Spirited Away – un ghem de emotii

0
1169

Hayao Miyazaki este acel artist perfectionist si usor traditionalist (intr-un sens pozitiv) care isi deseneaza singur filmele, cadru dupa cadru, intr-o epoca in care animatiile sunt create strict prin intermediul tehnologiei. Iar rezultatul este pe masura: imagini foarte placute vederii, cu o expresivitate fidela realitatii si, nu in ultimul rand, o doza de poezie specifica anime-urilor.

In Spirited Away, traditionalismul lui Miyazaki transpare din insusi mesajul filmului: legatura primordiala si usor mistica dintre om si natura (la nivel mai restrans, valorile culturale traditionale japoneze) tinde sa se piarda intr-o lume modernizata si superficiala. In aceeasi idee, Chihiro (Rumi Hiragi), o fata de 10 ani proaspat mutata de la oras la tara, ajunge impreuna cu parintii ei intr-un parc de distractii parasit. Pe masura ce patrunde in parc, Chihiro este cuprinsa intr-o lume a zeilor si spiritelor naturii, iar parintii ei sunt transformati in porci de vrajitoarea Yubaba (Mari Natsuki), proprietara unei case de bai publice. Chihiro, ajutata de Haku (Miyu Irino), se angajeaza la casa de bai, unde va trece prin mai multe etape de initiere spre maturizare si cunoastere de sine.

As spune ca Haku este cel mai interesant si expresiv personaj din film. In lumea "reala" el este spiritul unui rau candva secat pentru a face loc constructiei unui complex de apartamente, iar in lumea spiritelor este un dragon ce se poate transforma oricand intr-un tanar chipes. Iubirea dintre Haku si Chihiro in lumea spiritelor e o metafora perfecta pentru relatia pe care o simtim noi instinctiv cu natura. Poate ca ideea in sine e greu de conceput, dar Miyazaki isi face treaba bine si trezeste emotii profunde folosindu-se de aceasta metafora.

Totusi, cel mai rezonant element din Spirited Away (si filmele lui Miyazaki in general) este un nivel ridicat de cuteness. Bile de cenusa care mananca praf de stele, un felinar cu un picior care topaie, soarecele si musca ce o insotesc pe Chihiro intr-o calatorie… Personajele transmit o anumita caldura prieteneasca si sunt puternic marcate de simtul empatiei. Miyazaki porneste de la ideea ca toti oamenii sunt buni in sinea lor, trebuie doar sa le explorezi partile pozitive, transpunand ideea aceasta in toate personajele si ajungand intr-un final sa nu mai existe niciun personaj negativ, ci doar nuante care le contureaza personalitatile.

Daca visai cand erai copil ca dupa fiecare ploaie sa se formeze un ocean in spatele casei, atunci Spirited Away (2001) e un film perfect pentru tine.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here