Portret de regizor: Luis Garcia Berlanga + afise de film spaniol din anii ’50-‘70

0
1114
Unde: Institutul Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38)

Cand: 06 Sep - 04 Oct 2016 Ora:19:00

Pentru cei interesaţi de istoria cinematografiei spaniole, Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei au pregătit un eveniment care include proiecţia unor filme reprezentative pentru Luis Garcia Berlanga, precum şi afişele unor pelicule iconice din anii ’50-’70. Aceste afişe au devenit nişte opere de artă în memoria cinefililor. Filmele vor fi proiectate în fiecare marţi, începând cu data de 6 septembrie 2016, iar expoziţia de afişe va putea fi văzută în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni până vineri, de la 09:00 la 19:00, la Institutul Cervantes din Bucureşti.

Retrospectiva dedicată regizorului Luis Garcia Berlanga include 5 filme, printre care şi Placido, nominalizat în 1961 la Premiile Oscar. Cineastul spaniol este apreciat datorită umorului satiric prin care a surprins marile crize ale societăţii spaniole, începând cu perioada Războiului Civil şi continuând cu dictatura lui Franco. Peliculele vor fi proiectate în fiecare marţi, în datele de 6, 13, 20, 27 septembrie, respectiv 4 octombrie, începând cu ora 19:00. Proiecţiile vor avea loc la Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr 38). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru a va asigura un loc în sală, puteţi face rezervări la email cultbuc@cervantes.es

Program şi detalii despre filme:

¡Bienvenido, Mr. Marshall! – Marţi, 6 septembrie, ora 19:00

¡Bienvenido, Mr. Marshall! (Bine aţi venit, domnule Marshall!) surprinde atmosfera dintr-un sătuc spaniol în febra pregătirilor pentru sosirea unei delegaţii nord-americane. Această vizită are legătură cu perioada schimbărilor aduse peste ocean de celebrul Plan Marshall de redresare a economiei vest-europene.

 

Plácido – Marţi, 13 septembrie, ora 19:00

Nominalizat în anul 1961 pentru Premiul Oscar dedicat celui mai bun film străin, Placido este un film care aminteşte de amestecul dintre candoare, sărăcie şi umor din filmele neorealiste. Personajul central, ajuns într-un stadiu al sărăciei extreme devine invitatul unor doamne singure, care vor să facă tradiţionalul gest al milei arătate celor năpăstuiţi, în perioada Crăciunului. Alături de ele, Placido cel ajuns la sapă de lemn va avea parte de cina vieţii lui.

 

El verdugo – Marţi, 20 septembrie, ora 19:00

El verdugo (Not on Your Life) este o comedie neagră despre un bărbat a cărui meserie implică ducerea la bun sfârşit a condamnărilor la moarte, dar şi despre dramele amoroase ale fiicei sale, care începe să fie ocolită de pretendenţi din cauza meseriei avute de tatăl său. Când acesta este nevoit să se pensioneze, apariţia unui bărbat ce pare a-i fi succesor poate fi şi rezolvarea pentru dramele fiicei de călău rămase neconsolate după ultima despărţire. Filmul a stârnit controverse atât în Spania, cât şi în Italia din cauza unei presupuse viziuni comuniste, dar nu i-a impiedicat pe criticii Festivalului de Film de la Veneţia să îl premieze.

 

La Escopeta Nacional – Marţi, 27 septembrie, ora 19:00

La Escopeta Nacional (The National Shotgun) este o satiră despre snobismul înaltei societăţi din vremea lui Franco. Mai mulţi oameni de afaceri se reunesc pentru a-şi face noi planuri, în timpul unei partide de vânătoare. Secretele, amantlâcurile riscante şi temerile fiecăruia duc la manifestări absurde. Filmul deschide trilogia familiei Leguineche, considerată o critică la adresa regimului franchist din Spania. Celelalte două filme care fac parte din trilogie sunt: Patrimonio nacional (Patrimonio national) şi Nacional III.

 

La Vaquilla – Marţi, 4 octombrie, ora 19:00

La Vaquilla (The Heifer) este unul dintre cele mai populare filme regizate de Luis Garcia Berlanga. Acţiunea se petrece în timpul conflictelor dintre naţionalişti şi republicani, pe fondul bătăliei care a marcat apogeul Războiului Civil Spaniol. Când naţionaliştii decid să organizeze o fiesta cu procesiuni religioase şi tauri care să-i fugărească pe localnici în stilul celebrei serbări de la Pamplona, republicanii decid să le fure taurii pentru a le strica fiesta şi pentru a nu muri de foame. În ciuda unui episod sumbru din istoria Spaniei, filmul include mult umor cu tentă satirică, devenit emblema viziunii cinematografice asupra lumii în capodoperele realizate de Berlanga.

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here