Locuri de vizitat langa Bucuresti – 15 obiective unde să te simți bine

2
467666
locuri de vizitat langa bucuresti

Vrei să scapi de aglomerația din Bucuresti si sa te relaxezi undeva aproape de capitală? Iata ce locuri de vizitat langa Bucuresti ne-au plăcut. Aici vei respira aer curat. Și te vei bucura de natură, admirând în același timp locuri frumoase si pline de istorie. Acestea sunt 15 obiective turistice pe care ti le recomandam:

Locuri de vizitat langa Bucuresti – o zi sau un weekend “la palat”, in nordul Bucurestiului

Recomandarea noastră de zi petrecută în apropierea Bucureștiului: vizitați 3 palate aflate in nord-vestul capitalei. E vorba de Palatul Stirbey, Palatul Mogosoaia și Palatul brâncovenesc de la Potlogi.

1. Palatul Mogosoaia

locuri de vizitat langa bucuresti Palatul Mogosoaia_9E unul dintre cele mai cunoscute și vizitate palate din apropierea Bucureștiului. Este și unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură brâncovenească. Deci dacă vreți să vedeți un palat românesc “get beget”, vizitați-l. O astfel de vizită vă va relaxa cu siguranță, prin spațiile largi, aerisite. Natura e de asemenea atotprezentă.

Mai mult, poți fie să întinzi o pătură de picnic în parc sau să iei masa la restaurantul Palatului. Vrei să calci pe urmele lui Winston Churchill, Charle de Gaulle sau autorului Micului Prinț, Antoine de Saint-Exupery? Atunci ai un motiv în plus să-l vizitezi, pentru că și aceste personalități au făcut-o.

Mai multe detalii despre programul de vizitare si tarife, gasiti aici.

2. Palatul Potlogi

locuri de vazut langa bucuresti palatul potlogiA fost construit tot de Constantin Brâncoveanu. la fel ca și Palatul Mogoșoaia. Așadar, dacă te-ai îndrăgostit de stilul brâncovenesc, dă o fugă și până la Palatul Potlogi. E, ce-i drept, la o distanta mai mare de București, decât Mogoșoaia. Sunt 55km din Piata Unirii. Dar merita, mai ales că a fost renovat. Transformarea Palatului în urma acestor lucrări este spectaculoasă! A fost inaugurat în 2015.

Mai multe detalii despre programul de vizitare si tarife, găsiți pe site-ul muzeului.


3. Domeniul Stirbey

locuri de vizitat langa bucuresti palatul stirbeyTe-ai hotărât să vizitezi și alte palate din jurul Bucureștiului? Atunci următoarea oprire pe care ți-o propunem este Domeniul Stirbey. Se află în Buftea, la 20km de București. Domeniul e alcătuit dintr-un parc de 30ha cu arbori seculari, palat, capelă, sere, turn de acces și de apă.

Palatul a fost construit de Barbu Stirbey, domnitor al Țării Românești, începând cu anul 1850. A fost extins de urmași, rezultatul fiind un palat cu aer romantic, în stil Tudor. Aici s-a semnat, în Primul Război Mondial, Pacea de la Buftea, prin care România a pierdut Dobrogea.

La sfârșitul plimbării pe domeniu, dacă vi s-a făcut foame, puteți continua relaxarea la o cafea sau o masă bună la restaurantul Palatului.

4. Palatul Ghika din Căciulați – locuri de vizitat langa Bucuresti “ca-n filme”

locuri de vizitat langa bucuresti ghika caciulatiLa aproximativ 8 kilometri de Otopeni, în satul Căciulați, vă așteaptă un palat ca-n filme. De altfel, aici s-au filmat mai multe pelicule. Cu actori români, dar și străini, precum Elizabeth Hurley, Andy Garcia sau Jean Claude van Damme. Palatul Ghika e unul dintre cele mai frumoase, dar puțin cunoscute locuri de vizitat langa Bucuresti. Palatul fost construit în stil neoclasic de domnitorul Țării Românești Alexandru Ghika, între 1830-1834.

Informații utile: Poți ajunge acolo și cu autobuzul (448 și 451).  E bine de știut ca multe alte monumente din România, Palatul rezistă cum poate. Iar interiorul poate fi vizitat în timpul săptămânii.

