Luna Plina, festival de film horror si fantastic, editia 2017

0
1185
Unde: Comuna Biertan, Judetul Sibiu

Cand: 10 Aug - 13 Aug 2017 Ora:12:00

În zilele caniculare, unii cinefili îşi procură fiori reci la Biertan, Sibiu, locul unde are loc Lună Plină, festivalul dedicat filmului horror şi fantastic. Ediţia de anul acesta se va desfăşura între 10 şi 13 august.

Începând 2012, festivalul ademeneşte amatorii de senzaţii tari cinefile prin lungmetraje şi filme scurte de artă, care să îmbine suspansul cu experimentele vizuale ce amplifică voluptatea fricii. Festivalul va fi deschis de filmul Huset/Casa, al regizorului norvegian Reinert Kiil. Acţiunea filmului se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi are în centru păţaniile morbide ale unor soldaţi nazişti ajunşi într-o casă părăsită împreună cu prizonierul lor norvegian. Din călăi vor deveni victimele unei case deloc primitoare cu intruşii malefici. Pelicula a fost apreciată de critici datorită apropierii de nişte filme clasice ale genului, precum The Exorcist, The Others sau The Keep.

Din Norvegia ajungem în Finlanda, pe malul lacului Bodom. Aici au fost atacaţi nişte tineri plecaţi în drumeţie. Lake Bodom, regizat de Taneli Mustonen, spune povestea lor. Despre alţi oameni ce se trezesc vânaţi este vorba şi în filmul Happy Hunting al lui Joe Dietsch şi Louie Gibson. Acţiunea se mută din Scandinavia în America unor rednecks psihopaţi.

Printre filmele selectate se numără şi unul filmat chiar la Biertan, locul unde se desfăşoară festivalul. Este vorba despre lungmetrajul The Wanderers, prin care Dragoş Buliga reinterpretează temele din filmele cu vânători de vampiri ajunşi în Transilvania.

Un alt film selectat este Book of Birdie, care îmbină tematica horror cu simbolurile asociate feminităţii. Filmul prin care a debutat regizoarea Elizabeth E. Scuch spune povestea unei adolescente vulnerabile, care, odată ajunsă într-o mânăstire, începe să dea frâu liber fanteziilor sinistre cu sfinţi şi eroi de benzi desenate.

Cei ce preferă filmele horror cu dispariţii misterioase pot alege Cold Ground. În centrul poveştii se află doi tineri jurnalişti din anii ’70, care anchetează nişte fapte cumplite comise împotriva animalelor de la graniţa franco-elveţiană. Echipa de investigatori trimisă pentru a găsi făptaşul dispare fără urmă.

Spectatorii pasionaţi de cinematografia niponă vor avea parte de o reinterpretare contemporană a poveştilor tradiţionale cu fantome. Regizat de Jun Tanaka, filmul Bamy are în centru povestea de iubire dintre doi tineri care s-au cunoscut în anii studenţiei şi se reîntâlnesc pentru a-şi reînnoda relaţia. Însă fata îndrăgostită nu ştie că alesul îi ascunde un mare secret, legat de nişte puteri speciale, ce le poate pune în pericol relaţia.

Tot de o poveste de iubire este vorba şi în filmul Compulsion, regizat de Angel Gonzales. De data aceasta problemele se ivesc atunci când protagonista îşi bănuieşte prietenul de infidelitate. Astfel, ea ajunge să descopere nişte secrete incomode, ce îi vor transforma viaţa într-un coşmar.

În cazul în care visezi la un road trip cu peripeţii mai puţin obişnuite, poţi încerca experienţa propusă de filmul Holly Biker. Brazilianul Homero Olivetto prezintă încercările prin care un grup de motociclişti vrea să salveze de la secetă un ţinut arid.

Îmbinarea dintre estetica unui film horror şi halucinantul asociat imaginilor suprarealiste se regăseşte în filmul Atmo HorroX. Tot un film care promite un joc vizual ingenios este şi Dreaming Purple Neon, un omagiu adus producţiilor de gen din anii ’70 şi ’80. Droguri halucinogene, sexualitate incandescentă şi imagini stilizate se întâlnesc în filmul regizat de Todd Sheets.

Clasicele sunt mai bune pentru tine? Atunci trebuie să ştii că ţi s-a pregătit o bijuterie interbelică. Este vorba despre filmul regizat de Fritz Lang în 1929 – Femeia în Luna. Filmul este proiectat în cadrul unui eveniment intitulat Cine-concert: CelloFun.

Alte două filme clasice vin din anii ’70. Este vorba despre Suspiria, în care Dario Argento îşi imaginează drama unei balerine ce trece prin clipe de coşmar într-o şcoală de dans, unde se petrec lucruri necurate. Celălalt este filmul-cult The Rocky Horror Picture Show, regizat de Jim Sharman. Filmul ce abordează temele legate de fetişuri sexuale îi are în distribuţie pe Susan Sherandon, Meat Loaf şi Barry Bostwick

Dacă preferi dozele mari de suspans în filme scurte, vei putea face o călătorie înfricoşătoare în jurul lumii. 19 scurtmetraje din 15 ţări te aşteaptă. Vei descoperi astfel ce li se pare terifiant oamenilor din Indonezia, Taiwan, Germania, Olanda, Italia, Coreea, Brazilia, Franţa, Statele Unite, Australia sau Costa Rica. Lista scurtmetrajelor aici.

Poţi afla mai multe informaţii legate de costul biletelor şi al abonamentelor aici.

Programul festivalului:

Luna Plina - festival - 2017 - program

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here