Recenzie de BD. Abația – Clone, profeții și nave intergalactice

  0
  1131

  Dacă sunteți împătimiți ai BD-urilor autohtone, vă recomandăm Abația care ne introduce într-o lume din viitor în care religiozitatea și mesianismul merg mână în mână cu tehnologia intergalactică.

  Povestea se țese în jurul unei Abații cu privilegii vechi care îi garantează autonomia față de conducerea imperiului. Călugării ei trăiesc pe o planetă proprie după regulile Sfântului Augustin, în frunte cu conducătorul acestora, Abatele Radoslav.

  Pe cât de austeră pare inițial această construcție cu aspect de fortăreață, pe atât de tehnologic avansată descoperim că este de fapt, cu flote de nave, capsule de conservare și protecție și, pe deasupra, numai ea deține cunoștințele necesare clonării oamenilor în contextul în care o lege universală nu îngăduie oamenilor să muncească (clonele nu sunt tocmai oameni în teorie, deci pot fi puse la muncă). Acest fapt din urmă, le dă dreptul totodată exclusiv de a însămânța planete și cultiva cereale și nu numai de pe ele cu ajutorul clonelor, pentru uzul imperiului.

  Nu, nu e Star Wars. Atacul Clonelor. E Abatia.
  Nu, nu e Star Wars. Atacul Clonelor. E Abatia.

  Chiar și așa, lucrurile nu sunt tocmai simple, căci acele clone trebuie să evolueze într-o anumită fază a dezvoltării lor pentru a munci și acest lucru se obține prin controlul minții uneia dintre ele, în general numit Stin sau Ustin, ce primește mesaje de la un călugăr de pe o navă din spațiu care îi spune cum să îi ghideze pe ceilalți în evoluția lor. Spre exemplu, îi arată cum să treacă de la faza de dormit în jurul focului, la faza în care construiesc case.

  Din acest motiv, abația este considerată o amenințare la adresa împăratului care trebuie înlăturată. În acest sens, împăratul îl trimite pe un Quint de-al său ca ucenic în Abație invocând prevederile unei înțelegeri vechi pentru a o spiona și a-i descoperii secretele.

  Flirt ciudat intre clone...
  Flirt ciudat intre clone…

  Între planurile împăratului de a sabota puterea și influența abației, atacurilor barbarilor de pe planeta pe care aceasta se află, clonele cu calități mesianice și abatele care vede semnele împlinirii unei profeții antice, revista e o lectură antrenantă care creează dependența.

  Iată o descriere a câtorva dintre personajele din Abația:

  • Abatele Radoslav – Liderul abației care vede interpretează evenimentele recente ca fiind împlinirea unei profeții și care are un companion de cameră pe nume Aloim, care aduce suspect de mult cu figura lui Iisus. Poate e doar o coincidență…
  • Quinții – sunt un fel de supersoldați imperiali cu puteri mentale care au un fel de armă luminoasă integrată în încheieturile de la mână cu care lovesc, decapitează și în general, fac multe ravagii. În Abația, Quint-ul care ne atrage atenția este Rimio de Vassur, trimis de împărat să afle secretele abației.
  • Împăratul – Pe numele său, Bela, este un personaj excentric, care dorește dominația absolută asupra tuturor planetelor, dar mai cu seamă asupra Abației.
  • Clonele – trăiesc pe planetele agricole și evoluează controlat până la faza de însămânțare a planetelor. Controlul lor se realizează prin alegerea unui lider carismatic (Stin, Ustin – variații ale numelui Augustin), marionetă a călugărilor care îi duce în următoarele faze de evoluție și îi convinge să muncească din greu pentru a hrăni imperiul. Ele nu știu absolut nimic despre nivelul la care a ajuns tehnologia sau despre imperiu.
  • Mariile – sunt două clone ale aceleiași femei. Una este virtuoasă, pe când cealaltă e lascivă și seducătoare. Cele două sunt ochii și urechile abatelui pe holurile abației și în satul de clone de pe planeta acesteia. Abatele Radoslav le consideră candidate pentru a le înmâna conducerea abației.

  BD-ul Abația a debutat în 2015 și se bazează pe trilogia Abația de Dan Doboș. Momentan revista a luat o pauză după 4 numere lansate, dar între timp, dacă v-am făcut curioși, mergeți și citiți și romanul.

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here