Recomandarea noastră de zi petrecută în apropierea Bucureștiului: vizitează Palatul, plimbă-te prin pădurile din apropiere și apoi relaxează-te la picnic. Alternativ, după vizita la Palat poți continua relaxarea în mod activ la unul dintre parcurile de aventura din apropiere.

Locuri de vizitat langa Bucuresti – o zi sau un weekend “în podgorie” sau “la conac”, langa Ploiesti


Recomandarea noastră de zi petrecută în apropierea Bucureștiului: Asta dacă vreți să combinați obiectivele turistice, cu o experiență nouă. Una legată de vin. Vă propunem așadar să mergeți în Podgoria Dealu Mare, lângă Ploiești. Este la aproximativ 80km de București, cei mai mulți kilometri putând fi parcurși pe autostradă.

Aici puteți vizita superbul Conac Bellu. Si apoi puteți continua cu una-două degustări de vin la crame. Dacă preferați să rămâneți peste noapte, găsiți cazare inclusiv la unele crame. Localitățile o să-ți sune cunoscut pentru că le-ai văzut deja pe sticlele de vin 🙂 Valea Călugărească, Ceptura, Urlați. Aici gasiti o harta cu cramele din zona.

5. Conacul Bellu

locuri de vizitat langa bucuresti Conacul_Bellu_din_UrlatiLângă Ploiești, vă așteaptă Conacul Bellu și o doamnă muzeograf foarte pasionată de istoria locului. A fost construit în mijlocul a 5ha de natură, de baronul Alexandru Bellu, in stil românesc vechi. Are o atmosferă prietenoasă. Iar în interior vă veți bucura să descoperiți obiecte decorative și de mobilier în stiluri diverse, inclusiv japonez. Conacul expune și cărți vechi rare și multe picturi.

Dacă v-a plăcut, vă recomandăm să mergeți într-un alt weekend un pic mai departe de București. Și anume în Podgoria Drăgășani (județul Olt), unde de asemenea vă puteți bucura de degustări de vin și peisaje superbe. Ca și aici, în zona Dealu Mare.

6. Conacul Pană Filipescu

locuri de vizitat langa bucuresti Conacul Pana Filipescu

La întoarcerea din Podgoria Dealu Mare-Ploiești, puteți vizita Conacul Pană Filipescu. Și el a fost de curând renovat, la fel ca Palatul Potlogi.  Conacul a fost construit în secolul al XVII-lea, de boierul logofăt Filipescu, în satul Filipeștii de Târg – Prahova. Clădirea este masivă, cu pereți groși de 1m și a adăpostit de-a lungul vremii o bibliotecă celebră.

Povestea: E vorba de volumele colecționate de Constantin Cantacuzino stolnicul, cărturar cu studii la Universitatea din Padova. Vorbim de o bibliotecă de acum peste 300 de ani. Stolnicul este autorul cartii Istoria Țării Românești dintru început, în care susține originea romană a poporului român. Dacă ați fost la palatele brâncovenești Mogoșoaia și Potlogi, aflați că stolnicul a contribuit decisiv la mazilirea lui Brâncoveanu. Și evident la omorârea lui de otomani, în 1714. La fel însă ca Brâncoveanu, peste doi ani, stolnicul și fiul lui au fost executați de turci.

Activități la Conac: Și aici veți întâlni o domnișoară muzeografă foarte pasionată. Care cu siguranță vă va invita să vă relaxați în grădina palatului, de exemplu în hamace. Tot aici se organizează vara diverse ateliere pentru copii. Dacă mergeți cu ei, informați-vă înainte pentru a vă potrivi vizita cu atelierele. Date de contact si program de vizitare găsiți aici.

Locuri de vizitat langa Bucuresti – in vestul Bucurestiului, pe urmele unor mari oameni de stat și de cultură


7. Domeniul Brătienilor – Vila Florica

locuri de vizitat langa bucuresti conacul bratienilor vila floricaVă propunem acum să petreceți o zi în vestul Bucureștiului, ieșind din capitală pe autostrada spre Pitești. Domeniul Brătienilor se află în Ștefănești-Argeș. Brătienii au fost una dintre cele mai importante familii românești de politicieni. Vreți să vedeți unde și cum își petreceau timpul liber, relaxându-vă și voi în același timp? Atunci o vizită aici este foarte potrivită. Vă veți bucura și de liniștea naturii, pentru că Domeniul se află în inima podgoriei Ștefănești.

