Rock Springs – Ratacirea continua

0
1139

Richard Ford găseşte personaje cu vieţi demne de a fi povestite chiar şi în ţinuturile austere ce îi obligă pe oameni să se irosească, să trăiască neştiuţi de ceilalţi.

În volumul Rock Springs, Ford expune poveşti răvăşitoare în pasaje line, fără a face abuz de spectaculos, de naraţiune şi de cuvinte dătătoare de efecte trepidant-ostentative. Are nevoie doar de câteva gesturi banale şi de replici simple pentru a-ţi oferi ceea ce vrei de la o povestire: intensitate, o turnură imprevizibilă şi un mesaj consistent legat de natura umană.

Unul dintre cei mai mari povestitori contemporani îşi alege personajele din ţinuturile unde este localizată aşa-zisa Americă profundă, autentică (însuşi titlul volumului face trimitere la un oraş din Wyoming). Sunt nişte ţinuturi amorţite, de unde mai degrabă se pleacă, dar unde doar cei rămaşi sau reîntorşi au poveşti demne de a fi ascultate. Prozele acestui volum le dau glas tuturor celor deveniţi captivii unei pustietăţi unde eşuează cei ce fie se tem să plece, fie au făcut alegeri neinspirate după ce au plecat.

Oameni deznădăjduiţi sau căutători de speranţă, debusolaţi sau, dimpotrivă, hotărâţi, cupluri în impas, bărbaţi părăsiţi şi fără perspectivă (obsesia lui Ford), femei care visează mereu la vieţi mai bune, indieni aprigi, oameni cu slujbe mărunte şi adolescenţi maturizaţi înainte de vreme formează universul uman din cele zece proze scurte incluse în volumul Rock Springs. Astfel, Richard Ford te ajută să înţelegi resorturile psihologice ale unei lumi din locuri neînsemnate, pe lângă care mulţi trec în goana lor de la o metropolă la alta.

Ca în mai toate prozele scurte ale lui Richard Ford, şi în acestea găseşti intensitatea demnă de un microroman sau de un film. Datorită amestecului dintre observaţia psihologică, relaţiei puternice dintre personaje şi ţinuturile expuse în imagini ce reflectă lumea interioară şi trăirile pătimaşe expuse cât se poate de sofisticat tocmai datorită evitării unei naraţiuni impresionante, fiecare povestire ar putea sta la baza unui scenariu de film cu şanse la un festival important.

Găseşti în Rock Springs tot ceea ce te face să te reîntorci la cărţile de povestiri semnate de marii prozatori americani ai secolului XX: oameni aparent rudimentari dar care au propria adâncime, simplitatea care te răvăşeşte prin modul în care ajunge să redea până la urmă acele stări complicate, vagi, obţinute printr-un amestec de amintiri şi emoţii greu de exprimat în cuvinte, şi forţa prin care oraşul semi-abandonat, peisajele sălbatice şi gesturile neînsemnate ajung să coaguleze întreaga apăsare din interiorul personajelor, devenind cheia deznodământului. Acestor calităţi li se adaugă o francheţe deopotrivă sensibilă şi intimidantă în expunerea fragilităţii, a iluziilor şi a eşecului în relaţiile interumane, mai ales în cele de cuplu.

Citeşte şi Femei cu bărbaţi – Fuga de celălalt

Femei cu barbati – Fuga de celalalt

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here