Recenzie – Vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii – O lectura esentiala

0
269

Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii este o carte esenţială pentru iubitorii de animale. Autorul ei, Konrad Lorenz, a revoluţionat modul în care este studiat comportamentul animalelor.

Nu doar comportamentul animalelor devine subiectul cărţii. Konrad Lorenz analizează și comportamentul omului faţă de ele. Discută despre modul în care acesta le îngrijește, emoţiile proiectate asupra lor și miturile atribuite diverselor necuvântătoare.

Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii a fost primită cu multă uimire și entuziasm datorită informaţiilor. Prin aceste informaţii, Konrad Lorenz dărâma prejudecăţi și mituri. Vei descoperi astfel că tocmai necuvântătoarele pe care le credeai nedezvoltate, primitive sau plictisitoare ascund o lume vastă. În schimb, s-ar putea ca animalele pe care le asociai cu puterea, agilitatea sau inteligenţa să-ţi infirme certitudinile.

Când știinţa atrage asemenea unei povești bine spuse

Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii poate fi o replică dată scriitorilor ce preferă să le atribuie animalelor defecte umane. Nu de puţine ori am întâlnit povești în care animalele deveneau personaje în locul oamenilor.

Konrad Lorenz demonstrează însă cât de mult s-au înșelat autorii consacraţi datorită fabulelor. Ce înveţi la orele de literatură va fi contrazis de multe dintre paginile acestui volum. Totuși, Lorenz ar fi putut deveni la rândul său un autor de povești despre animale. Însă poveștile sale ar fi ţinut cont de adevărul animalelor.

Ceea ce te va impresiona la această carte este întâlnirea știinţei cu plăcerea de a povesti. Informaţiile exacte despre animale sunt îmbrăcate în sensibilitatea unui scriitor. Lorenz mai este înzestrat cu darul autoironiei și al naratorului candid.

Vei descoperi pagini ce impresionează prin frumuseţea vizuală. Pasajele dedicate surprinzătoarelor păsări denumite stăncuţe sunt picturale. Descrierile referitoare la zborul acestora împotriva furtunii l-ar fi impresionat până și pe un clasic autor japonez.

Unele dintre cele mai interesante și frumoase pagini le sunt dedicate peștilor exotici. Konrad Lorenz le descrie mișcările, comparându-i adesea cu graţioasele dansatoare asiatice. Dansul împerecherii iniţiat de acești pești amintesc de fluiditatea mișcărilor pe care le admiri la dansatoarele de pe treptele unor temple din Java ori din Thailanda.

Relaţiile dintre pești ar putea inspira un veritabil roman cu personaje necuvântătoare. Geloziile din perioada împerecherii, trădările, conflictele, mișcările (uneori) de neînţeles ajung să ţeasă o naratiune amplă în imaginarul celui ce privește un acvariu.

Cercetătorul pasionat care traiește cu animalele

Konrad Lorenz a fost pasionat încă din copilărie de lumea animalelor. De timpuriu a început să-și populeze locuinţa cu ele. Nu a fost un simplu colecţionar. S-a implicat empatic în relaţia cu acestea. A încercat să le creeze un mediu cât mai plăcut. Le-a salvat pe cele rănite. Le-a fost părinte grijuliu celor orfane. A dormit lângă puiul rămas fără mamă, așa cum povestește duios în capitolul Martina, copilul-gâscă.

Multe dintre animalele despre care vorbește Lorenz i-au fost buni vecini sau chiriași. Le-a observat empatic și fascinat comportamentul, reacţiile, temerile. A învăţat să le descifreze tăcerile. Le-a simţit nevoia de afecţiune și de siguranţă. Nu de puţine ori s-a raportat la ele de parcă ar fi fost părintele reponsabil de creșterea unor copii vulnerabili.

Dorinţa lui Konrad Lorenz de a fi mereu înconjurat de animale a dus la descoperirea unor detalii nebănuite. A trăi alături de animale înseamnă a-ţi revizui mereu părerile, certitudinile.

La rândul tău, vei simţi nevoia de a-ţi reanaliza legătura cu animalele. După ce vei citi paginile acestei cărţi vei interpreta diferit reacţiile unui câine, ale unor pești din acvariu, ale unei lebede sau ale papagalilor amazonieni.

Necuvântătoarele vorbesc

S-ar putea să iei decizia de a renunţa la a folosi termenul de necuvântatoare când te referi la animale. Citindu-l pe Konrad Lorenz vei descoperi cât de multe au de spus animalele. Câte eforturi fac pentru a fi auzite de oameni. Încă din copilărie, Lorenz a învăţat să le traducă mesajele. A descoperit astfel care sunt cele sofisticate sau care imită mai bine gesturile omului.

Te va învăţa și pe tine, printre altele, să interpretezi entuziasmului manifestat de un papagal vorbitor. Vei explora animite asemănări dintre pui și copii atunci când se dezvoltă atașamentul faţă de fiinţa care le protejează în primele zile de viaţă.

Konrad reușește să traducă anunite sunete ale animalelor sau gesturi înșelătoare. Este mereu pregătit să își schimbe opiniile dacă noile descoperiri i-o cer. Poate aceasta este și cea mai importantă lecţie ofertă cititorului: lumea animalelor va fi mereu o sursă de revelaţii imprevizibile.

Ce animal ţi se potrivește?

Cei dornici de a găsi un camarad loial în prezenţa unui animăluţ de casă ar trebui să citească foarte atent capitolul Să nu-ţi iei piţigoi. Nu doar despre piţigoi vorbește Lorenz, ci despre mai multe animale vândute în pet shopuri. Modul în care le prezintă calităţile și reacţiile te vor face să te gândești de două ori la comptabilitatea dintre așteptările și obiceiurile tale și ceea ce îţi poate oferi un animal de companie.

Dacă ţi-a plăcut recenzia despre Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii, poţi comanda această carte de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro

Citește și articolul despre thrillerul Tablou de vânătoare – Răzbunarea animalelor

Tablou de vanatoare – Razbunarea animalelor

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here