Povestea locului: Ionel Brătianu a fost foarte indrăgostit de acest domeniu. De formație inginer, Brătianu l-a extins în mai multe rânduri. Astfel, domeniul cuprinde un conac, o fermă, o capelă, cramă, o gară și chiar un observator astronomic. Dar cine a fost Ionel Brătianu? Prim-ministru de cinci ori, a avut un mare rol în declararea României ca stat independent. De asemenea a reformat statul român la multe capitole.

8. Muzeul Golesti și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii 

locuri de vizitat langa bucuresti muzeul golesti

Tot în Ștefănești vizitați și Muzeul Golești, care înseamnă de fapt două muzee. Primul este conacul unor mari oameni de stat și nu numai, familia Goleștilor. Conacul a fost construit in secolul al XVII-lea. Aici și-a petrecut Tudor Vladimirescu ultimele zile înainte de a fi trădat, prins și ucis.

Al doilea muzeu, aflat în același loc, este etnografic. Pe aproape 10ha în aer liber veți putea admira gospodării din zonele viticole și pomicole din țară. Veți afla informații despre tehnici de vinificație vechi. Iar copiii vor fi încântați să se poată juca în voie. Tot aici, atât copiii, cât și voi, adulții, vă puteți bucura de ore de echitație. Sau de o tură cu tiroliana. Prețurile și orele de vizitare le găsiți aici.

9. Casa memoriala Liviu Rebreanu 


Tot în Ștefănești, scriitorul Liviu Rebreanu a avut o casă unde se retrăgea să scrie. Aici a scris marele lui roman Răscoala. Dar tot aici lucra via și producea un vin căruia îi pusese numele soției sale, Fanny. Astăzi un vin cu același nume e produs de Casa de Vinuri Ștefănești. Cu ceva noroc îl veți putea degusta, dacă luați legătura cu cei de la crama. Dar până la degustare, vizitați casa memorială Rebreanu.

10. Conacul Dinu Lipatti

langa bucuresti Conacul Dinu LipattiLa întoarcerea spre București, vă recomandăm să vă opriți la spectaculosul Conac Dinu Lipatti din Ciolcești. Conacul se află undeva la jumătatea distanței dintre Topoloveni și Găești. Este o vilă construită de tatăl pianistului Dinu Lipatti, în stil neoromânesc.

11. Muzeul Nicolae Bălcescu 

muzeul-memorial-nicolae-balcescu-valceasursa foto valceaturistica.ro

Este unul dintre cele mai frumoase conace, mai ales că a fost păstrat foarte bine. Inclusiv mobilele și obiectele personale, care dau tot farmecul unui astfel de loc. Conacul pașoptistului arată atât de bine pentru că figura lui Bălcescu se bucura de respectul lui Ceaușescu.

Așadar, dacă nu vreți să vă întoarceți în București și vreți să vă aventurați mai departe, nu ratați Muzeul Bălcescu. Se află in satul Rotărăști. Drumul spre Muzeu se face la stânga din cel care duce dinspre Pitești spre Râmnicu-Vâlcea. Dacă sunteți atenți veti vedea chiar si un indicator spre Muzeu. Detalii despre orele și programul de vizitare găsiți aici.

În concluzie, aveți cel puțin 5 locuri de vizitat langa București, dacă mergeți spre Pitești. Acestea sunt: Domeniul Brătienilor, Muzeul Golești, Muzeul viticulturii, Casa Rebreanu și Conacul Lipatti. Dacă vreti sa mergeti ceva mai departe, nu ratati Muzeul Bălcescu.

Locuri de vizitat langa Bucuresti – o zi sau un weekend in sudul Bucurestiului


12. Delta Neajlovului și Parcul Natural Comana

parcul comana delta neajlovului locuri de vizitat langa bucurestisursa foto vacantacumasina.ro

Dacă vrei o zi de relaxare 100% în natură, mergi în Parcul Natural Comana. Se află cam la 30km de București, spre Giurgiu. Din punctul de vedere al biodiversității, doar Delta Dunării este mai bogată decât Delta Neajlovului. Poți să te bucuri de liniște pe traseele din pădure și să admiri păsările dintr-o plimbare cu barca. Sau poți vizita Mănăstirea Comana, construită in secolul al XVI -lea.

