Pensie privata si pensie de stat – tot ce trebuie sa stii despre pensii

0
6840

Incepand cu anul 2007, sistemul pensiilor din Romania este structurat astfel:

Pilonul 1 – Pensia de stat

Pilonul 2 – Pensia privata obligatorie

Pilonul 3 – Pensia facultativa administrata privat

Pilonul 1 reprezinta pensia de stat ce se va incasa dupa iesirea la pensie. Pensia de la stat va reprezenta un procent din ultimele salarii încasate inainte de pensionare.

Conform estimarilor unui studiu realizat de Expert Forum si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, din ianuarie 2015, daca pentru cei care ies la pensie acum, valoarea pensiei de stat lunare este de aproximativ 48% din ultimul salariu, pentru cei care vor iesi la pensie in 2040 (deci cei care au acum 40 de ani), pensia de la stat va fi de aproximativ 24% din ultimul salariu.

Pilonul 2 reprezinta pensia privata obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la momentul introducerii, respectiv in anul 2008, pana in 35 de ani, si in mod optional pentru persoanele care aveau intre 35 – 45 de ani. Și, bineînțeles, contribuția a devenit obligatori pentru toți cei care s-au angajat după 2008.

Contributia la Pilonul 2 reprezinta un procent din contributia de 10,5% platita de fiecare angajat la contribuția de asigurări sociale (CAS). In prezent, din aceasta contributie, un procent de 5,1% merge catre fondul privat care îți administrează pensia privată, iar restul de 5,4% merge in continuare la stat.

Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, la finalul lui 2016, peste 6,7 milioane de romani erau inscrisi pentru pensia privată obligatorie, in timp ce pentru cea facultativă optasera putin peste 400.000 persoane.

Beneficiarul se poate muta oricand de la un fond de pensii private la altul, in functie de preferinte. Asa cum spuneam si mai sus, persoanele pana in 35 de ani trebuie sa adere la un fond de pensii privat la momentul angajarii.

In cazul in care persoana nu adera la un fond de pensii, aceasta este repartizata aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii Publice. Atat timp cat datoram, potrivit legii, contributia pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat.

 

Cum afli la ce Fond Privat de Pensii esti repartizat daca nu ai ai optat pentru unul

Pasul 1 – Intra pe https://asfromania.ro/scr/petitiiFP. Pasul 2 – Se va deschide un formular de completat cu datele personale, numar de telefon, adresa de email, etc. Da apoi click pe butonul “ Cauta”.

Pasul 3 – Dupa ce ai dat clic pe butonul “Cauta” ti se va deschide o alta pagina care te informeaza ca solicitarea ta a fost receptionata, iar in termen de 10 zile vei fi contactat de catre administratorul fondului de pensii la care esti participant. In cazul in care nu esti contactat, trebuie sa transmiti un mail catre ASF, la office@asfromania.ro.

 

Ce se intampla cu banii stransi la Fondul de Pensii Privat obligatoriu, in cazul decesului persoanei?

Daca participantul la Pilonul 2 de pensii private dispare inainte sa apuce sa ceara obtinerea pensiei private, pe numele mostenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit pana atunci, banii fiind transferati acolo.

Daca cel care mosteneste banii din acest fond de pensii este si el participant la fondul de pensii, chiar daca nu neaparat la acelasi, mostenitorul poate sa ceara cumularea conturilor la un singur fond privat.

Daca vorbim de un mostenitor care nu este participant la fondul de pensii private, atunci acesta va putea solicita banii sub forma unei plati unice.

Cel care se pretinde mostenitor trebuie sa dovedeasca aceasta calitate, iar cei care contribuie la fondurile de pensii private pot solicita banii acumulati in cont chiar daca suma nu este destul de mare pentru a beneficia de pensia privata minima.

 

Pilonul 3 reprezinta pensia facultativa administrata privat, adica banii acumulati voluntar de o persoana pentru pensia sa viitoare.

In acest sistem poate contribui atat angajatul, pe cont propriu, cat si angajatorul in numele angajatului, ca o forma de beneficiu suplimentar.

Contributia lunara la pensia facultativa administrata privat este deductibila fiscal, in limita a 400 de euro pentru angajat pe an, si deductibila fiscal integral pentru angajatorul care contribuie in numele angajatului.

De ce imi trebuie pensie privata?

  • Pensia de la stat nu va fi suficienta la varsta pensionarii, asadar fiecare va trebui sa economisim pentru propria batranete
  • In contextul unui fenomen tot mai accentuat de imbatranire a populatiei care pune presiune din ce in ce mai mare asupra sistemului public de pensii, in vederea cresterii calitatii vietii pensionarilor, este necesara existenta unor alternative, acestea fiind reprezentate de cele doua componente noi, pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa
  • Experienta statelor dezvoltate arata ca administrarea privata a pensiilor a avut rezultate mai bune decat administrarea pensiilor facute exclusiv de catre stat

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here