Povestea printesei Kaguya – Picturi japoneze animate

0
1955

Povestea prinţesei Kaguyaeste o capodoperă a desenului animat. Şi nu este o laudă gratuită adusă de fanii culturii japoneze! Imaginile par desprinse atât din albumele de artă dedicate stampelor lui Hokusai, în care este surprinsă frenezia oamenilor din satele japoneze sau de la marginea oraşului fremătător, cât şi din rulourile vechi dedicate aventurilor galante ale lui Genji, fascinante pentru occidentali datorită cromaticii luxuriante şi paradei de chimonouri ce puneau în valoare siluetele graţioase ale doamnelor de la curtea imperială. Dacă acestor amănunte le adăugăm numele regizorului Isao Takahata şi al faimosului studio de animatie Ghibli, a cărui faimă este bazată mai mult pe tehnica picturii decât pe tehnologie, atunci ai în faţă două ore petrecute în faţa unei feerii de culori şi a unui desen animat diferit de tot ce a fost promovat în ultima vreme.

De multe ori, un desen animat te duce cu gândul la copilărie şi la mesajele cu tentă moralizatoare, de multe ori pline de clişee naive şi de personaje întâlnite în mai toate poveştile, care trebuie să formeze până la final cuplul perfect, arhetipal, bazat pe virtuţile cuminţeniei, nu ale greşelilor ce pavează calea unei explorări. Totuşi, Povestea prinţesei Kaguya devine o legendă captivantă tocmai datorită viziunii regizorului care preferă să livreze mesajele umaniste evitând toate aceste clişee despre opoziţia Bine-Rău. În schimb, Takahata lasă deoparte sentinţele morale, ce sunt disipate în reflecţii despre condiţia umană şi despre frumuseţea vieţii în acea strânsă armonie între om şi natura interiorizată prin simboluri estetice, aşa cum întâlneşti şi în scrierile japoneze, indiferent de epocă. 

Povestea prinţesei Kaguyaeste strâns legată de spiritualitatea niponă (deşi unele voci o leagă şi de legendele chineze), fiind încărcată de semnificaţii reflectând modul în care japonezii văd relaţia dintre existenţa umană, budism, renunţare, compasiune, sacrificiu şi iubire pentru aproape, dezvăluită într-un spectacol vizual specific percepţiei lor asupra frumuseţii. Inspirată din una dintre cele mai vechi scrieri japoneze (secolul al X-lea), numită şi Legenda tăietorului de bambus, povestea acestei prinţese din altă lume începe în momentul în care un bătrân ce îşi ducea traiul folosindu-se de bogăţia pădurii de bambuşi o găseşte pe Kaguya într-o tulpină, ea semănând cu varianta niponă a Degeţicăi, fiind înconjurată de acel nimb de lumină pomenit în legendele despre Buddha. Surprins de apariţia prinţesei în miniatură, tăietorul de bambus o duce în coliba sa, unde va fi îndrăgită imediat de soţia lui. Devenită copilul adoptiv al cuplului, Kaguya creşte într-un an cât alţii în zece, înconconjurată de afecţiune şi de grija sătenilor, imaginile copilăriei respectând viziunea plină de poezie a japonezului referitoare la relaţia dintre imaginar, dezvoltarea umană şi natură. Pe măsură ce protagonista creşte, prin faţa ochilor ţi se perindă nişte peisaje idilice, pline de pruni şi cireşi înfloriţi, de copii ţinându-se de şotii printre bambusi, iar anotimpurile devin un pretext estetic menit să lege o lume interioară feminină în plină evoluţie de imaginile picturale, desprinse din stampele japoneze.

Povestea capătă profunzimea unui dramatism spiritual atunci când tulpinile bambuşilor îi dezvăluie bătrânului monede preţioase şi mătăsuri. Pus în faţa unei comori neaşteptate, decide să lase în urmă coliba pentru a-i oferi o viaţă plină de eleganţă micuţei Kaguya, devenită peste noapte o adolescentă atrăgătoare. Aurul şi mătăsurile ivite în inima pădurii de bambuşi ajung să fie interpretate drept un mesaj referitor la noua lui menire – aceea de a împlini destinul de printesă a copilei minuscule descoperite cândva într-o tulpină. O smulge din inima naturii, o aduce în casa bogată cumpărată din banii găsiţi peste noapte şi lasă educaţia ei în mâna unei foste doamne din suita imperială, care o va învăţa să cânte la instrumentele tradiţionale, să picteze, să îşi aranjeze chimonourile, să-şi coloreze dinţii cu negru şi să adopte gesturile şi posturile graţioase, iniţiind-o astfel în arta feminităţii rafinate, demnă de o viitoare soţie de nobil. Aşa începe drama eroinei, care este departe de a fi o tânără sedusă de promisiunea unei vieţi fără griji, pline de ritualuri, de parcă fiecare pas ar fi o defilare continuă a unei gheişe sau curtezane obligate să placă ochiului şi să respecte nişte reguli străine de propria fericire. Dezrădăcinată şi expusă în faţa unor pretendenţi de rang înalt, Kaguya este nevoită să găsească tot felul de tertipuri pentru a evita o căsătorie aranjată, deşi în spatele atitudinii îndărătnice se ascunde un mare secret legat de originea ei nelumească, folosit drept pretext pentru reflecţiile despre frumuseţea vieţii pământeşti şi despre nostalgia unei iubiri neîmplinite.

Povestea prinţesei Kaguyate cucereşte indiferent de vârstă. Dacă ai copii, la finalul animaţiei sigur îţi vor pune întrebări despre Japonia şi despre tristeţea eroinei. Dacă nu te  duci însoţit de vreun prichindel în sala de cinema, vei începe sa derulezi, la randul tau, mesajul profund al acestei legende. Legenda prinţesei Kaguya a fost interpretată de regizorul Isao Takahata în cheia unei evoluţii sufleteşti influenţate mai ales de opoziţia dintre vanitate şi puritate şi dintre lăcomie şi acea simplitate a unui ritm vital de regenerare a omului ce se mulţumeşte să trăiască bucurându-se de trecătoarele flori de cireş.

Dincolo de legendă, animaţia surprinde foarte bine metamorfoza feminităţii în societatea tradiţională, în care acea exuberanţă naturală a copilei libere, crescute în mijlocul naturii, trebuie cizelată pentru a deveni un ritual estetic sofisticat (obositor pentru occidentali), în care gesturile spontane devin limitate pentru a le permite stărilor sufleteşti să iasă la suprafaţă numai prin creaţie, fie că este vorba despre atingerea unor corzi de koto, de armonizarea unor nuanţe pentru chimonouri sau de nişte versuri ce însoţesc o pictură.

Povestea prinţesei Kaguya a fost proiectat în cadrul BucharEST International Film Festival, ediţia din 2015.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentINTERSECTION
Următorul articolBucharest Film Biennale 2015
mm
Pragmatica la ora 9, visatoare dupa 6. Ma infrupt cu lacomie din carti si ador sa vad un film la cinemateca. Imi place sa calatoresc prin ochii mintii, in timpul unui festival de film sau bucurandu-ma de o carte. Nu as putea trai fara arta, ceai sau filme. O zi in care sa nu povestesc despre o carte sau despre un film bun e una pierduta.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here