Dacă ți s-a făcut foame, poți sta la picnic în pădure sau lua masa la unul dintre restaurantele din Comana. Ai la dispoziție și un loc special gândit pentru familii cu copii. E vorba de parcul de aventura Casa Comana. Restaurantul parcului insa e foarte aglomerat…

13. Conacul Udriște Năsturel

locuri de vizitat palatul_de_piatra_udriste nasturelTot în sudul Bucureștiului, în Herăști, se găsește cel mai fain conac din zonă, Conacul Udriște Năsturel. Așezat pe un loc cu o deschidere uimitoare către valea Argeșului, acest conac pare desprins dintr-un vis. Cărturarul Paul de Alep, aflat în trecere prin Țara Românească, nota despre conac gânduri încă adevărate. E „Un palat fără egal în lume, atât de frumos, că împrăştie toată grija sufletului întristat”.

A fost construit din bucăți mari de piatră adusă din Bulgaria, în secolului al XVII-lea de boierii Năsturel. În timp a schimbat mai mulți proprietari. De curând conacul a fost retrocedat și scos la vânzare. De aceea nu mai poate fi vizitat. Dar puteți să aruncați câteva priviri exteriorului și vă puteți bucura de împrejurimile liniștite.


14. Conacul Filipescu din Green City

Conacul reginei maria green citysursa foto revistaflacara.ro

Se află pe fostul domeniu al Reginei Maria, din localitatea 1 Decembrie de lângă București. Acum aici este complexul rezidențial Green City. Aici vei descoperi un conac cu iaz, un apeduct și o galerie cochetă cu un foișor. Domeniul a fost donat de Mareșalul Palatului Regal Filipescu către Regina Maria. Complexul construit aici cuprindea printre altele case de oaspeți și case de relaxare. Și se număra printre reședințele preferate ale Reginei, alături de Balcic.

Astăzi, complexul rezidențial înconjurat de natură nu mai amintește de Regină și de vremuri apuse. Iar clădirile istorice, deși refăcute, nu au aerul de altadata. Totuși, având în vedere că e atât de aproape de București, la aproximativ 15 km, merită o vizită.

Locuri de vizitat langa Bucuresti: estul capitalei

15. Domeniul Manasia

locuri de vizitat langa bucuresti domeniul manasiaRafinatul domeniu Manasia, din localitatea cu același nume, îți pune la dispoziție 2ha de parc amenajat și un conac care-ți taie respirația. E un monument istoric de importanță națională. Conacul a fost complet restaurat cu atâta grijă încât cred că e mai fain decât originalul. Nu te vei simți boier călcându-i pragul, ci de-a dreptul un aristocrat din saloanele vremii. Fie de la Paris, Londra sau Viena. Aici găsești povestea lui.

Din păcate, la fel ca și alte locuri de vizitat langa Bucuresti, Conacul Manasia este gândit pentru organizarea unor evenimente. Asta ca soluție la lipsa de vizitatori suficienți. Îl puteți totuși vedea în grupuri mai mari, în cadrul unor evenimente pentru public, ca de exemplu chef pentru o zi.

Ne-ar face plăcere să ne spuneți în comentarii ce locuri de vizitat langa Bucuresti v-au plăcut vouă :).

 

Citește și:

12 muzee din Bucuresti pe care merita sa le vezi

 

Tot pentru petrecerea timpului liber, te-ar putea interesa și:

40 de seriale bune de văzut în 2020. Atenție, dau dependență 🙂

Seriale Netflix – 40 de seriale bune pe care le poti vedea pe Netflix

2 COMENTARII

  1. Foarte interesant articolul! Din pacate, multe dintre ele nu sunt cunoscute aproape deloc. Sunt sigur ca multi le-ar aprecia daca ar sti de ele.

    • Mulțumim pentru apreciere! Sperăm să fie din ce în ce mai cunoscute. De exemplu, articolul nostru a fost citit de peste 460.000 de persoane.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here