Lawless – “facut” de personaje si mai putin de actiune

0
1304

Lawless (In afara legii)e genul de film care aduce o sala plina de cinematograf pe aceeasi lungime de unda. Responsabile pentru aceasta empatie/energie/numeste-o oricum sunt personajele, o serie de caractere apropiate spre spectator, care isi pastreaza concomitent dimensiunile eroice si valoarea de entertainment.

Scenariul semnat Nick Cave bazat pe romanul The Wettest County in the World  urmareste povestea semi-fictiva a lui Jack Bondurant (Shia LaBeouf) si a fratilor sai Forrest (Tom Hardy) si Howard (Jason Clarke), contrabandisti notorii din perioada Prohibitiei anilor 1930. Pentru ca refuza sa cedeze o parte din profituri agentului special Charlie Rakes (Guy Pearce), un functionar corupt, cele doua parti se intalnesc in mai multe inclestari ce duc spre o confruntare decisiva.

Personajul lui Tom Hardy este conducatorul ursuz si impunator al „haitei”, al doilea frate, jucat de Jason Clarke, are rolul nebunului cu gust si talent pentru violenta, in timp ce pe treapta cea mai de jos il regasim pe Shia LaBeouf, oaia neagra a familiei. Relatia dintre cei trei, creionata fugitiv, ii arata pe primii doi intr-o permanenta intelegere tacita, profunzime care il ocoleste pe neexperimentatul Jack. Influentat de orgoliu, el este principalul motor al actiunii, incercarile sale impulsive de a se afirma provocand mai mult probleme decat solutii.

  

Guy Pearce tine cu brio unisonul personajelor in tabara negativa, printr-un joc si o infatisare atipice celor cu care ne-a obisnuit. Pot spune ca are cea mai reusita persona din film: snobul mediului prafuit de provincie. Cu pretentii bombastice de superioritate, Charlie Rakes (Guy Pearce) isi intensifica atitudinea dezagreabila prin cochetaria personala. Jucat excelent de Pearce in gesturi, mimica si tonalitate, am simtit ca privirea aruncata asupra cruzimii si frustrarilor amuzante ale acestui personaj a fost prea scurta.

Lawless are o partitura scurta si pentru Gary Oldman. Insa, in timpul care i se acorda, actorul convinge ca ar fi putut duce mult mai departe personajul unui alt gangster legendar, Floyd Banner.

    

Jessica Chastain si Mia Wasikowska aduc in Lawless doua romante inserate cu abilitate, neobosind actiunea si intregind portretele extremelor trio-ului Bondurant – liderul absolut (Tom Hardy) si copilul impulsiv (Shia LaBeouf).

Paradoxal, desi ne plac, critica majora pentru Lawless tine de personaje: vrem sa le vedem mai mult. Gandul l-am pastrat pe tot parcursul filmului si tot cu el am parasit sala. Nemultumirea acestui sentiment de preview al intamplarilor care urmeaza este minusul major al scenariului.

        

Privind in urma, insirarea previzibila pe care Nick Cave o face intamplarilor, spre final grabind si rastalmacind concluziile, nu satisface indeajuns. Aceasta cumintenie a structurii si evenimentelor e o trasatura pe care scenariul Lawless o imparte cu anteriorul The Proposition, tot o colaborare intre Cave si regizorul John Hillcoat.

Insa chiar daca The Proposition nu promitea ceva deasupra pragului de western acceptabil, scenariul a fost mai profund prin abordarea conflictelor interioare, dand ocazia actorilor sa isi desfasoare mai adanc personajele. In Lawless care, cel putin prin distributie, se arata a fi o productie cu ambitii mai mari –  aceasta dimensiune lipseste cu desavarasire.

Dincolo de imperfectiuni, Lawless este o cursa dinamica, distractiva si plina de emotie deopotriva.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here