gândindu-te că o să călătoreşti cu mâinile la ochi prin universul deprimant al unor adolescenţi muribunzi, dar te găseşti câteva ore mai târziu încă citind, râzând cu personajele ce ţi-au intrat pe sub piele şi întristându-te împreună cu ele că povestea trebuie să ajungă la un final. Sub aceeaşi stea nu face parte în nici un fel din categoria sick-lit, pentru că așa cum cel mai bine o spune Hazel it’s not a cancer book, because cancer books suck. Cancerul este doar o întâmplare, este fondul pe care se desfăşoară tandra şi dureroasa poveste de dragoste dintre Hazel şi Augustus. 

Sub aceeaşi stea este cel de al patrulea roman scris de autorul american John Green. Celelalte trei (Looking for Alaska, An abundance of Katherines, Paper Towns) au fost bine primite de critici și public, ba chiar au și luat ceva premii (Printz award,  Edgar award), dar valul de simpatie și aprecieri  critice ce s-a revărsat peste acest roman ( #1 TIME Magazine Fiction Book, #1 New York Times Bestseller, #1 Wall Street Journal Bestseller, Publishers Weekly Best Book), ce o are ca personaj pe Hazel Grace, a fost fără precedent, dar de așteptat. Spun de așteptat pentru că John Green este mai mult decât un autor. Este unul dintre pionerii lumii literare în mediul online. Împreună cu fratele său, Hank Green, a început în 2007 un proiect numit Brotherhood 2.0.

Timp de un an ei au luat hotărârea de a comunica  numai prin intermediul unor vloguri, videoclipuri de scurtă durată în care își documentau viața, răspundeau la provocări date de cei ce îi urmăreau și discutau subiecte pe care le găseau interesante. Proiectul continuă și acum pe canalul lor YouTube. În  jurul acestor videoclipuri s-a creat o comunitate, numită Nerdfighteria. Tineri care se simțeau izolați, plictisiți, dezinteresați de ce le oferea media mainstream și-au găsit refugiul pe web și sub influența celor doi frați ambiţiosi s-au organizat într-o forță online ce participă an de an la noile proiecte educaționale, evenimente și acțiuni caritabile ale familei extinse Green (VidconProject for awesomeCrash course șa.). 

Această comunitate online a făcut ca Sub aceeaşi stea să ajungă numărul unu în topul vânzărilor Amazon.com și Barnes&Noble în iunie 2011, deși oficial romanul a fost lansat pe 10 ianuarie 2012. Explicația, Green a anunțat printr-un vlog numele romanului și faptul că toate precomenzile urmează să aibă autograful lui pe prima pagină. Au existat 150.000 de precomenzi.

Cartea îi este dedicată lui EstherEarl, o tânără de 16 ani ce a făcut parte din comunitatea Nerdfighteria și pe care John Green a cunoscut-o în ultima parte a vieții ei. Esther a murit de cancer la tiroidă, aceeași boală de care suferă și eroina principală a romanului, Hazel Grace Lancaster, și, deși are un disclaimer la început, care te roagă să nu confunzi realitatea cu ficțiunea, e imposibil să nu o citești măcar ca pe un omagiu.

Un omagiu curat, lipsit de clișee, cu personaje ce își pun întrebări firești sub amenințarea nefirescului unei morți la o vârstă fragedă. Ce e viața? Cum o pot face semnificativă? Cum pot lăsa o urmă după ce eu nu o să mai fiu? Răspunsurile apar în urma unor căutări ce îi poartă prin Amsterdam, prin cărți, prin jocuri video dar și prin spitale.

Sub aceeaşi stea, deşi orientat din punct de vedere al marketingului pe categoria young adult, este o carte matură, dulce-amăruie, plină de speranţă şi sensibilitate ce merită câteva ore din timpul vostru.

Sub aceeași stea a fost tradusă și la noi în 2013, apărând la editura Trei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here