Septembrie poate aştepta este un roman în care se mizează inteligent, imprevizibil şi eficient pe nevoia cititorului de acel mister plasat în decorul unei metropole vibrante şi pline de magnetism.
Metropola devenită centrul acţiunii este Londra. Vei pendula între Londra anilor ’50, plină de spioni, şi cea din prezent, care atrage visătorii cosmopoliţi. Misterul aruncat în această Londră irezistibilă este legat de imaginea unei scriitoare carismatice precum un star de cinema. Ea a fost angajată de serviciile secrete în timpul luptei împotriva nazismului.
Această scriitoare pe nume Emily J. Parker dispare brusc în timpul paradei organizate în 1955 pentru sărbătorirea unui deceniu de la victoria împotriva armatei hitleriste. Zeci de ani mai târziu, pe urmele ei va pleca o tânără pe nume Rebeca. Este o studentă cu aspiraţii de scriitoare. A venit din Spania în Londra pentru finalizarea tezei de doctorat având ca subiect opera scriitoarei dispărute, Emily J. Parker.
Deşi nu se cunosc, ai impresia că între enigmatica Emily şi entuziasmata Rebeca există un joc psihologic. Emily este precum o fantomă captivantă. Îşi aruncă momeala. Se preface generoasă cu dezvăluirile şi indiciile, apoi devine volatilă. Existenţa ei este plină de umbre, de secrete inaccesibile. Ai impresia că doreşte să se joace abil cu mintea Rebecăi.
Nu doar Emily se joacă derutant în acest roman, ci însăşi autoarea lui, Susana Fortes. O descrie pe Emily atât de convingător, încât nu vei mai şti dacă ea chiar a existat în istoria literaturii sau este rezultatul unei ficţiuni reuşite, camuflate în iluzia veridicităţii.
Septembrie poate aştepta este un amestec de istorie, aventuri, enigme, personaje pline de candoare şi de contradicţii. Nu lipsesc nici referinţele cinefile sau literare. De fapt, însăşi romanul seamănă cu un film ce îmbină echilibrat elementele unui thriller detectivist cu farmec vintage, ancheta cu documentarul şi poveştile reconfortante, pline de condoare, despre tinere care se regăsesc încercând să elucideze misterele din jurul scriitoarei preferate.
Succesul romanului se bazează mai ales pe abilitatea scriitoarei Susana Fortes de a-şi fermeca rapid cititorii amatori de anchete şi de poveşti despre femei care devin surse de inspiraţie. Dar până să ajungi să o cunoşti pe fascinanta scriitoare dispărută, vei descoperi un alt personaj feminin, unul adorabil. Tocmai pe acest personaj se bazează la început chimia dintre poveste şi cititor. Este vorba despre bursiera venită din Spania, pe nume Rebeca. Se regăsesc în ea mulţi cititori visători, dependenţi de lectuă, pentru care viaţa înseamnă o apropiere a realului de ficţiune şi a ficţiunii de cotidian.
Rebeca devine absorbită de personalitatea scriitoarei Emily J. Parker. Viaţa acestei scriitoare este marcată de enigme şi de anumite decizii inexplicabile. Pentru ea, Emily are aura unei eroine. A lucrat alături de spioni şi de creierele ale căror idei au dus la căderea nazismului. A fost premiată datorită scrierilor sale admirate chiar de soţul Virginiei Woolf. Avea un talent precoce, dublat o frumuseţe ce amintea de staruri precum Greta Garbo.
În ciuda unei cariere promiţătoare pe mai multe planuri şi a calităţilor intelectuale ce ar fi trasformat-o într-o vedetă a societăţii britanice postbelice, Emily alege anonimatul. La un moment dat, ea dispare. Nu mai este găsită, căutarea ei fiind abandonată.
Rebeca ştie că Emily a lăsat în urmă nu doar o carte neterminată. Cunoscuţii ei au moştenit şi multe închipuiri despre motivele dispariţiei. Aceste închipuiri ar fi putut sta la baza unui film cu mistere, pericole şi femei fatale devenite dubli agenţi secreţi.
Pe măsură ce se apropie de rezolvarea enigmei legate de viaţa acestei scriitoare, protagonista Rebeca va descoperi o realitate precum un puzzle. Piesele îşi vor schimba ordinea corectă de la un dialog la altul cu bărbatul şi cu femeia ce au cunoscut-o personal pe Emily. La rândul tău vei descoperi un puzzle al indiciilor, a cărui imagine de ansamblu este de fapt o suprapunere a trecutului peste prezent şi a biografiei lui Emily peste amintirile din trecutul Rebecăi.
Septembrie poate aştepta este mai mult decât un simplu roman despre anchete şi femei misterioase. Susana Fortes invită la reflecţii asupra feminităţii în contextul unei anumite perioade ce a schimbat istoria. Feminitatea este puternic legată de pendularea între emancipare şi acea iluzie a siguranţei date de acceptarea unui rol deja stabilit de societate. Deşi păstrează stilul acroşant al unui thriller, Susana Fortes evită reţeta facilă a senzaţionalismului tenebros. Misterul din jurul scriitoarei deschide nişte discuţii mai complexe despre statutul femeii în societate şi despre societatea închistată, incapabilă să înţeleagă personalităţile ieşite din tipare, precum Emily J. Parker.